Unul din cei mai mari actori ai Romaniei, isi serbeaza ziua de nastere. Nascut la 11 martie 1931, sibianul Ion Besoiu a ajuns la venerabila varsta de 85 de ani, din care mai bine de jumatate de secol i-a dedicate teatrului si filmului.
Intr-un interviu acordat esibian.ro in anul 2009, pe cand avea ”doar” 78 de ani, Ion Besoiu povestea cum isi serbeaza zilele de nastere, alaturi de prietenii din ”orasul tineretii mele”.
”E o sintagma pe care o tot repet: cine are un prieten este un om bogat. Iar eu sunt foarte bogat pentru ca in Sibiu am multi prieteni. Vin cu dragoste la prietenii mei de cate ori pot. Din pacate uneori vin pentru putin timp, si asta ma intristeaza. Acesta e orasul tineretii mele. Aici m-am scolit, aici am iubit prima fata, aici am invatat teatru si cred ca m-a invatat destul de bine Radu Stanca, de si acum sunt cautat de diverse institutii artistice…Azi am fost la cimitir unde sunt ingropati parintii si fratele meu, am facut ceva cumparatrui si-mi astept prietenii la o „sindrofie”, cu care nu am retineri, asa cum am cu cei din presa. Cu voi trebuie sa ma dau mereu „grozav” (n.n., râde). Ma simt bine la 78 de ani, iaca, mi se falfaie de varsta asta. Tineretea este doar o stare de spirit, iar eu ma simt tanar”, spunea în 11 martie 2009, maestrul Besoiu.
Citeste interviul complet aici
A absolvit Academia de Teatru si Muzica din orasul natal. Dupa debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge in Bucuresti, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena caruia joaca din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru.
In cariera sa teatrala, a interpretat numeroase roluri alaturi de mari actori ai scenei romanesti. Printre numeroasele piese in care a fost distribuit se numara: „Livada de visini” de A.P. Cehov (1967), „Puricele” de Georges Feydeau (1969), „Acesti nebuni fatarnici” de Teodor Mazilu (1970), „Pescarusul” de A.P. Cehov (1977), „Rezervatia de pelicani” de D.R. Popescu (1983), „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov (1985), „Hamlet” de William Shakespeare (1985), „Visul unei nopti de vara” de William Shakespeare (1991), „Trei surori” de A.P. Cehov (1995), „Sase personaje in cautarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), „Caligula” de Albert Camus (1996), „Mutter Courage” de Bertolt Brecht (1999), „Exista nervi” de Marin Sorescu (2001), „Oblomov” dupa I.A. Goncearov (2003).
De asemenea, are o bogata filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: „Haiducii”, „Ultimul cartus”, „Actorul si salbaticii”, „Nemuritorii”, „Un comisar acuza”, „Toate panzele sus”, „Revansa”, „Drumul oaselor”, „Ultima noapte de dragoste”, „Capcana mercenarilor”, „Furtuna”, „Cartierul Veseliei”, „Castelul condamnatilor”, „Mihai Viteazul”, „Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii”, „Horea”, „Colierul de turcoaze”, „Mircea”, „Kilometrul 36”, „Polul Sud”, „Aceasta lehamite”, „Tancul”, „Lombarzilor 8” (serial TV).
In 2008, a facut parte si din distributia filmului „Cenusa si sange”, coproductie Franta-Romania-Portugalia, in regia lui Fanny Ardant. In 2009, Ion Besoiu a filmat pentru doua episoade din telenovela „Regina”, difuzata de postul Acasa TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Dragan, Mircea Muresan si altii.
Este presedintele executiv al „Fundatiei Sibiul Vechi. Sibiu — Hermannstadt”, asociatie care ii ajuta pe tinerii talentati si care ofera premii etnografilor.
In 2001, a fost declarat cetatean de onoare al Municipiului Sibiu. La 19 martie 2001, cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, presedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de cavaler, subliniind contributia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale romanesti, prin prestigioasa si remarcabila sa activitate de actor, director de teatru si pedagog”.
A fost distins cu premiul de excelenta al Cinematografiei Romane (2002). In anul 2008, la cea de-a XVI-a editie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru intreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanitatii 2009, devenind ambasador al umanitatii. De Ziua Mondiala a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei sapte actori aniversati sub egida „Seniori ai teatrului si filmului romanesc”, alaturi de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu si Radu Gheorghe, primind diploma „In honoris” din partea Primariei Generale a Capitalei si a Teatrului Metropolis.
In cadrul celei de-a cincea editii a Galei Premiilor Gopo, desfasurata la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru intreaga cariera.
Actorul Ion Besoiu, castigatorul premiului pentru intreaga cariera, la cea de-a cincea editie a galei Premiilor Gopo, la Crystal Palace Ballrooms din Bucuresti
In data de 27 iunie 2015, alaturi de actritele Valeria Seciu si Rodica Mandache, Ion Besoiu a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Capitala, fiindu-i inmanata Placheta Orasului Bucuresti.
Pe 11 martie 2015, Ion Besoiu marturisea pentru Agerpres ca, la implinirea varstei de 84 de ani, isi dorea sa aiba in continuare mintea limpede si sa fie sanatos. „Imi doresc sa-mi dea Dumnezeu sanatate si mintea limpede in continuare. Imi doresc si pace pe pamant si intre oameni bunavoire, fiindca ma ingrijoreaza situatia aceasta de razboi si eu, care am trait si razboiul, sunt satul de asa ceva. Este ingrijorator, inspaimantator ce se intampla acum in lume”, declara in 2015 Ion Besoiu.
Sursa: Agerpres