EVENIMENT

IPS Streza: „Degeaba va imbulziti, ca nu luati har”

IPS Streza: „Degeaba va imbulziti, ca nu luati har”

ips laurentiu streza

Mitropolitul Ardealului ÎPS Laurențiu Streza a oficiat marți, alături de alți 80 de preoți de la toate bisericile din Sibiu, slujba de sfințire a apei, în Piața Mare din municipiu, unde o parte din cei 10.000 de credincioși prezenți nu au avut răbdare și au forțat gardurile ce protejau Aghiazma Mare din câteva butoaie mari de lemn și îmbuteliată în alte 8.000 de sticle de plastic.

Cu toate că în predica sa Mitropolitul Ardealului le-a explicat oamenilor că degeaba se înghesuie, „că nu iau har” așa, multe persoane, mai ales în vârstă, s-au repezit cu sticle de plastic aduse de acasă, spre butoaie, fiind nevoie de intervenția jandarmilor, care i-au protejat pe preoți.

„E tare frumos dacă vă uitați spre seară la televizor și veți vedea că la Sibiu s-a desfășurat sfințirea apei fără îmbulzeală. Pentru că să știți că nu luați har când vă îmbulziți. Harul nu se dă la înghesuială, se dă în sufletul fiecăruia”, i-a îndemnat pe credincioși, la finalul predicii, Mitropolitul Ardealului.

După slujbă, ÎPS Laurențiu Streza a avut două explicații pentru cei care s-au înghesuit și i-au nesocotit sfatul: nu se pot lăsa de obiceiul îmbulzelii deprins în 45 de ani de comunism sau fie le-a fost prea frig și s-au îmbulzit ca să se încălzească. „Gândiți-vă că am trăit vreo 45 de ani de cozi și am stat la rând. După aceea, când s-a dat ceva, am început să fim nerăbdători. Oamenii cred, unii dintre ei, din cauza frigului probabil se înghesuie, ca să le fie mai cald un pic. Dar uitați-vă că s-au liniștit dacă le-am spus că sunt 8.000 de sticluțe mici și sunt zece vase mari, pe care nu le pot duce ei acasă la câtă apă sfințită e”, a spus el.

Mitropolitul i-a asigurat pe credincioșii care nu au apă sfințită că o mai pot procura și în următoarele zile, din biserici.

Din Aghiazma Mare e bine să se guste, înainte de mâncare, timp de 40 de zile, începând cu Boboteaza și de fiecare dată când postim, spune ÎPS Laurențiu Streza.
„Aghiazma se păstrează în Catedrală și în biserici, unde sunt vase speciale unde credincioșii pot să o ia toată săptămâna aceasta sau când doresc ei. Acum, 40 de zile, se ia aghiazmă.

Credincioșii iau și gustă înainte de a mânca, dimineața, e un fel de prelungire a sărbătorilor (…) Dacă postești, de exemplu, dacă ai o perioadă deosebită, vrei să faci să te împărtășești, oricând se poate gusta, nu e interzis (…) Nu te duci și mănânci și pe urmă mai iei un pahar de aghiazmă și după aceea te omenești în continuare, dacă vrei să îți fie de folos”, a explicat Mitropolitul Ardealului.

Acesta a sfințit apa cu un mănunchi de busuioc, numit și „mătăuz”, făcut în acest an de o femeie din orașul Victoria (județul Brașov).

Sursa: Agerpres
Foto:ROMULUS BRUMĂ/AGERPRES


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309