SANATATE

ISU ne invata cum sa ne ferim de gripa si de viroze

ISU ne invata cum sa ne ferim de gripa si de viroze

In urma identificarii cazurilor de gripa si a virozelor de sezon in judetul Sibiu, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta atrage atentia asupra masurilor de prevenire a gripei  si a virozelor si recomanda medicilor de familie sa intensifice activitatea de vaccinare antigripala.

Boy Blowing His Nose into a Handkerchief

Sursa foto: zmole.net

Despre intensificarea masurilor necesare de prevenire specifica si nespecifica a gripei de sezon, cat si a virozelor, s-a discutat in cadrul unei sedinte extraordinare convocata de presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Sibiu(C.J.S.U.) , Ovidiu-Ioan Sitterli cu membrii  (C.J.S.U.) la sediul Prefecturii Judetului Sibiu. In cadrul sedintei s-a discutat despre: masurile de limitare a circulatiei bolnavilor si apartinatorilor in cadrul unitatilor sanitare pentru limitarea contagiozitatii, purtarea echipamentului de protectie, vaccinarea antigripala a personalului medical si raportarea zilnica a oricarui caz cu evolutie si simptomatologie asemanatoare gripei.

Masuri generale de prevenire gripei si a virozelor:

*Pastrarea unei igiene corporale riguroase, cu spalarea frecventa a mainilor, ori de cate ori este nevoie, dar mai ales dupa suflarea nasului, tuse, stranut si contactul cu persoane bolnave.

*Evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de griaă.

*Evitarea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie, in cazul aparitiei unor simptome de gripa, raceala sau infectii respiratorii.

*Omul bolnav se izoleaza de restul familiei, intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita: 24 – 25 grade Celsius).

*Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii in colectivitate;

*Se vor utiliza batiste igienice personale,in caz de tuse sau stranut;

*Aerisirea incaperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius.

*Un regim alimentar bogat în proteine, legume si fructe, vitamine.

*Vaccinarea antigripala ofera cea mai buna protectie impotriva imbolnavirilor, mai ales la categoriile la risc.

Medicii de familie din judet sunt solicitati sa intensifice activitatea de vaccinarea antigripala, mai ales a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, adica persoane cu varsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizaai, personal medical, gravide conform strategiei Ministerului Sanatatii si recomandarilor OMS si ECDC.

Cabinetelor scolare le este recomandat daca identifica copii  cu simptomatologie respiratorie sa-i indrume catre medicul de familie si sa efectueze triajele epidemilogice cu profesionalism si atenţie sporita, la reluarea activitatii scolare in semestrul II, 2016.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309