A ajuns subiect de disputa nationala. A reusit sa uneasca majoritatea partidelor, dar numele sau a adâncit prapastia dintre presedintele Basescu si Parlament. Este vazut de multi ca solutia ideala pentru a scoate România din criza economica si politica in care se afla. „Obama al României”, „salvatorul” sau „visul oricarei guvernari” sunt apelativele pe care presa straina si chiar si cea româneasca i le-au adus primarului Sibiului, Klaus Johannis in ultimele zile.
Povestea intrarii sale in politica si cum este vazut de cei care l-au „aruncat”, in urma cu 10 ani, in aceste domeniu este spusa, pentru Expres Sibian, chiar de catre cel „vinovat” de dimensiunea pe care a luat-o, astazi, Klaus Johannis: preotul evanghelic Hans Klein.
Cariera politica a primarului Klaus Johannis s-a nascut undeva la inceputul anului 2000. Atunci, Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) cauta un om care sa intre in lupta pentru fotoliul de primar al Sibiului cu nume grele ale politicii locale de la acea vreme: Ioan Cindrea (PDSR), Mircea Niculescu (CDR), Teodor Ancuta, Corneliu Bucur (PD) sau Alexandru Olteanu (PNL).
„Vrei…?”
„In 2000 am analizat aceasta problema in comitetul Forumului. Aveam patru variante, dar au cazut rând pe rând. L-a fost teama sa intre intr-o astfel de lupta, când le spuneam ca este o treaba serioasa”, rememoreaza fostul presedinte al FDGR, Hans Klein. Pe lista era lui Klaus Johannis, sef al Inspectoratului Scolar Judetean. „Eram la sedinta si l-am intrebat daca vrea sa candideze. A parut indiferent in primul moment”, povesteste „seniorul” FDGR. Apoi, dupa o discutie serioasa, le-a promis sefilor FDGR ca va raspunde in maxim doua saptamâni care este pozitia sa.„Dupa o saptamâna, mergeam impreuna spre casa, si atunci mi-a spus ca este de acord. De aici inainte, el a fost locomotiva, a tras Forumul dupa el”.
18 iunie 2000
In alegeri a plecat cel mult cu sansa a parta, pentru ca nu era cunoscut sibienilor decât foarte putin. Avea insa un atu pe care contracandidatii sai nu l-au luat in seama: etnia germana. Rezultatul a fost ca a iesit pe primul loc chiar din primul tur, la o diferenta de peste 6500 de voturi fata de Ioan Cindrea. In seara de 18 iunie 2000 s-a nascut, practic, cel care ar putea fi primul premier dat de Sibiu. In finala cu Cindrea a obtinut mai mult decât dublul numarului de voturi: 46286 fata de 20616. Din acel moment a inceput adevarata urcare a lui Johanni: alte doua madate obtinute cu aproape 90% din voturile sibienilor, iar acum, cel mai dorit posibil prim-ministru.
„E foarte chibzuit”
Povestirea lui Hans Klein despre Klaus Johannis continua, si ea face trecerea catre momentul actual. „Nu stiu daca a fost ambitios, si nici acum nu stiu asta. Cred ca el se prezinta daca este chemat, daca vede undeva o lacuna si crede ca poate sa rezolve ceva. Este important sa fie dorit undeva. Nici domnului Crin Antonescu nu i-a spus ca vrea sa fie prim-ministru, cu i-a spus ca este dispus sa discute. El analizeaza foarte strict problema, face evaluari foarte clare: vede ce poate, ce nu poate, ce este in perspectiva lui si ce nu este. E foarte chibzuit”.
„Lanterna, pentru primul pas”
Imaginea pe care si-a creat-o Johannis este a unui om calculat, chiar rece, uneori. Vorbeste putin, dar la obiect. Are insa si o alta fata, pe care o cunosc putini. In primul rând, este un om foarte religios. „In inima lui, foarte greu patrunzi. El se poate proteja, iar acesta este un dar foarte mare pentru un conducator, pentru ca altfel poti fi sugrumat de problemele oamenilor. Are o inima foarte, foarte fina. Este foarte sensibil la anumite probleme, dar nu le arata. Dar, daca il cunosti mai bine, dai de o inima foarte sensibila. El percepe absolut totul ce este in cadrul sau, de aceea este foarte chibzuit. Gândeste mult mai mult decât o arata”, dezvaluie Hans Klein. Acesta a expus si un moment deosebit, petrecut in dimineata zilei in care Klaus Johannis a plecat spre Bucuresti pentru a negocia cu liderii partidelor, pozitia sa de posibil prim-ministru. „M-a chemat la el si ne-am sfatuit putin. I-am aratat un text din Biblie, pentru ca este religios, ceea ce ar putea sa vrea Dumnezeu de la el, pentru tara, pentru ridicarea oamenilor, sa le dea o speranta. Ce vrea Dumnezeu! Eu l-am sfatuit sa faca primul pas care este cerut de la el, pentru ca Dumnezeu nu ne da un far mare pentru un drum lung, ci doar o lanterna pentru primul pas. Asta i-am spus”.
Ordine cu bucurestenii
Hans Klein recunoaste ca nu s-a gândit ca Johannis ar putea ajunge vreodata sa conduca un guvern, dar are incredere totala in capacitatine lui. „E un manager innascut. Acesta este darul lui. N-am crezut ca va fi vreodata prim-ministru, dar am impresia ca darul lui de management il va ajuta. El stie sa sorteze lucrurile importante si cele mai putin importante, are o viziune foarte clara si merge inainte fara abatere. Si e intotdeauna pregatit foarte bine pentru ceea ce face”. Si mai are o calitate esentiala, in opinia lui Klein. „Este un om fidel. Daca a inceput pe un drum, ramâne pe el, nu se abate. Si, daca s-a inteles cu cineva, ramâne asa. Este fidel, credincios. Eu cred ca poate da si bucurestenilor, in ministere, o tinuta”, explica Klein.
Croit sa fie prim-ministru
In afara de Klein, si cei doi viceprimari il considera pe Klaus Johannis potrivit pentru functia de prim-ministru. „Principala calitate este aceea ca este foarte responsabil. Daca spune un cuvânt, va sta drept pentru ceea ce spune. E o calitate pe care eu o apreciez foarte mult, pentru ca in ziua de astazi, multi nici pentru ceea ce semneaza nu mai recunosc. Klaus Johannis nu va retracta niciodata daca a spus ceva”, spune Astrid Fodor. „Vicele” de la FDGR ii lauda si calitatile de lider. „Desi este o personalitate puternica – si in general despre personalitatile puternice se spune ca nu pot lucra in echipa – el lucreaza foarte bine. Este un lider innascut. Stie sa-l motiveze pe fiecare membru al echipei. Are o minte extrem de organizata, logica si clara. Isi stabilste intotdeauna obiective si caile prin care poate ajunge la ele. Intr-o perioada mai scurta sau mai lunga, obiectivul acela se atinge. Postul de prim-ministru este croit pe masura sa”, crede Fodor.
Aceasta recunoaste, insa, ca i-ar parea rau ca Johannis sa plece de la Primarie. „Sibiul are proiecte si se va dezvolta in continuare, mai are multe de facut aici. Dar, cred ca la un moment dat, cineva trebuie sa isi asume o responsabilitate, iar când pui in balanta un oras si tara, tara are prioritate”, considera Astrid Fodor.
De partea cealata, liberalul Virgil Popa il considera pe Klaus Johannis drept o persoana exigenta. „E o persoana cu exigente mari. Prin personalitatea sa puternica a imprimat administrateiei locale un trend si un nivel foarte ridicat. Este o persoana care cere foarte mult, dar care stie si posibilitatile”, isi caracterizeaza Popa, seful.