INTERVIU

Johannis nu exclude varianta „Cotroceni”

Johannis nu exclude varianta „Cotroceni”

klaus si carmen johannis
Investiţiile in infrastructura si extinderea orasului sunt principalele condiţii pentru ca Sibiul sa continue dezvoltarea economica, este de parere actualul primar Klaus Johannis. Acesta a vorbit cu Expres Sibian despre proiectele Sibiului, implicarea primariei in sport, dar a si recunoscut, pentru prima oara, ca nu exclude eventuala sa intrare in cursa pentru Presedinţia Romaniei, in 2009.

Reporter: Domnule primar, care este cel mai important proiect de care Sibiul are nevoie?

Klaus Johannis: In perioada urmatoare, proiectele cele mai importante sunt marile proiecte de infrastructura, care sunt de foarte multe tipuri. Si as incepe cu unul care este simplu de inţeles: extinderea si modernizarea reţelei de apa si canal, inclusiv o noua modernizare a staţeiei de epurare cu treapta a treia, care sa elimine nitraţii si nitriţii, foarte important pentru un mediu curat. Drumurile, lobby si atenţie pe centura, bulevardele din Sibiu si lucrarile in cartierele de locuit, toate trebuie lamurite. Vitala a devenit extinderea reţelelor informatice, reţelele de telefonie si reţeaua metropolitana, pe care am inceput-o cu reţelistii ceilalţi. De asemenea porturile de intrare-iesire. Aeroportul, fizic e OK, dar el trebuie sa devina un aeroport artactiv, care sa fie o poarta de acces pentru tot sudul Transilvaniei. La gara trebuie lucrat tot pe parte de lobby, legaturile de tren trebuie reluate, pentru ca suntem puţin pe langa. Din pacate, activitaţile de lobby consuma mai mult timp decat proiectele noastre. Cu aceatea stim ce avem de facut, planificam, pornim procedurile si ii dam drumul. Activitatea de lobby consuma fantastic de mult timp, pentru ca trebuie vorbit cu foarte mulţi oameni si de foarte multe ori.

Transportul in comun, soluţie pentru parcari

Rep.:Este necesara o extindere a orasului, pentru a ajuta la dezvoltarea lui?

K.J.: Daca orasul vrea sa creasca economic, atunci trebuie sa se extinda. Din acest motiv am inceput procedura pentru un nou PUG (Plan Urbanistic General), dar cand se va incepe lucrul la el vom fi in celalalt mandat, si trebuie create premisele extinderii orasului. Aici ma gandesc in primul rand la reţeaua de utilitaţi, care trebuie extinsa pentru a creea premisele extinderii fizice a orasului. Este insa o lucrare imensa.
De asemenea, transportul public in comun trebuie mult imbunataţit. Pentru a-i face pe oameni sa-l foloseasca, trebui sa oferim calitate.

Rep.: Este aceasta o alternativa la parcari?

K.J.: In masura in care lumea accepta transportul public in comun, poate sa scada puţin presiunea asupra nevoii de parcari.

Rep.: Unul din contracandidaţii la fotoliul de primar a promis rezolvarea problemei parcarilor, prin construirea de parcari sub si supraterane. Este aceasta o soluţie?

K.J.: Nici parcarile supraterane si nici cele subterane nu sunt viabile, pentru ca sibienii nu-si permit sa parcheze in asa ceva. Un astfel de proiect poate fi realizabil si fezabil daca oamenii sunt dispusi sa plateasca o suma considerabila pentru a parca. Ele vor apare fara indoiala, si parerea mea este ca ar fi gresit sa investim din puţinii bani pe care ii avem la buget in asa ceva, pentru ca ele vor fi construite de investitori privaţi, fiind ca s-a dovedit in Occident ca astfel de parcari sunt profitabile. Dar, la Sibiu, ele nu sunt inca viabile. Dar, in urmatorii 3-4 ani vor apare.

„Textierii” partidelor si centura electorala

Rep.: Centura este un punct de campanie electorala pentru majoritatea partidelor. Cine credeţi ca va primi voturile pe acest lucru?

K.J.: E subiect de campanie mai puţin pentru cei care au rezolvat problema. Acum, centura este atat de importanta pentru oras, incat este pacat sa faci tema electorala din ea. In realitate, insa, ea nu este motiv de campanie. Sunt tot felul de textieri prin sediile de partide care incearca sa acapareze electoral centura, dar ea este un proiect mare, vital pentru Sibiu si cred ca putem fi cu toţii bucurosi ca am ajuns in punctul in care am depasit criza.

Rep.: Susţineţi in programul FDGR necesitatea construirii unei Platforme de sanatate langa viitorul Spital de Urgenţa. Cum vedeţi realizabil acest proiect?

K.J.: Il vad la fel ca si acum 2-3 ani, si asa cum am discutat si cu ministrul sanataţii, Eugen Nicolaescu. O entitate de tip spital mare, in capatul Caii Poplacii. Acolo ar trebui construit in jurul Spitalului de Urgenţa si a unui nou Spital Judeţean, a unui Spital de Pediatrie, a unui Spital de Recuperare, cat si a unui bloc de locuinţe pentru medici. Daca nu se realizeaza aceste proiecte, Spitalul de Urgenţa, fiind departe de actualul Spital Judeţean, vor fi necesare nenumarate transporturi inutile ale pacienţilor dupa faza acuta a bolii (transferuri), respectiv pentru unele investigaţii, care ar necesita timp, ar implica costuri, ar agrava aglomerarea circulaţiei si poluarea orasului.
Este insa un proiect foarte amplu, care prevede modernizarea strazii Calea Poplacii, pentru ca salvarile sa poata ajunge usor, extinderea utilitaţilor – gaz, apa, canalizare, curent electric – pentru ca vorbim de un spital si nu de construirea unor case. In plus, trebuie realizata legatura rutiera a cartierului Valea Aurie cu Aeroportul, pentru ca atunci cand este este nevoie, sa existe o comunicare rapida cu elicopterele sau avioanele care aterizeaza pe aeroport.

Sprijin pentru fotbal. Cu condiţii

Rep.: Tot in programul FDRG spuneţi ca este necesar ca, autoritaţile locale – Consiliul Judeţean si consiliile locale – sa sprijine echipele de fotbal, baschet, dar si sa construiasca baze sportive moderene. Exista pentru Sibiu un astfel de proiect?

K.J.: Exista o idee. Proiectul in sine nu este facut inca. Vrem ca in jurul strandului care va fi construit in Padurea Dumbrava sa fie realizate si terenuri de tenis, cel mai probabil, pentru ca nu terenul nu este unul foarte mare. In oras, construcţia unei baze sportive noi este destul de dificila, pentru ca nu exista un teren atat de mare, iar ca sa facem o baza la fel de mica cum este stadionul Municipal sau Baza Hipica, nu are rost.

Rep: Si pentru ca tot vorbim de sport, va continua primaria sa susţina financiar echipa de baschet si in sezonul viitor?

K.J.: Asta depinde de viitorul Consiliu local, dar in principiu nu vad de ce nu s-ar continua.

Rep.: Aţi spus ca, pentru ca municipalitatea sa susţina financiar o echipa, trebuie ca ea sa demonstreze ca poate sa faca performanţa. Ce inseamna „performanţa” in privinţa unei echipe de fotbal?

K.J.: Sa promoveze pe propriile puteri cel puţin in Liga a II-a si sa lucreze cu toate actele pe faţa. Chiar am vazut recent stiri in care DNA-ul ancheteaza transferurile din fotbal. Or, eu nu vreau asa ceva, noi nu avem nevoie de astfel de lucruri.

Rep.: Mandatul care se incheie in aceasta vara a fost unul linistit din punct de vedere politic. Cum credeţi ca va fi urmatorul?

K.J.: La fel de linistit. S-a dovedit ca aceasta liniste a ajutat Sibiul. In loc sa avem discuţii puerile, s-a facut ceva pentru oras.

Rep.: Aveţi emoţii pentru aceste alegeri?

K.J.: Am, ca inaintea oricarei competiţii. Este bine sa ai emoţii, pentru ca altfel, daca esti prea relaxat, risti sa ai surprize si sa pierzi competiţia. Eu cred ca am sanse destul de bune pentru a castiga un nou mandat, dar eu nu pot fi scos din echipa. Este important sa obţinem un scor bun, care sa ne permita sa lucram bine.

Rep.: O ultima intrebare. Va gandiţi sa intraţi in cursa pentru presedinţia Romaniei in 2009?

K.J.: Nu cred.

Rep.: Nu credeţi…?

K.J.: (rade) Nu cred, dar, in politica nu poţi sa infirmi nici sa confirimi ceva in mod categoric.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279