CULTURA

„Junii Sibiului”, spectacol de gala in Irlanda, unde au sarbatorit 70 de ani de activitate!

„Junii Sibiului”, spectacol de gala in Irlanda, unde au sarbatorit 70 de ani de activitate!

Junii Sibiului, spectacol de gala in Irlanda, unde au sarbatorit 70 de ani de activitate!2

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” au sarbatorit in Irlanda in perioada 16-21 mai 70 de ani de activitate.

Seria evenimentelor culturale din Irlanda a culminat, in 17 mai, cu spectacolul gazduit de complexul The Helix din Dublin. Peste o mie de romani, irlandezi, spanioli si lituanieni, Excelenta Sa, Emanuela Breazu, Ambasadoarea Romaniei in Irlanda, Excelenta Sa, Constantina Zagorianou-Prifti, Ambasadoarea Greciei in Irlanda, au asistat la spectacolul sustinut de cea mai veche formatie de dansuri populare din Romania.

Cincizeci de artisti, instrumentisti, dansatori si solistii Nicolae Furdui Iancu, Viorica Telcean, Alexandru Bradatan, Paul Ananie, Nicu Mata, Daniel Pop, Gabriel Dumitru, Emilia Dorobantu, au prezentat, timp de trei ore, cantece si jocuri populare din toate zonele etnofolclorice ale Romaniei. Gazda spectacolului a fost indragita prezentatoare tv Iuliana Tudor. De la debutul spectacolului, pe melodia traditionala „Asta-i jocul Junilor”, si pana la final, cand intreaga sala a cantat „Hai sa-ntindem hora mare”, alaturi de Nicolae Furdui Iancu, publicul a reverberat la tot ceea ce inseamna romanesc si autenticitatea culturii traditionale. Frumusetea dansurilor si cantecelor, perfectiunea interpretativa si a tehnicii dansatorilor au ridicat spectatorii in picioare de nenumarate ori. Excelenta Sa Emanuela Breazu a urcat pe scena, a felicitat ansamblul si a subliniat ca aceasta fost cel mai bun frumos spectacol oferit comunitatii de romanii din Dublin.

Invitat special in spectacol a fost Irish Dance Company, un ansamblu cu o carte de vizita impresionanta. Irish Dance Company sunt campionii Irlandei si campionii lumii la Irish Dancing; de asemenea, multi dintre dansatorii acestui ansamblu evolueaza alaturi de Celtic Tiger, Lord of The Dance si River Dance. Astfel, in cadrul spectacolului a avut loc si un schimb intercultural, finalizat cu o dubla lectie de dansuri traditionale: un irlandez i-a aratat unui coleg roman pasi specifici dansului irlandez, iar romanii le-au aratat gazdelor ponturi fecioresti.

Un alt moment special a marcat dubla sarbatoare din Irlanda: cei 70 de ani ai Junilor Sibiului si aniversarea coregrafei Silvia Macrea, manager al Ansamblului. Astfel, cei peste o mie de spectatori le-au cantat La multi ani! Junilor si Silviei Macrea.

„Pentru noi a fost unul dintre cele mai emotionante spectacole pe care ansamblul le-a sustinut vreodata. Publicul a apreciat fiecare moment muzical-coregrafic si de oriunde ar fi provenit, romanii din sala s-au regasit in cantecele si dansurile populare prezentate de Junii Sibiului. Pentru noi, ropotele de aplauze si ovatiile publicului, caldura extraordinara cu care am fost intampinati sunt cel mai frumos omagiu la ceas aniversar. A fost o bucurie si o onoare pentru noi sa evoluam in Irlanda. Multumim Consiliului Judetean Sibiu, Comunitatii Romanilor din Irlanda, Asociatiei „De la Romani pentru Romani” si Primariei Municipiului Sibiu, care cofinanteaza proiectul aniversar Junii Sibiului – 70 de ani de activitate”, spune Silvia Macrea, managerul ansamblului.

Pentru romanii din Irlanda, spectacolul oferit de „Junii Sibiului” a fost de neuitat.

„O seara de povestit nepotilor”, „cel mai frumos spectacol organizat vreodata in comunitatea romaneasca din Irlanda”, „o seara in care am uitat ca suntem in Irlanda, departe de tara si de neamuri”, „o seara care ne-a umplut sufletele de bucurie”, asa au descris romanii din Irlanda spectacolul Junilor, conform Romanian Community or Ireland.

Sursa: citynews.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309