POLITICA

KLAUS IOHANNIS depune juramantul in Parlament si la Cotroceni!

KLAUS IOHANNIS depune juramantul in Parlament si la Cotroceni!

KLAUS IOHANNIS depune juramantul in Parlament si la Cotroceni!

Presedintele ales, Klaus Iohannis, va depune juramantul in sedinta solemna a Senatului si Camerei Deputatilor, urmand sa aiba loc ceremonia de predare-primire a functiei intre Traian Basescu si Klaus Iohannis.

Sedinta solemna a Senatului si Camerei Deputatilor dedicata ceremonialului depunerii juramantului de catre presedintele ales urmeaza sa inceapa la ora 12.00.

Deschiderea sedintei va fi marcata de intonarea imnului national al Romaniei.

Dupa intonarea imnului, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, va prezenta Hotararea privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

In continuare, Klaus Iohannis va depune juramantul, conform prevederilor stipulate de Constitutia Romaniei, urmand sa semneze textul acestui document si sa il inmaneze presedintelui de sedinta.

Declaratia Parlamentului Romaniei cu privire la depunerea juramantului de catre Presedintele Romaniei va fi citita de presedintele de sedinta, dupa care presedintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Sedinta solemna va fi condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Surse parlamentare au precizat, pentru MEDIAFAX, ca presedintele ales, Klaus Iohannis, va respecta protocolul de depunere a juramantului utilizat in situatiile similare de pana in prezent, el neavand solicitari suplimentare legate de ceremonial.

In timpul sedintei solemne, Klaus Iohannis va lua loc separat, pe un scaun situat imediat in stanga tribunei unde se tin discursurile.

Familia lui Klaus Iohannis si cativa apropiati ar urma sa asiste la ceremonie in sala de plen.

Totodata, va fi amenajata si o alta sala in incinta Parlamentului, in care alti invitati vor putea urmari ceremonia pe un ecran mare.

Dupa sedinta solemna a Parlamentului, la Palatul Cotroceni urmeaza sa aiba loc ceremonia de predare-primire a functiei intre Traian Basescu si Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea in Palatul Cotroceni. Dupa intonarea imnului de stat si primirea de catre Traian Basescu si consilierii prezidentiali si de stat, Klaus Iohannis va fi primit in biroul presedintelui.

Aici, Traian Basescu ii va inmana lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, in baza caruia presedintele confera decoratiile si Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului presedintelui Romaniei.

In incheierea ceremoniei, Klaus Iohannis il va insoti pe Traian Basescu la iesirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima data onorurile militare, inainte de a parasi functia cea mai inalta in stat.

Conform prevederilor Constitutiei, mandatul presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. De asemenea, se stipuleaza ca presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales.

Sursa: mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279