Sunt profund ingrijorat de agravarea situatiei in Estul Ucrainei, ce a dus la escaladarea conflictului si la un numar important de victime in randul populatiei civile. Asistam la actiuni de destabilizare a Ucrainei, care au drept scop extinderea zonei de confruntari armate si intarirea fortelor secesioniste.
Cred ca un raspuns ferm si imediat, coordonat la nivelul NATO si UE, constituie o necesitate in aceste momente deosebit de dificile pentru securitatea regiunii Marii Negre. Acest raspuns al comunitatii democratice trebuie sa aiba ca efect evitarea transformarii Estului Ucrainei intr-o zona instabila si iesita pe termen lung de sub controlul autoritatilor legitime, asa cum se intampla in Transnistria sau Abhazia.
Proximitatea tarii noastre fata de zona de conflict, riscul extinderii actiunilor militare spre alte zone din Ucraina sunt factori pe care structurile noastre militare si de informatii sunt convins ca le cantaresc cu maxima seriozitate si profesionalism. Am incredere in cei care servesc statul roman la nivel diplomatic sau in cadrul institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, in capacitatea acestora de a evalua si gestiona aceasta situatie deloc usoara, in interesul tarii noastre si al angajamentelor asumate de Romania.
In aceste momente consider ca este nevoie de o consultare permanenta cu aliatii nostri americani si europeni, de o abordare pro-activa, care sa determine un efort comun eficient pentru a opri tentativele de redesenare a granitelor si de folosire a fortei in detrimentul normelor de drept international.