Summitul NATO din Tara Galilor a fost un eveniment de o importanta istorica si deciziile luate cu aceasta ocazie, multe dintre ele consemnate in Declaratia finala a summitului, sunt pasi concreti, eficienti, care arata capacitatea de reactie a Aliantei si faptul ca rolul ei crucial nu s-a redus in niciun fel la nivel global, considera liderul PNL, Klaus Iohannis.
Potrivit acestuia, declaratia finala a subliniat faptul ca statele membre au resursele, capabilitatile si vointa politica necesare pentru a se asigura ca Alianta ‘ramane gata sa faca fata oricarei provocari’ si sa apere libertatea individului, drepturile omului, democratia si statul de drept.
„Summitul a dat un mesaj clar de unitate a lumii euroatlantice, extrem de asteptat si pe care Romania trebuie sa il salute. Aceasta unitate euroatlantica a fost limpede exprimata in Declaratia finala, inclusiv prin condamnarea in termeni limpezi si fermi a agresiunii Rusiei in Ucraina. Mai mult, Alianta i-a cerut acesteia sa se conformeze urgent valorilor si angajamentelor care au facut posibil construirea unui parteneriat NATO — Rusia. Cu exceptia celor politice, toate canalele de comunicare intre Alianta si Federatia Rusa au fost inchise. Summitul a trimis mesaje clare, unanime ca NATO ramane cea mai puternica si solida garantie de securitate pe care o poate avea un stat astazi. Prin masurile care s-au luat la summit, tara noastra si-a indeplinit obiectivele, iar Romania are astazi cele mai mari si consistente garantii de securitate din toata istoria ei. Acest fapt trebuie subliniat de fiecare data. Asa cum arata foarte clar exemple tragice foarte recente, petrecute la frontierele Romaniei, fara a avea securitatea asigurata, nu poti construi nimic durabil din punct de vedere politic, economic sau social”, sustine liderul PNL.
In opinia acestuia, este de salutat efortul Aliantei de a deschide o cooperare mai stransa cu Republica Moldova, la nivel de expertiza, reforma a sistemului de securitate, constructie institutionala.
De asemenea, afirma Iohannis, Republica Moldova trebuie incurajata sa continue si sa intareasca aceasta colaborare, inclusiv sa deschida o dezbatere la nivelul societatii in ceea ce priveste optiunile de securitate ale statului.
„Dupa cum a aratat si summitul NATO din Tara Galilor, in contextul actual tensionat si instabil din regiune, pozitia strategica a Romaniei este mai importanta decat oricand. Romania, stat euroatlantic, partener strategic cu SUA si invecinat cu Marea Neagra, va trebui sa fie capabila sa fructifice aceste avantaje strategice. Niciodata dupa 1989 Romania nu s-a aflat intr-o pozitie geostrategica mai favorabila. Intr-o regiune plina de incertitudini, Romania trebuie sa fie un reper ferm, iar Bucurestiul punctul de plecare al unor initiative diplomatice si strategice care sa vizeze frontiera de Est a Uniunii Europene si a NATO. In parteneriat cu Polonia, alaturi de statele baltice si Bulgaria, este sarcina politicienilor responsabili sa construiasca si sa-si asume un asemenea proiect regional si sa valorifice aceste oportunitati”, a mai declarat liderul liberal.
Sursa: agerpres.ro