SOCIAL

Laborator de 1 milion de euro la Facultatea de Stiinte, pentru cercetarea toxicologiei mediului

Laborator de 1 milion de euro la Facultatea de Stiinte, pentru cercetarea toxicologiei mediului

facultatea de stiinte sibiu

Facultatea de Stiinte din cadrul Universitatii ‘Lucian Blaga’ din Sibiu va fi dotata cu un laborator ultra-performant pentru cercetare in domeniul protectiei mediului si mai precis, in eco-toxicologie.

Proiectul, in valoare de peste un milion de euro (4,455,637.00 lei), va fi realizat prin intermediul Ambasadei Norvegiei si finantat prin Programul RO04 — Reducerea substantelor periculoase din cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, in parteneriat cu cu Universitatea Norvegiana de Stiinte ale Vietii si SC Magnum SRL.

‘Va fi un laborator foarte performant prin care vom putea realiza cercetari care, in acest moment, nu se fac in Romania, decat partial. In Europa, o mare parte din substantele denumite generic poluanti organici persistenti (POP) sunt reglementate din punct de vedere al emisiilor in mediu, al managementului la producator si in filiera de comercializare, distributie, utilizare si eliminare prin reguli foarte stricte, stabilite de Conventia de la Stockholm privind poluantii organici persistenti adoptata de Consiliul Uniunii Europene in 2004, transpusa in legislatia romaneasca prin Legea 261/ 2004. Printre aceste substante se numara dioxinele, furanii, bifenilii policlorurati (PCB), o serie de pesticide precum endrin, dieldrin, toxafen, mirex, aldrin, clordan, heptaclor, hexaclorbenzenul (HCB) si (DDT), cu efecte deosebit de nocive asupra sanatatii umane precum aparitia sau accentuarea unor boli cronice, aparitia cancerelor, a malformatiilor fetale si ducand, in cazul expunerii la doze mari, la moarte. In ciuda interzicerii producerii acestora pe teritoriul Uniunii Europene, o parte din stocurile ramase au mai fost utilizate si dupa adoptarea Conventiei de la Stockholm. Astfel, acestea se adauga poluarii istorice cu aceste substante deja instalata in solurile agricole, in ape freatice si de suprafata, POP avand, asa cum le arata si numele, o durata mare de persistenta in mediu. Studii stiintifice indica faptul ca anumite substante au o persistenta de peste 10-15 de ani in mediu. In prezent, in Romania, din pricina costurilor mari de analiza, poluantii organici persistenti sunt analizati foarte rar si in mod punctual, astfel incat sunt necesare eforturi pentru crearea unei baze de date care sa reflecte corect situatia poluarii cu aceste substante in tara noastra’, a declarat conf. Univ. Dr. Angela Banaduc, decanul Facultatii de Stiinte.

Proiectul SIDPOP vine in intampinarea acestei nevoi generand know-how necesar si metodele de analiza in situ si in laborator aplicabile si replicabile la nivel national, precum si un laborator de analize mobil si unul fix, complet functionale, pentru analiza acestor substante in mediul acvatic, in sedimente si in tesuturi animale.

Obiectivul general al proiectului este sa intareasca capacitatea tuturor partilor implicate in procesul decizional din domeniul poluantilor organici persistenti. Datele stranse in urma unei vaste campanii de testare a apei de suprafata, a sedimentelor, macronevertebratelor si pestilor din specii regasite in consumul uman vor fi utilizate pentru stabilirea unei harti a poluarii cu POP in bazinul hidrografic Mures (10 judete din centrul si vestul tarii).

Expertiza tehnica si stiintifica in domeniul toxicologiei mediului pusa la dispozitie de partenerul norvegian, Universitatea Norvegiana pentru Stiintele Vietii, va fi aplicata incepand cu a doua jumatate a anului 2015 si in laboratorul Universitatii ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, ce va beneficia, gratie fondurilor Mecanismului Financiar SEE 2007-2014, de aparatura noua, un laborator mobil de analize de apa si sediment si de personal calificat la cele mai inalte standarde.

Aparatura a fost selectata in asa fel incat sa poata fi utilizata ulterior proiectului si pentru analiza altor grupe de poluanti complecsi, din probe provenite de pe tot cuprinsul tarii.

Prin activitatile specifice, proiectul are in vedere, pe de o parte, crearea unei baze de date cu privire la poluarea cu compusi organici persistenti in apele de suprafata din Bazinul Hidrografic Mures, iar pe de alta parte cresterea capacitatii institutiilor publice (APM, SGA, DSVSA, DSP) in evaluarea riscurilor de mediu asupra sanatatii umane.

Echipa mixta de cercetatori ai celor doua universitati implicate in proiect va elabora un studiu privind impactul poluantilor organici persistenti asupra ecosistemelor acvatice si sanatatii umane, precum si un ghid metodologic de monitorizare si management al poluarii cu compusi organici persistenti in ecosistemele acvatice continentale, care va putea fi implementat de autoritatile cu rol in reglementarea poluarii in Romania. Un alt produs important al cercetarii desfasurate in cadrul acestui proiect va fi o harta GIS (Geographic Information System) a poluarii cu compusi organici persistenti in bazinul hidrografic Mures, care va fi disponibila on line pe site-ul proiectului, informand populatia din bazinul Muresului cu privire la starea apelor din zona investigata.

Contractul de finantare pentru proiectul SIDPOP — Instrument suport pentru luarea deciziilor in domeniul managementului poluantilor organici persistenti. Studiu de caz: bazinul hidrografic Mures s-a semnat in data de 19 mai 2015, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, contractul de finantare, finantat prin in prezenta Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, doamna Gratiela Gavrilescu si a E.S. Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei in Romania.

 Foto: sibiul.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309