CULTURA

Lansare de carte la ULB Sibiu: 50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene

Lansare de carte la ULB Sibiu:           50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene

Vini-di-Romania

Vinuri romanesti si mancare italiana. Aceasta este tema unei carti lansate, joi, la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu. Autoarea, Marinela Vasilica Ardelean, este unul din cei mai apreciati somelieri romani, atat in tara cat si pe plan international, si a pus impreuna 50 de vinuri romanesti cu 50 de preparate culinare italiene.

Realizarea cartii a fost sustinuta de ambasadorii ambelor tari, dar si de specialisti din domeniul enogastronomiei.

Marinela Vasilica Ardelean a asociat 50 dintre cele mai reprezentative vinuri romanesti cu 50 de preparate culinare italiene. In acest demers au fost implicati 18 producatori romani de vinuri si 18 restaurante din Italia, din care peste 11 au stele Michelin.

Autoarea cartii a fost desemnata in 2014 cel mai bun somelier al Romaniei, este semifinalista la concursul mondial al somelierilor de la Londra din anul 2013 si finalista a concursului Ambassadeurs du Champagne 2013. Ea a obtinut recent titlul de Dame Chevalier des Coteaux de Champagne.

“Aceasta carte a fost un vis care prin determinare si curaj a devenit realitate. Am vrut sa impartasesc oamenilor bucuria descoperirii vinurilor romanesti. Este o selectie nu neaparat a celor mai bune vinuri, ci a vinurilor cele mai reprezentative pentru Romania”, a spus Marinela Vasilica Ardelean.

Cartea ”50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene” este laureata a premiului la nivel national pentru Romania in anul 2014 la categoria Best Wine Book Translation, acordat de Gourmand Drinks Awards si va reprezenta Romania la finala mondiala a concursului care va avea loc in Yantai, Capitala Vinului din China, in timpul Festivalului Grapes by the Sea din iunie 2015.