INTERVIU

Luis Miguel Rocha: „Culisele din teologie intotdeauna vor trezi reactii”

Luis Miguel Rocha:  „Culisele din teologie intotdeauna vor trezi reactii”

Scriitorul portughez Luis Miguel Rocha, prezent in 5 si 6 iunie la Sibiu, pentru prezentarea ultimului sau volum, „Ultimul Papa”, a raspuns pentru Expres Sibian prin intermediul Editurii Tritonic la câteva intrebari inainte de a veni la Sibiu.

Reporter: Ultima dvs carte, Ultimul papa, pe care o veti lansa in curând si la Sibiu, este un thriller extraordinar, cu un tempo rapid despre conspirația ce a inconjurat moartea, in 1978, a papei Ioan Paul I. De ce aceasta tema? 

 Luis Miguel Rocha: Subiectul m-a gasit pe mine! Nu am cautat niciodata in mod deosebit astfel de subiecte. Asadar, banuiesc ca a fost mâna destinului! Sa va spun insa pe scurt esenta cartii: In 1978, la Vatican, pe 29 septembrie, lumea este cutremurata de moartea șocanta, brusca a Papei Ioan Paul I, ales doar cu treizeci și trei de zile in urma. Raspunsul oficial al Vaticanului a fost ca Sfinția Sa a murit din cauze necunoscute, „posibil asociate cu un atac de cord”. Trupul Papei este imbalsamat in 24 de ore, impiedicând orice posibilitate a unei autopsii. In 2006, la Londra, ziarista Sarah Monteiro se intoarce din concediu pentru a descoperi un plic misterios inghesuit in casuța poștala. Inauntrul lui se afla o lista cu nume necunoscute și un mesaj codat. In primul moment, Sarah este uimita de ciudata corespondența. Atrasa intr-un vârtej de jocuri duble și teroare, Sarah ințelege curând ca ceea ce era in plic reprezinta cheia demascarii corupției din spatele a tot ceea ce a investigat ea vreodata – un complot ce implica nu numai mercenari lipsiți de scrupule și politicieni corupți ci și prinți ai Bisericii și probabil chiar pe propriul ei tata. Intr-adevar, apariția plicului semnalizeaza un moment al adevarului ce scoate la lumina o serie de intrebari lipsite de raspuns de multa vreme: Ce s-a intâmplat cu adevarat in timpul scurtei conduceri a Papei Ioan Paul I? Ale cui planuri au fost dejucate in acea noapte fatala din septembrie 1978? Și cine a avut intr-adevar beneficii din demisia brusca a Papei? Ei bine, raspunsurile acestea le veti gasi rasfoindu-mi cartea.

Codul lui Da Vinci vs Ultimul Papa

 Rep: Am urmarit de o vreme site-ul dvs http://www.luismiguelrocha.com/futuro.html, dar si reactiile unor critici, jurnalisti si cititori cu privire la aceasta carte. De unde asemanarea unora dintre acestia a cartii dvs. cu cea a lui Dan Brown, „Codul lui Da Vinci”?

L. M. R.: Sa va spun un secret. Mai demult, un jurnalist al Vaticanului mi-a cerut doua copii ale carti in portugheza pentru cineva care il intâlnea pe papa in mod frecvent. I le-am dus la Roma si l-am rugat sa-mi comunice reactia Vaticanului. A spus ca a fost cea mai citita carte in ultimul an dar nimeni nu a recunoscut asta. Iar persoana care ne-a cerut copiile in portugheza a marturisit ca tot ceea ce era scris in carte era perfect adevarat. Stiam asta deja, desigur, dar era bine de stiut ca sunt de acord cu mine. Spre deosebire de Codul lui Da Vinci, nu au avut pretentia sa controleze dovezile asupra acesteia. Culisele din teologie intotdeauna vor trezi reactii, fie ca sunt simple povesti sau fapte veridice. Asa este omul, construit pentru a controla si cerceta  si ce nu este nevoie.

„Ultimul papa”- thriller si document istoric

Rep.:  La Sibiu, se stie ca „Ultimul papa” este deja un bestseller in intreaga lume. Pentru ce a fost apreciata cel mai mult aceasta carte? Care este interesul oamenilor de diferite religii pentru rasfoirea acestei carti-document istoric?

L. M. R.: Cititi cartea! Incontestabil este epilogul cartii, care este scris chiar de catre barbatul care l-a ucis pe Papa Ioan Paul I. Scrierea acestei carti a fost posibila doar datorita ajutorului sau si a interesului lui de a marturisi in sfârsit, adevarul. Cartea arunca putina lumina asupra unei realitati intunecate care ne arata ca nu putem sti cu adevarat cine ne conduce. Cine are puterea reala? Când va gânditi sa va invinuiti presedintele pentru ceva, gânditi-va din nou, gânditi-va mai departe. E important sa avem o doza sanatoasa de scepticism atunci când vine vorba de ceea ce aflam din stiri si din ceea ce ne spune guvernul nostru. Nu totul este alb si negru. Lumea in care ne aflam e mult mai complicata”.

Rep: Care sunt ingredientele pentru ca un scriitor sa se simta implinit cu ceea ce creeaza?

L. M. R.:  In primul rând, cred ca este vorba de provocarea adresata cititorului pentru a afla ce este adevar si ce este fictiune in cartea mea. In al doilea rând, pentru a fi scriitor, trebuie sa citesti. mult. Citeste carti, ziare, reviste, citeste tot ceea ce poti. Mai apoi este important sa fi receptiv. Este important sa urmaresti tot ceea ce se intâmpla in jurul tau, in viata ta. In al treilea rând, scriitorul trebuie sa traiasca. Daca nu traiesti, nu poti scrie. Este o meserie solitara.

„Româncele sunt superbe”

Rep.: Domnule Rocha, nu este prima oara când veniti in România. Care este pulsul acestei tari  in opinia dvs.?

 L. M. R.:  Contrar ideilor prejudecate, mi-a placut foarte mult Bucurestiul anul trecut când am venit la un show. România este o tara grozava si va si fi mai grozava in viitorul apropiat, cu ajutorul vizibil al UE. Mi-au placut foarte mult cladirile si strazile Capitalei. De data aceasta, când voi veni si la Sibiu, voi calatori si mai mult si sunt sigur ca voi descoperi si mai multe culise ale României. Si sa termin cu ce ma incânta cel mai mult: nu cred ca am vazut niciodata atât de multe femei frumoase la un loc in doar cateva zile! Româncele sunt superbe!

 Carte de vizita  Miguel Rocha

Miguel Rocha la sibiuLuis Miguel Rocha s-a nascut in Portugalia, la Porto in 1976. Studiind stiinte umane, a lucrat mai apoi in departamentul de productie pentru televiziunea TVI. A petrecut mai apoi câtiva ani la Londra supervizând scenarii pentru diverse case de productie britanice. In acest moment, scriitorul se dedica exclusiv scrisului si isi imparte timpul intre Porto si Londra. Primul sau roman, Um Pais Encantando, a fost publicat in 2005. Traducerea spaniola a romanului, La Muerte del Papa, este o versiune usor modificata a originalului O Ultimo Papa. Pentru aceasta, autorul si echipa editoriala au lucrat impreuna pentru a face romanul sa se apropie de genul thriller. Cartea lui Luis Miguel Rocha a fost tradusa in 11 limbi si a aparut la inceputul lunii iunie si in România, la Editura Tritonic. Lansarea cartii lui la Sibiu  va avea loc vineri, 5 iunie, orele 18, in Corpul A al Bibliotecii Judetene ASTRA Sibiu,  Sala de festivitati (et. II). Invitati la eveniment alaturi de Rocha, vor fi si autorii romanului „Blestemul manuscrisului”, Bogdan Hrib, editor Tritonic si Razvan Dolea, realizator al emisiunii „Texte si pretexte” de la Radio România Cultural.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279