SANATATE

Mai mult de 400 de romani asteapta un transplant de ficat

Mai mult de 400 de romani asteapta un transplant de ficat

transplant de ficatNumarul romanilor care asteapta sa primeasca un ficat nou depaseste cifra de 400, in conditiile in care recordul de transplanturi intr-un an a fost de 122, in 2013, a declarat, pentru MEDIAFAX, Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni.

„Putem vorbi de 2013, anul cel mai bun pentru transplantul hepatic, cand am facut 122 de operatii – o medie de 10 pe luna. Speram sa ne mentinem in acest ritm”, a spus Irinel Popescu, adaugand ca in 2014 au fost pana acum sapte donatori, dintre care trei inainte de accidentul din Apuseni si patru dupa.

Vineri dimineata, profesorul Irinel Popescu si echipa lui au facut al saptelea transplant din 2014, pentru o femeie in varsta de 45 de ani cu o suferinta foarte grava. Aceasta a primit organul prelevat la Sibiu, joi noapte, de medicul Radu Zamfir.

„Atunci cand avem un caz foarte grav, donatorul trebuie sa fie tanar, de aceea am optat pentru ca acesta persoana sa primeasca ficatul prelevat de la un donator din Sibiu. Prelevarea a fost realizata de medicul Radu Zamfir, care astfel participa la prima prelvare dupa accidentul din Apuseni. Doctorul Zamfir a facut sute de operatii precum cea de asta noapte”, a spus Irinel Popescu.

Zamfir a mers la Sibiu cu ambulanta pentru aceasta prelevare. „S-a pus problema sa plecam cu avionul. Dar, pana la urma a fost luata decizia de a merge cu ambulanta. Decizia este luata de catre Agentia Nationala de Transplant”, a declarat Zamfir, vineri, intr-o conferinta.

Totodata, Irinel Popescu a tinut sa precizeze ca, in transplatul de ficat, medicii au la dipozitie sase ore intre prelevare si reluarea functiilor ficatului la primitior.

„Noi am fost in timp. La ora 5.50 s-a clampat aorta (la donator, n.r.) si la 11.25 erau terminate legaturile vaselor (la primitor, n.r.). O limita de timp foarte buna. Literatura de specialitate vorbeste de un timp mai mare, poate chiar dublu, dar noi preferam sa ne incadram in acest interval mai mic”, a mai spus Popescu.

Intrebat care este starea pacientei care nu a mai beneficiat de transplantul de ficat de care avea nevoie din cauza accidentului din Apuseni, intre timp nemaigasindu-se un ficat compatibil, Irinel Popescu a spus ca este stabila, dar in continuare foarte grava. Aceasta este internata in Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie de la Fundeni.

 

 

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309