ANCHETE

Maricuta, stapanul pamanturilor: falsuri, amenintari, santaje. Ce stia Iohannis despre mafia din Selimbar

Maricuta, stapanul pamanturilor: falsuri, amenintari, santaje. Ce stia Iohannis despre mafia din Selimbar

teren selimbar

Ancheta DNA de la Primaria Selimbar scoate la iveala intamplari si fapte pe care foarte multi sibieni le cunosteau dar despre care foarte putini aveau curajul sa vorbeasca. Se discuta despre sute de hectare de terenuri pe care Dan Ioan Maricuta le-a achizitionat prin interpusi, folosindu-se de falsuri, santaj, amenintari sau chiar violenta fizica. Interesant este faptul ca actualul Presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis s-a delimitat, la un moment dat, de Maricuta, refuzand sa fie asociat cu acesta.

Sprijint de avocati, notari si oameni cu influenta din Sibiu dar si din Bucuresti, Maricuta este acuzat ca a organizat un grup prin intermediul caruia a pus la cale o adevarata mafia a terenurilor aflate pe raza comunei in care este primar din anul 2000.

Terenuri luate prin falsuri

Potrivit anchetatorilor, Daniel Ioan Maricuta si apropiatii acestuia, membri ai grupului infractional constituit de edil, ar fi modificat si falsificat documente de punere in posesie, astfel ca, prin interpusi, sa devina proprietari ai terenurilor aflate in zona comerciala sau cea de centura a orasului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la preturi foarte mari, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Astfel, primarul de la Selimbar si alte doua persoane membre ale grupului infractional ar fi modificat si falsificat numeroase documente de punere in posesie pentru a putea face modificarile in ceea ce priveste amplasamentul si suprafata atribuita fiecarei persoane, astfel ca, prin interpusi, sa devina proprietari ai acelor terenuri aflate in zona comerciala sau zona de centura a orasului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la preturi foarte mari, spun sursele citate.

Conform surselor, membrii grupului ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafete mari de teren pe care acestia, in frunte cu primarul Maricuta, le-au determinat sa renunte la dreptul lor pentru sume derizorii.

”Satule de drumuri fara rezultat sau amenintate cu acordarea de despagubiri infime, (…) aceste persoane au fost dispuse sa cedeze dreptul lor primarului si celorlalti membri din grupul infractional.

Ajutat de functionari

Asa ca, Melniciuc Maria (membra a comisiei comunale pentru Legea 18/1991—n.r.) s-a ocupat de modificarea tuturor amplasamentelor deja stabilite in fapt in 1991 (…) astfel incat terenul obtinut in asemenea maniera sa fie insumat intr-un bloc compact, intr-o zona cu valoare mare (ex: centura orasului, zona comerciala). Odata eliberat titlul de proprietate, acesta era vandut unui alt membru al gruparii, pentru ca ulterior sa faca obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma.

Pentru valorificarea terenurilor, Daniel Maricuta si Elena Scumpu, care aveau atributii in eliberarea autorizatiilor si a documentatiilor de constructie, indicau potentialilor investitori sa cumpere teren detinut de Ioan Iuga, la un pret peste cel al pietei, asigurandu-le prin aceasta ca nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor si derularea investitiei. In acelasi scop, pentru a nu cumpara teren de la alti proprietari, primarul ar fi dispus ca certificatele fiscale pentru acestia din urma sa fie eliberate cu mentiunea interdictiei de construire, sustin sursele citate.

A cumparat cu 3 euro si a vandut cu 120 euro

Ajuns in final in posesia numitilor Iuga Ioan (fost consilier personal al primarului—n.r.) si Droc Emilian Petru, acesta era vandut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri in zona, centre comerciale”, spun sursele judiciare.

Potrivit fostului consilier local Vasile Mironescu, modul de lucru al oamenilor lui Maricuta era tipic mafiot. ”A furat pamanturile prin interpusii, le lua cu forta, cu santaj si amenintari, iar terenurile erau cumparate pe nimic. Se vorbeste ca are 300 de hectare de teren, toate in zonele in care se ridica magazine sau blocuri”, a declarat fostul consilier local. Potrivit unor surse, Maricuta cumpara terenul cu 3-4 euro metrul patrat, dupa care l-a vandut cu 120 euro, spre exemplu, catre Dedeman.

Autorizatii, in functie de interese

Proprietarii de terenuri de pe raza comunei Selimbar care, desi nu sunt in zona de interes a lui Maricuta, se lovesc, totusi, de interesele acestuia. ”Am cumparat un teren agricol, dar in acest moment este imposibil sa primesc autorizatie de constructie, desi acesta este la doar cativa metri de cartierele rezidentiale construite pe teritoriul administrative al Cisnadiei. Mi s-a transmis ca se va putea obtine un PUZ pentru acea zona doar in momentul in care va avea Maricuta inters. Cel mult poti construi pe teren, o baraca din lemn pe teren”, sustine un proprietar de teren. Mai concret, primarul din Selimbar nu a reusit inca sa obtina toate terenurile pe care se pot dezvolta proiecte imobiliare, iar daca ar permite ridicarea de case individuale in zona, ar creste pretul terenurilor. In aceasta situatie este si o agentie imobiliara care a achizitionat teren in anul 2008 si, cand a cerut autorizatie de constructie, de la Primaria Selimbar, i s-a transmis ”sa dezvolte in alta parte”.

Iohannis l-a interzis pe Maricuta la Primaria Sibiu

Devenit primar in acelasi timp cu Maricuta (anul 2000), Klaus Iohannis a avut, la inceput, o relatie normala cu colegul din Selimbar. In ultimii ani insa, actualul presedinte al tarii a intrat intr-o totala disociere fata de acesta. In timpul in care conducea Primaria Sibiu, Klaus Iohannis refuza orice implicare financiara sau de imagine in actiuni care il aveau in ecuatie pe Daniel Ioan Maricuta. Iohannis a dorit sa rupa orice legatura cu edilul comunei din prelungirea Sibiului, incat refuza orice proiect care era implicat vreun agent economic de pe raza comunei Selimbar.

“Primaria Sibiu finanteza multe proiecte culturale sau sportive, dar in timpul primarului Iohannis daca era o actiune care implica, Shopping City Sibiu, spre exemplu, care apartine de Selimbar, Consiliul local Sibiu nu o sprijinea”, sustin reprezentantii unei institutii care deruleaza in mod frecvent parteneriate cu Primaria Sibiu.

Spalare de bani, fals, grup infractional organizat

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii mai multor fapte penale, intre care constituire de grup infractional organizat, trafic de influenta, abuz in serviciu si spalare de bani, in legatura cu dobandirea de terenuri pe raza comunei Selimbar de la persoane indreptatite la reconstituire si la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creandu-si un avantaj patrimonial estimat la peste 114 milioane de euro.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279