DIVERTISMENT

Martisoare pentru batrani de la studentii straini ai ULBS

Martisoare pentru batrani de la studentii straini ai ULBS

Peste 60 de studenti straini care studieaza la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, prin intermediul programului ERASMUS + au respectat traditia romaneasca de 1 Martie si au oferit martisoare doamnelor aflat la caminul de batrani. Mai mult, simbolurile primaverii au fost confectionate chiar de catre ei.

Pe data de 29 februarie toti studentii straini si voluntarii au fost invitati sa ia parte la cea de a doua editie al Atelierului de creare al Martisorului. Cu aceasta ocazie, studentii straini au aflat ce este un Martisorul, care este scopul sau dar si cum sa-l confectioneze. Ȋn cele trei ore cat a durat atelierul, studentii straini si voluntarii prezenti intr-un numar mare, aproximativ 60 de tineri, au reusit sa confectioneze 150 de martisoare. ”A fost o experienta foarte frumoasa, pentru ca am aflat modul in care romanii celebreaza venirea primaverii. Si, asa cum cere traditia, toate martisoarele au fost oferite persoanelor in varsta de la caminul de batrani, care le-au primit cu multa bucurie. Ii sfatuiesc pe toti studentii sa participe si pe viitor,  la aceasta activitate traditionala romaneasca, pentru ca este o metoda placuta de a forma legaturi intre oameni”, a povestit Maria Isabel Nieto, o studenta venita din Spania sa studieze la Sibiu.

Si pentru Ezgi Ceylan studenta venita din Turcia, experienta ”martisorului” a fost una inedita. ”Nu am mai auzit, pana acum, de aceasta traditie, care sa sarbatoreasca 1 Martie, asa ca sunt foarte incantata ca am putut participa. Iar faptul ca am avut sansa de a oferi martisoarele a fost foatre frumos. La inceput, cand am ajuns la camunul de batrani am fost foarte trista, pentru ca nu am vrut sa vad partea amara a vietii. Dar, dupa ce am impartit martisoarele, am inteles ca acesti oameni au nevoie sa vada ca cineva isi aminteste de ei, au nevoie de dragoste. Sunt recunoscatoare pentru faptul ca am avut sansa de a petrece putin timp cu ei si ca am putut sa le aducem putina bucurie”, a spus Ezgi Ceylan.

Aceasta emotie s-a regasit si in randul tinerilor romani. ”A fost inca o acticvitate prin care studentii straini si voluntarii au reusit sa interactioneze intr-un mod placut si util. Ne-am pus imaginatia la treaba si a iesit ceva frumos. Am simtit si bucuria persoanelor de la zil care ne-au transmis caldura si emotie”, a explicat Alin Avram, voluntar nou in Asociatia Erasmus Student Network (ESN) Sibiu.

”Consideram ca este foarte important sa implicam tinerii, straini sau romani, in acest gen de activitati cu impact asupra societatii sibiene. Motivul pentru care am ales beneficiari acestui eveniment persoanele in varsta este de a aduce in prim plan nevoia de atentie, dragoste si respect de care acestia au nevoie. Din pacate in Romania se poate observa ca sunt foarte putine proiecte dedicate lor si de cele mai multe ori acestia sunt marginalizati de catre societate. Pe aceasta cale doresc sa multumesc inca o data pentru sprijinul acordat Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu, in special doamnei Dana Preda, sef al Serviciul de relatii internationale si programe comunitare, studentilor straini si voluntarilor Asociatiei ESN Sibiu”, afirma coordonatorul proiectului, Oana Dichel..

 martisoare erasmus+


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279