ACTUALITATE

Mediasul fierbe: Primarul si mai multi consilieri locali trimisi in judecata pentru devalizarea Gospodariei Comunale!

Mediasul fierbe: Primarul si mai multi consilieri locali trimisi in judecata pentru devalizarea Gospodariei Comunale!

Mediasul fierbe Primarul si mai multi consilieri locali trimisi in judecata pentru devalizarea Gospodariei Comunale!2

Mediasul fierbe dupa ce primarul Teodor Neamtu alaturi de mai multi consilieri locali au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie pentru devalizarea Gospodariei Comunale, prin preluarea ei de catre Primarie, potrivit unui comunicat de luni al DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de la Alba-Iulia i-au deferit justitiei pe Atila Bela Balazs, Ioan Vasile Ciulea, Eugen Grozav, Iulius Helmuth Knall, Ioan Lazaroiu, Anca Maria Manta, Eugen Moraru, Florin Neag, Constantin Gheorghe Nicorici, George Stelian Petrescu, Ioan Popa, Ilarie Sas, Floarea Taropa si Cosmin Lucian Toma, consilieri in cadrul Consiliul Local Medias, la data faptelor, pe care ii acuza de doua fapte concurente de abuz in serviciu, din care una cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de acestia vor mai fi judecati, Vasile Ciolpan, Pavel Nagy, Eleonora Patrui, consilieri in Consiliul Local Medias, la data faptei, pentru abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, Ilie Lata, Teodor Plopeanu, consilieri, pentru doua fapte de abuz in serviciu, din care una cu consecinte deosebit de grave si conflict de interese, Cristian Victor Marian, Csaba Orosz, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In acest dosar vor fi judecati Ioan Serban, presedinte si actionar majoritar al Asociatiei GOSCOM, la data faptelor, acuzat de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la fapta de conflict de interese si Teodor Neamtu, primarul municipiului Medias, la data faptelor, in sarcina carora s-au retinut doua fapte concurente de complicitate la abuz in serviciu, din care una cu consecinte deosebit de grave.

In rechizitoriul transmis instantei, procurorii anticoruptie arata ca in perioada 2012-2013, reprezentantii Gospodaria Comunala au notificat in repetate rânduri Consiliul Local Medias despre situatia economica dificila in care se afla societatea, ajunsa in imposibilitate de a-si plati furnizorii, angajasii si datoriile fata de bugetul de stat.

Prin adresa oficiala, reprezentantii societatii au atras atentia ca aceasta situatie este cauzata, in mare parte, de Consiliul Local Medias care nu a putut asigura volumul de lucrari stabilit prin contract.

In perioada respectiva actionar majoritar la Gospodaria Comunala era Consiliul Local Medias si Asociatia GOSCOM, care detinea 19,22% actiuni.

In 31 octombrie 2012, in calitate de consilieri locali, Balazs, Ciolpan, Ciulea, Grozav, Knall, Lata, Lazaroiu, Manta, Moraru, Nagy, Neag, Nicorici, Patrui, Petrescu, Plopeanu, Popa, Sas, Taropa si Toma si-au exprimat votul in favoarea adoptarii hotarârii nr. 250/2012, prin care s-a decis participarea Consiliul Local Medias cu suma de trei milioane de lei la majorarea capitalului social al societatii Gospodaria Comunala.

In acelasi context, noteaza DNA, in sedinta din 25 noiembrie 2013, in calitate de consilieri locali, cei deferiti justitiei au decis achizitionarea pachetului de 19,22% apartinând Asociatiei GOSCOM, contra sumei de 696.034 de lei.
Aceasta, in pofida faptului ca, deja, Consiliul detinea o majoritate confortabila in actionariatul societatii, iar cumpararea actiunilor nu aducea niciun beneficiu.

Hotarârea a fost luata cu votul unui numar de 18 consilieri si cu un singur vot impotriva, acesta din urma motivând ca si daca s-ar detine pachetul total de actiuni, lucrarile nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitatie, tinându-se seama de concurenta.

Suma a fost platita integral si a intrat in contul Asociatiei GOSCOM in 27 decembrie 2013.

In ambele cazuri, primarul Neamtu a inlesnit si ajutat prin demersurile intreprinse, la adoptarea de catre consilierii locali a celor doua hotarâri, prin care Consiliul Local Medias a devenit unic actionar al Gospodaria Comunala, cu toate ca avea reprezentarea faptului ca prin aceasta operatiune se creeaza o paguba bugetului comunitatii locale, corelativ cu obtinerea folosului reprezentat de pretul cesiunii in favoarea Asociatiei GOSCOM.

Dupa realizarea cesiunii in 30 decembrie 2013, Ioan Serban, in calitate de presedinte si actionar majoritar al Asociatiei GOSCOM, a efectuat din contul Asociatiei alimentat de catre Consiliul Local Medias un transfer bancar de 597.193,21 de lei, in contul sau de economii.

Ulterior, arata DNA, banii au fost impartiti astfel: in 10 ianuarie a transferat 104.000 de lei in contul lui Ilie Lata cu explicatia „suma datorata”, tot atunci au fost alimentate conturile asociatilor GOSCOM care sunt evidentiati nominal in Registrul actionarilor, transferurile reprezentând contravaloarea actiunilor detinute de acestia iar in 14 ianuarie a transferat 52.000 de lei in contul lui Teodor Plopeanu, cu explicatia „restituire obligatii”.

Astfel, Lata si Plopeanu, in calitate de functionari publici – consilieri locali, in exercitarea atributiilor de serviciu, prin exprimarea votului favorabil au participat la luarea unei decizii (in speta transformarea Consiliului Local Medias in actionar unic al societatii Gospodarire Comunala Medias prin cumpararea pachetului de 19,22% actiuni detinute in aceasta societate de catre Asociatia GOSCOM contra sumei de 696.034 de lei), care le-a permis ulterior, cu complicitatea presedintelui Asociatiei GOSCOM, Ioan Serban, sa obtina foloase patrimoniale.

In cauza anchetatorii au pus sechestru asigurator, pâna la concurenta sumei de 3.696.034 de lei, asupra bunurilor mobile si imobile ale celor cercetati in dosar iar in instrumentarea dosarului au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informatii si al lucratorilor de politie din cadrul Directiei de Operatiuni Speciale.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Sibiu, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Sursa: mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349