SANATATE

Medic sibian: Conteaza „casta”, nu pacientul. Sistemul sanitar este un genocid impotriva poporului roman!

Medic sibian: Conteaza „casta”, nu pacientul. Sistemul sanitar este un genocid impotriva poporului roman!

Unul din cei mai apreciati medici cardiologi din Romania, conf. univ. dr. Victor Costache face o radiografie extreme de dura sistemului de sanatate publica romanesc, intr-un interviu acordat publicatiei doctorulzilei.ro.

Victor Costache spune ca desi Romania are cea mai mare rata de mortalitate din Europa din cauza afectiunilor cardiovasculare, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate aloca sume foarte mici pentru preventive si tratare.

“Regiunea centru, regiunea Sibiului e o regiune frumoasa, bine dezvoltata, cu un spital de inalta calitate, cu foarte bune dotari, cu personal inalt calificat, care tocmai se deschidea pentru a deservi populatia care nu avea acces medicina cardiovasculara. Rata de infarct in regiunea Sibiului este cea mai mare din Romania si in plus stim foarte bine ca Romania trimite foarte multi pacienti in strainatate ca sa fie tratati pe bani aberant de multi. Romania este, din acest motiv, o pata neagra pe obrazul Europei, numarul 1 in mortalitate prin boli cardiovasculare. 58% din decese la romanii sunt datorate bolilor cardiovasculare. Daca luam toate tipurile de cancer la un loc, abia fac 20%. Nu suntem tratati, desi banii ii dam”, spune medical sibian. Acesta este de parere ca “e un fel de genocid indreptat impotriva poporului roman care ar putea fi oprit foarte simplu. Din nefericire, din miliardul Casei de Asigurari, care nu este al ei, ca CNAS nu are un ban, este miliardul nostru, care ni se ia in fiecare an din salariu, deci din salariile noastre, s-a decis sa se aloce bolilor cardiovasculare de catre conducerea acestei institutii numai 25 de milioane de euro prin programul national, iar restul miliardului se disipeaza in alte directii”.

Victor Costache mai spune ca in cazul un care un pacient are nevoie de o interventie chirurgicala scumpa, intr-un spital privat, este nevoit sa plateasca din buzunarul propriu.

“Spitalele private nu au nevoie de finantare, fiindca nu au nevoie ca statul roman sa le cumpere nimic, ei au nevoie sa se respecte legea. Legea Sanatatii din Romania, Legea 95, spune ca banii care se duc in Europa trebuie sa urmeze pacientul. Dumneavoastra, daca ati avea nevoie de o interventie chirurgicala cardiovasculara, si eu pot avea nevoie, nu stim ce ni se poate intampla, am cotizat o viata la casa de asigurari si nu veti putea sa veniti sa va operez eu. Decat daca platesc tot din buzunar. Lucru care este neprincipial european si contra legii. Am organizat, ca presedinte al Comisiei de chirurgie cardio-vasculara, impreuna cu cele de Cardilogie si de Chirurgie vasculara, deci am fost toti trei presedintii comisiilor, cu societatea Romana de Chirurgie Vasculara si cu alti colegi care s-au alaturat luptei, o conferinta de advocacy in iulie in care au fost invitati, a fost o conferinta care se adresa mass media si factorilor politici din domeniul sanitar. In afara de fostul presedinte al CNAS, domnul Busoi, n-a venit nimeni, desi am facut-o langa Ministerul Sanatatii. Toata lumea vorbeste de reforma sistemului, dar de fapt pe nimeni nu intereseaza. Conteaza „casta”, nu pacientul”, acuza Costache.

Daca nu ai 5.000 de euro esti condamnat

Revenit in tara dupa ce a muncit in Franta, conf. Victor Costache spune ca romanii sunt condamnati pentru ca statul nu deconteaza interventii de care oamenii au nevoie. “Eu vreau sa ajungem in Romania la o normalitate. Intorcandu-ma dupa atatia ani, nu pot sa accept ceea ce se intampla. Nu pot sa ma uit in ochii oamenilor pe care-i vad in consultatii si sa le explic ca ei trebuie sa plateasca 5.000 de euro, ca asta e costul mediu al unei interventii la noi, in conditiile in care tinem costurile la zero, adica spitalul nu castiga nimic. Supravietuim sperand sa ajungem candva in Europa si in domeniul sanitar. Deci, nu pot sa ma uit in ochii lor si sa spun trebuie sa platesti 5.000 de euro pentru o interventie care le salveaza viata si ca daca nu au 5.000 de euro sunt condamnati. (…) Deci, asta este misiunea mea, nu sa creez ceva pentru mine. Vreau sa creez o normalitate pana cand o sa fiu dat afara din aceasta comisie, pentru ca am devenit extrem de vocal si, culmea, am gasit si colegi in toata tara care doresc acelasi lucru. Dorim o normalitate, dorim sa fim nu numai pe hartie in Europa. Dorim sa putem aduce cu adevarat servicii oamenilor. In Franta daca i-as fi spus cuiva ca are de platit 5.000 de euro pentru o interventie de by-pass, cred ca se organiza o demonstratie publica si cadea Guvernul. Acolo au dreptul sa fie tratati. Decontam ce e scump, restul nu conteaza.

Citeste interviul complet pe doctorulzilei.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309