Medicii cu specialitatea radiologie si imagistica medicala ai SCJU Sibiu au participat la congresul comun al societatilor de imagistica prin rezonanta magnetica, o manifestare stiintifica extraordinara.
In perioada 2-4 octombrie 2014, la Eforie Nord, a avut loc o prestigioasa manifestare stiintifica, care a reunit intr-un congres comun principalele societati de imagistica prin rezonanta magnetica: Societatea Romana de Rezonanta Magnetica, Chapter-ul roman al ISMRM (International Society for Magnetic Resonance in Medicine), Societatea Romana de Imagistica Musculo-Scheletala si Societatea Romana de Imagistica Oncologica. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a fost reprezentat la congres de un colectiv de medici din cadrul laboratorului de radiologie, sub coordonarea medicului sef al Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul celei mai mari institutii spitalicesti din judet, conf. univ. dr. Adrian Santa.
Pe parcursul celor trei zile au avut loc cursuri precongres, cursuri in plen si prezentari stiintifice pe sesiuni paralele, activitati de discutie de caz (hands-on) si concursuri de diagnostic pentru rezidenti, dotate cu premii.
Partea de cursuri precongres si in plen a fost sustinuta atat de prestigiosi medici din Franta, Germania (Presedintele
Societatii germane de radiologie si imagistica medicala) dar si de medici romani din Bucuresti — dr. Virgil Ionescu si Sibiu — conf. univ. dr. Adrian Santa, care a prezentat lucrarea ‘Rolul si limitele difuziei IRM in algoritmul diagnostic’. De asemenea, colectivul de medici al Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul SCJU Sibiu a mai sustinut alte cinci prezentari de imagistica de varf: ‘Rolul si pozitia actuala a coronarografiei CT’, ‘Diagnosticul diferential IRM al maselor chistice pelvine feminine’, ‘Siemes-Aera — capacitati tehnice de remarcat, ‘Hands-On de patologie cerebrala rara’ si ‘Hands-On de rezonanta magnetica in patologia genitala feminina’, toate primite cu mult interes de participanti.
‘Temele discutate au adus in lumina cele mai noi tehnici si abordari ale multiplelor patologii explorabile prin rezonanta magnetica — cap, cord, abdomen, pelvis feminin si masculin, musculo-scheletal, mamar — asezand la locul lor in algoritmul diagnostic metode ultramoderne ca difuzia, perfuzia cu parametri CVB, TTP. MTT, susceptibilitatea magnetica, spectroscopia, metode de varf care intregesc arsenalul diagnostic sofisticat, reprezentat de rezonanta magnetica’, a explicat conf. univ. dr. Adrian Santa, medicul sef al Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala al SCJU Sibiu.
Conf. univ. dr. Adrian Santa, ales vicepresedinte al Societatii Romane de Rezonanta Magnetica
Cu ocazia congresului, Societatea Romana de Rezonanta Magnetica a organizat si alegeri pentru functiile de conducere iar conf. univ. dr. Adrian Santa a fost ales in functia de vicepresedinte, Sibiul fiind astfel reprezentat cu un loc fruntas in acest organism profesional de prestigiu.
‘Am afirmat si o sa reafirm de fiecare data cand am ocazia ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu beneficiaza de aportul profesional al unor medici de inalta tinuta, fapt demonstrat de recunoasterea de care se bucura, atat la nivel national cat si international, dovedita de participarea activa la conferinte si congrese, dar si de realizarile practice. Radiologia si imagistica medicala reprezinta viitorul in medicina si nu putem decat sa apreciem ca SCJU Sibiu este reprezentat cu succes in cadrul unor astfel de manifestari stiintifice de prestigiu’, a declarat dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.