SANATATE

Medici sibieni „grei” gasiti incompatibili de ANI. Manitiu: “Mergem toti si vindem rosii si castraveti in piata”

Medici sibieni „grei” gasiti incompatibili de ANI. Manitiu: “Mergem toti si vindem rosii si castraveti in piata”

Dr. Ioan Manitiu, manager de proiectUn numar impresionant de medici sibieni renumiti au fost gasiti incompatibili de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI). Pe lista ANI apar numele a nu mai putin de 12 medici, majoritatea de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Sibiu.

Fost director al Directiei de Sanatate Publica Sibiu si in prezent seful Sectiei Cardiologie I, dr. Ioan Manitiu spune ca ceea ce se intampla este o greseala. “Daca nu mai avem voie sa activam si la cabinete particulare, atunci sa ni se spuna. Jumatate din medicii din spital vor pleca. Ni s-a spus ca nu avem voi sa participam nici la conferinte medicale…Atunci, ANI sa ne spuna ca nu avem voie decat sa stam inchisi in sectie. Sau renumtam si mergem sa vindem rosii si castraveti in piata”, a declarat Manitiu.
La randul sau, managerul SCJU Sibiu, dr. Vasile Spinant evita sa comenteze raportul ANI, dar spune ca toti cei implicati vor contesta decizia Agentiei Nationale de Integritate. Cei vizati nu stiu insa ce se va intampla pana in momentul in care justitia va da un verdict in fiecare caz in parte. “O sa vorbesc cu avocatul sa vad ce am de facut. Inca nu stiu daca trebuie sa renunt la cabinetul particular sau la postul de la Spital”, a completat dr. Manitiu.

In continuare, lista completa cu medicii sibieni acuzati de incompatibilitate:

Maria-Diana Calcatinge, seful Sectiei Interne la Spitalul Municipal Medias, a fost gasita in conflict de interese de natura penala, intrucat a semnat doua contracte de consultanta stiintifica in domeniu medical cu o societate comerciala cu care tot ea a mai incheiat doua contracte, in urma carora a obtinut un folos patrimonial in valoare de 13.063 lei.

Bogdan Pacala, sef de sectie in Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu si fost director medical interimar al unitatii (in perioada 2 decembrie 2013 – 3 martie 2014), se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 28 mai 2007, intrucat exercita si functia de administrator al unei societati comerciale.

Mihai Neamtu, fost Director medical in cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 9 septembrie 2008 – 9 aprilie 2012, intrucat a exercitat si functia de administrator unic al unei societati comerciale.

De la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, au fost gasiti in stare de incompatibilitate si/sau conflict de interese noua sefi de sectie.

Adrian Santa, sef al Sectiei Radiologie-Imagistica Medicala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, fost manager interimar (2 august – 20 octombrie 2010), respectiv manager al spitalului (20 octombrie 2010 – 9 iulie 2012), s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 2 august – 12 noiembrie 2010, intrucat, simultan cu functia de manager, a exercitat si functia de medic primar in cadrul unei societati comerciale.

El a incalcat si regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, in cadrul caruia exercita functia de sef al Sectiei de Radiologie, a incheiat un contract de sponsorizare cu societatea comerciala in cadrul careia sotia acestuia detinea functia de medic (in perioada 1 februarie 1993 – 1 septembrie 2013) si cu care aceasta a incheiat prin internediul cabinetului medical individual, un contract pentru servicii de medicina muncii, contract valabil si in prezent.

De asemenea, spitalul a stabilit relatii comerciale si cu societatea comerciala in cadrul careia Santa a ocupat functia de medic primar (in perioada 7 decembrie 2012 – 1 februarie 2013), incheind cu aceasta societate in perioada 2010 – prezent, un numar de 96 acorduri-cadru/ contracte de furnizare medicamente. Totodata, la data de 1 februarie 2013, in calitate de administrator al unei societati comerciale, Santa a incheiat un contract de prestari servicii medicale cu societatea comerciala in cadrul careia a ocupat functia de medic primar, contract valabil pana la data de 1 februarie 2016.

Paul Jurgen Porr, seful Sectiei Clinice Interne I, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 9 iulie 2010, intrucat exercita si functiile de manager – administrator, al unei societati comerciale (in perioada 9 iulie 2010 – prezent) si functia de presedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (in perioada 5 martie 2013 – prezent). Totodata, el a fost gasit in conflict de interese penal, deoarece spitalul a achizitionat in anul 2013 medicamente in valoare de 677,5 lei de la S.C. Pfizer Ro, firma cu care Porr a incheiat in perioada 25 septembrie 2008 – 8 aprilie 2014, un numar de opt contracte de cesiune de drepturi si un contract de prestari servicii consultanta, si de la care a primit beneficii financiare in valoare de 12.624 lei.

Ioan Manitiu, seful Sectiei Cardiologie I, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 4 mai 2006, intrucat exercita si functia de administrator al unei societati comerciale. El a incalcat si regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat a incheiat contracte cu patru societati furnizoare de medicamente.
Valeria Valeanu, seful Sectiei de Oncologie, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 23 mai 2007, intrucat este si administrator al unei societati comerciale. Ea a incalcat si regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, pentru ca a obtinut foloase materiale pentru sine, urmare a incheierii de contracte de cesiune drepturi de proprietate intelectuala cu S.C. Pfizer Romania S.R.L. si S.C. Roche Romania S.R.L., in conditiile in care cele doua societati au incheiat contracte de furnizare medicamente cu spitalul. De asemenea, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a mai incheiat contracte de executie lucrari (valoarea contractului fara TVA fiind de 25.479 lei), cu societatea comerciala la care sotul persoanei evaluate a detinut calitatea de administrator – presedinte al consiliu de administratie in perioada 18 noiembrie 2011 – 26 aprilie 2013.

Marcel Pereanu, seful Sectiei Clinice de Neurologie, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 25 mai 2007, intrucat exercita si functia de administrator al unei societati comerciale. De asemenea, intrucat spitalul unde lucreaza a stabilit relatii comerciale cu trei societati comerciale cu care Pereanu are incheiate contracte si conventii, acesta a incalcat si regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala.

Emil Bacila, seful Sectiei Cardiologie II, a fost gasit in conflict de interese de natura penala, deoarece a incheiat contracte de cesiune drepturi de proprietate intelectuala cu S.C. Pfizer Romania SRL, obtinand un folos material pentru sine in cuantum de 9.166 lei (din care 3.797 lei aferenti perioadei 2013-2014), in conditiile in care societatea a incheiat un acord cadru de furnizare medicamente cu spitalul la data de 1 februarie 2013.

Nicolae Grigore, seful Sectiei Urologie, a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat, la data de 1 aprilie 2013, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a incheiat cu Clinica Polisano (clinica in cadrul careia acesta a activat in perioada 2004 – 2013 ca medic colaborator) un contract de furnizare servicii medicale de imagistica de inalta performanta pacientilor internati. In baza contractului, clinica a obtinut venituri in cuantum de 580.752 lei.

Ligia Popa, seful Sectiei Fizioterapie I, a fost gasita in conflict de interese penal, pentru ca a incheiat contracte civile, contracte de consultanta, contracte de cesiune a drepturilor de autor cu mai multe societati comerciale cu care Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a incheiat si derulat contracte de furnizare servicii medicale si contracte de furnizare produse.

Mihai-Dan Roman, seful Sectiei de Ortopedie, se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 3 ianuarie 2012, intrucat exercita si functia de administrator al unei societati comerciale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107