ACTUALITATE

Medicul sibian Dan Sabau recidiveaza. O fetita de 4 ani a intrat pe mana chirurgului

Medicul sibian Dan Sabau recidiveaza. O fetita de 4 ani a intrat pe mana chirurgului

Prof.univ.dr. Dan Sabau, medicul sef al Sectiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, a “recidivat” efectuand joi 12 mai 2016 o noua interventie chirurgicala laparoscopica, cu un grad mare de complexitate, extirpand doua chisturi hidatice de 8 si 4 centimetri de la o fetita in varsta de 4 ani si numai 12 kilograme. Este cea de-a treia interventie chirurgicala de acest tip realizata de profesorul Sabau in ultimele 4 luni, dupa ce in februarie un alt copil de 4 a ani a fost operat pentru aceeasi afectiune iar in martie un copil de 11 ani a fost operat de chist splenic.

prof Dan Sabau_1

Interventia chirurgicala a avut loc in cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrica a Spitalului de Pediatrie din Sibiu,  fiind realizata de o de o echipa mixta, coordonata de Prof.univ.dr. Dan Sabau, din care au facut parte: Sef lucrari Dr. Berghea Neamtu Cristian Stefan, medic specialist chirurgie pediatrica, Dr. Manea Alina Stefania, medic specialist chirurgie pediatrica si Dr. Giurca Dorica, medic specialist A.T.I. in cadrul Spitalului de Pediatrie. Echipa mixta a mai fost completata cu Dr. Noor Hassan, medic rezident chirurgie in cadrul Sectiei Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu, cu Paraschiva Iliut, asistent in cadrul Blocului operator al SCJU Sibiu si Virciu Cristiana, asistent in cadrul Blocului operator al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu. Interventia a durat circa 2 ore si s-a realizat in baza unui protocol scris de colaborare in chirurgia infantila incheiat intre Sectia Clinica Chirurgie II a SCJU Sibiu si Clinica de Chirurgie Pediatrica, care face posibil ca si copiii sa poata beneficia de multiplele avantaje ale laparoscopiei.

“In continuare incercam sa ne facem datoria si sa implementam cu fermitate interventia laparoscopica la copii, considerand, asa cum mai spus-o si cum o spun permanent la toate congresele de profil la care particip, ca interventia miniinvaziva are indicatie principala la copil, dat fiind ca acest tip de interventie inseamna, ca sa ma exprim plastic <punct ochit punct lovit> si nu <aruncatul cu grenada>, pentru ca una e sa reconstruiesti dupa o grenada e una si sa reconstruiesti dupa o intepatura, crescand astfel foarte mult nivelul de eficienta, atat din perspectiva operatiei propriu zise cat si postoperatoriu, din perspectiva refacerii, care este extrem de importanta la copii”, a explicat Prof.univ.dr. Dan Sabau efortul sau insistent de a promova chirurgia laparoscopica la pacientii de varsta frageda.

O familie unita

Familia din judetul Sibiu are doua fete gemene in varsta de patru ani. Din nefericire, una dintre ele a fost diagnosticata cu chist hidatic multiplu, fapt care i-a schimbat viata. Dupa primirea diagnosticului, ea a urmat timp de circa o luna un tratament specific pentru chistul hidatic – o parazitoza digestiva care necesita in mod normal si tratament medicamentos prealabil. Parintii fetei au aflat despre posibilitatea realizarii unei interventii chirurgicale laparoscopice pentru indepartarea chisturilor si au discutat in acest sens cu Prof. Dr. Sabau in urma cu o luna. Dupa ce s-a urmat tratamentul medicamentos s-a trecut si la cel chirurgical, fiind aleasa solutia miniinvazivitatii astfel incat micuta pacienta sa sufere cat mai putin.

Fetita a fost internata  in cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, alaturi fiindu-i mama dar si sora sa sanatoasa, fapt care i-au facut mai usoara perioada internarii dar si acceptarea ideii ca va fi operata, lucru complicat de explicat unei copil de aceasta varsta. Practic, aceasta a fost argumentul care a motivat interventia intr-un spital cu specific pediatric.

Referitor la modul cum a decurs interventia, Profesor Dr. Dan Sabau a precizat: “Fata de cazul din februarie, cel de acum a fost usor distinct: daca primul copil a avut 17 kilograme, acum copilul a avut doar 12 kilograme, ceea ce insemna, din punct de vedere somatic, un spatiu ceva mai restrans pentru interventia chirurgicala, dar operatia s-a desfasurat fara probleme. Cel de-al doilea chist hidatic avea o localizare particulara, chiar pacatoasa, in segmentul sapte al ficatului care este cel mai greu accesibil chirurgical dar am gasit solutia optima cu o serie de artificii de montaj al telescopului pentru a plasa laparoscopul acolo unde trebuie. De altfel, treptat eliminam toate barierele conceptuale care au tot intarziat introducerea chirurgiei laparoscopice la copii si insist ca interventia miniinvaziva la copii este solutia <de aur> pe care o avem la dispozitie pentru a trata optimal micutii pacienti”.

Evolutia fetitei dupa operatie este una buna, aceasta urmand sa mai ramana cateva zile sub supraveghere si tratament de specialitate.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309