POLITICA

Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Moldova!

Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Moldova!

Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Moldova!2

Republica Moldova sarbatoreste astazi, 27 august, Ziua Independentei. Romania a fost statul care a recunoscut primul, la 3 septembrie 1991, aceasta independenta.

Parcursul celor 23 de ani nu a fost deloc simplu pentru R. Moldova. Aceasta s-a confruntat nu doar cu guvernari comuniste succesive, ci si cu un razboi separatist, din care a rezultat pierderea controlului asupra a 10% din teritoriul sau.

Insa, in ciuda dificultatilor de ieri, putem consemna acum, dupa Revolutia tinerilor din aprilie 2009 de la Chisinau si revenirea la putere a fortelor democratice si proeuropene, ca R. Moldova a reusit sa fructifice maximal statutul de membru al Parteneriatului Estic, obtinand anularea vizelor pentru cetatenii R. Moldova si semnarea, alaturi de Ucraina si Georgia, a Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement – DCFTA).

In toti acesti 23 de ani, Romania a fost, in mod firesc, in permanenta alaturi de Republica Moldova si cetatenii sai pe acest drum neintrerupt spre libertate, demnitate, prosperitate si democratie. Republica Moldova a fost si ramane tema majora a Romaniei euroatlantice. Comunalitatile de limba, istorie, civilizatie si cultura fac din relatia Romaniei cu vecinul sau de peste Prut un episod unic la nivel european. Indiferent de culoarea politica a guvernarii de la Bucuresti, Romania are o datorie fata de cetatenii Republicii Moldova, derivata tocmai din aceasta relatie speciala. Acordarea cetateniei romane pentru acestia, este consecinta fireasca a unei asemenea asumari.

Consider ca, in actualul context regional geopolitic marcat de instabilitate, este de datoria noastra sa contribuim la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova. Drumul european al R. Moldova este inca lung, fara garantii formale de aderare la UE, de aceea, eforturile Bucurestiului nu trebuie sa fie precupetite. Este datoria oricarui presedinte al Romanie de a aseza in prim plan aceasta problematica si a o transforma in obiect de consens politic si societal.

Sprijinul acordat Republicii Moldova nu se rezuma doar la cel institutional. Este vorba despre o adancire a cooperarii pe toate planurile, a relatiilor economice, a dialogului cultural, eclezial si politic nu doar la nivel de stat, dar si intre comunitatile locale. De asemenea, trebuie sa sprijinim proiectele care contribuie la cresterea independentei energetice a Republicii Moldova, pentru ca acest stat sa devina independent pana la capat.

Am certitudinea ca cetatenii Republicii Moldova vor confirma parcursul european si, prin votul lor din aceasta toamna, vom consemna mentinerea la putere a unei aliante pentru integrare europeana care va face ca reformele democratice incepute sa fie ireversibile si sa consfinteasca apartenenta europeana a Republicii Moldova.

Ii asigur pe cetatenii Republicii Moldova ca au in Partidul National Liberal un sustinator in tot acest proces laborios al integrarii europene si in mentinerea relatiei dintre cele doua maluri ale Prutului la intensitate si inaltimea la care cetatenii celor doua state, prin libera vointa, vor dori sa o duca.

Cred in proiectul european al Republicii Moldova si in faptul ca putem avea un viitor comun in Uniunea Europeana!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279