POLITICA

Mesajul lui Klaus Iohannis despre Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane!

Mesajul lui Klaus Iohannis despre Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane!

Mesajul lui Klaus Iohannis despre Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane!2

Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, organizata la Bucuresti, in perioada 27-29 august, este un prilej de bilant, dar si de reflectii asupra unuia dintre corpurile de elita cele mai importante ale unei natiuni. Diplomatia a fost si este linia intai de aparare, dar si de promovare, a intereselor unui popor.

Un stat este cu adevarat puternic atunci cand are o diplomatie capabila sa fie performanta dincolo de crize politice sau conjuncturi interne nefavorabile. Asa a fost intotdeauna in istoria Romaniei. Diplomatia romaneasca a fost decisiva in constituirea si recunoasterea internationala a statului modern, diplomatia romana si-a adus contributia esentiala in marele proiect national al Unirii tuturor romanilor, iar in timpul comunismului, in ciuda ocupatiei sovietice, „deceniul deschiderii” din perioada 1962-1972 si toate succesele internationale ale Romanie, atatea cate au fost, s-au datorat tot profesionalismului diplomatiei sale.

Astazi, diplomatia romaneasca se afla in fata a noi provocari. Dupa marea reusita a proiectului de integrare euroatlantica, urmatorul proiect de tara va trebui sa o implice in mod incontestabil. Dar pentru asta, trebuie ferita de pericolul cel mai mare care planeaza asupra ei: politizarea diplomatiei romanesti.

Conducerea diplomatiei, in orice stat democratic, este politica. Dar corpul profesional al diplomatilor trebui sa fie un corp de elita, in care selectia si promovarea sa fie facute pe criterii profesionale. Pe de-o parte, trebuie evitata politizarea deciziei la toate nivelele, ceea ce risca sa blocheze functionarea fluenta si coerenta a acesteia. Pe de alta parte, trebuie evitat ca in corpul diplomatic sa se intre strict pe usa din dos a politicii, prea repede si fara nicio selectie adecvata. Daca aceste practici vor ajunge sa se perpetueze pana a deveni regula, diplomatii profesionisti vor deveni tot mai putini, ceea ce risca sa afecteze eficienta pe termen mediu si lung a diplomatiei romanesti, si, pe cale de consecinta, a Romaniei ca stat.

Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane si Ziua Diplomatiei Romanesti trebuie sa fie un prilej de a elogia performantele unui corp profesional de elita, pe masura meritelor acestuia, dar si de a veghea asupra integritatii sale profesionale si morale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279