POLITICA

Mesajul presedintelui PNL, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice!

Mesajul presedintelui PNL, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice!

Mesajul presedintelui PNL, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice!2

Felul in care o societate trateaza persoanele varstnice arata gradul ei de dezvoltare. La 25 de ani dupa Revolutia din 1989, vreau sa avem o Romanie in care parintii si bunicii nostri sa fie cu adevarat respectati, reprezentati si pretuiti.

Nu este atat de usor sa schimbi mentalitati si sisteme, dar sunt increzator ca, daca romanii imi vor da votul lor, am forta si determinarea sa fac acest lucru posibil.

Parintii si bunicii nostri au trecut prin ce a fost mai greu in perioada comunismului, au trait lipsa de libertate, greutatile tranzitiei si iluzia schimbarii. Ei sunt cei care au muncit pentru ca aceasta societate sa mearga inainte, iar ea nu ii rasplateste suficient.

Romania se afla in prezent departe de ceea ce se numeste politica incluziva, imbatranire activa si mod de viata autonom. Pentru aceste obiective este nevoie de ceea ce Partidul National Liberal a sustinut intotdeauna – politici pro-active si programe adaptate tendintelor demografice actuale, nu doar asigurarea pensiilor lunare si serviciilor sociale, care oricum nu reusesc sa acopere nevoile varstnicilor.

Consider ca sistemul de pensii nu are nevoie de o abordare care sa se schimbe de la un ciclu electoral la altul. La fel ca si in cazul celorlalte mari sisteme publice, precum educatia si sanatatea, avem nevoie de o viziune care sa reglementeze pe termenul lung acest sistem.  Una dintre prioritatile mele, daca voi fi ales presedintele Romaniei, este sa generez o ampla discutie cu toate fortele politice cu privire la viitorul sistemului de pensii.

Decidentii politici vor fi pusi in fata unei alegeri: mentinem actualul sistem, bazat pe principiul solidaritatii intre generatii, in care plata pensiilor se face din contributiile celor aflati in munca, sau trecem la un sistem de conturi individuale de economisire prin investitii prudentiale, centrat pe principiul contributivitatii, al responsabilitatii individuale si al definirii si garantarii beneficiilor.

In paralel cu sistemul public de pensii, consider ca este necesar sa ne indreptam atentia si catre alte formule de asigurare de venituri la batranete. Ma refer in primul rand la intarirea increderii participantilor in sistemul de pensii private obligatorii – pilonul II si la largirea bazei participantilor la acesta, ceea ce necesita modificarea legislatiei. De asemenea, este necesara o dezbatere serioasa referitoare la incurajarea pensiilor private facultative – pilonul III, prin acordarea unui regim egal de deductibilitati fiscale pentru asigurarile de viata platite sub forma de pensie si posibilitatea diversificarii portofoliului de investitii.

Ca presedinte, voi incuraja totodata discutiile cu privire la introducerea unui sistem de pensii ocupationale si a unui sistem de asigurari sociale pentru activitati ocazionale.

Persoanele in varsta vor avea in mine un presedinte care le respecta si care le reprezinta cu decenta. Cred in pastrarea demnitatii umane pe tot parcursul vietii si in dreptul de a decide asupra vietii personale si profesionale, indiferent de varsta.

La multi ani seniorilor nostri!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107