POLITICA

Mesajul transmis de Klaus Iohannis cu prilejul Zilei de 23 august 1944!

Mesajul transmis de Klaus Iohannis cu prilejul Zilei de 23 august 1944!

Mesajul transmis de Klaus Iohannis cu prilejul Zilei de 23 august 1944!2

Comemoram pe 23 august victimele comunismului si fascismului. Va chem pe toti, la 75 de ani de la incheierea odiosului pact Ribentropp-Molotov, sa ne amintim, cu piosenie, de victimele regimurilor totalitare, regimuri care au pus stapanire pe o mare parte din continentul nostru in secolul trecut.

Cred cu tarie ca aducerea-aminte este calea de a fi impreuna, de a ne ruga si reflecta.

Acest capitol tragic din istoria noastra recenta – semnarea pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 – a ramas o rana deschisa cu mult dupa ce ultimul cartus a fost tras. De la divizarea natiunii la tragediile umane nespuse, momentul 23 august ramane o borna cinica in istoria secolului XX. Dispretul absolut la adresa legii, al statului de drept, al valorilor noastre comune europene, toate acestea au facut posibila existenta unor regimuri criminale care au secerat vietile a sute de mii de oameni nevinovati. Dincolo de cifre, de numerele reci, ramane amintirea fiilor natiunii noastre care au pierit ca urmare a politicilor de exterminare initiate si coordonate de regimurile antonescian si comunist.

Viitorul democratic al natiunii romane depinde de modul in care asumam un trecut tragic, dar si de felul in care demonstram zi de zi ca stim sa aparam libertatea, drepturile omului si valorile europene. Pentru a preveni nedreptatea, intoleranta, abuzul de putere si ura nu este de ajuns sa protestam, ci trebuie sa actionam cu convingere si vigilenta. Aceasta este, cred, una dintre cele mai importante lectii ale secolului XX.

Fie ca amintirea victimelor sa ramana vesnica in inimile noastre!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309