ACTUALITATE

Mestesugari moderni „modeleaza” Piata Huet!

Mestesugari moderni „modeleaza” Piata Huet!

Mestesugari moderni modeleaza Piata Huet!2

Pentru un weekend, mestesugurile urbane se prezinta in haine noi, in locul de unde a pornit istoria intregului oras, in cocheta Piata Huet.

Curelari, pictori, tapiteri, mesteri in prelucrarea fierului sau in restaurarea mobilierului dar si tatuatori sau creatori de papusi modernizeaza spiritul breslelor perioadei medievale.

Sibiul este cunoscut in intreaga lume prin trecutul sau medieval si prin faptul ca urmele vechilor traditii sunt foarte bine conservate si puse in valoare. Cu atatea turnuri ce le poarta numele, vechile bresle sunt inca vii in memoria sibienilor si turistilor care vin an de an pentru a vedea aceasta fila de istorie. Insa meseriile de alta data s-au reinventat. Mestesugari moderni au luat ce a fost mai bun din secretele breslasilor si au adaugat stropul de modern care ii transforma in creatori de unicate. Timp de doua zile, locul vechilor bresle mestesugaresti ce au facut din Sibiu un important centru economic al perioadei medievale este luat de mestesugarii moderni, mestesugarii urbani. De-a lungul istoriei, mesterii sibieni s-au bucurat de o foarte mare apreciere pentru munca lor migaloasa. Traditia giuvaiergiilor sibieni, de exemplu, dainuie de aproape un mileniu iar podoabe iesite din mainile mesterilor sibieni se gasesc peste tot in lume. „Paftaua de la Arges” este una dintre cele mai cunoscute podoabe in Romania, ajunsa din atelierul unui mester sibian in Mormantul princiar al Bisericii Domnesti din Curtea de Arges. Perucherii sibieni, costumierii ce produceau minunate costume de epoca sau restauratorii de mobilier, cu totii s-au bucurat de acelasi succes de-a lungul timpurilor.

Aceste meserii nu au disparut o data cu epoca medievala. Tehnicile de baza s-au adaptat, s-au transformat in ritm cu societatea, la fel ca si harul creatiei, preluat de oameni dedicati meseriei pe care o practica. In cadrul atelierelor deschise din editia acestui an a Festivalului Huet.Urban, mestesugarii se vor organiza in functie de trei mari domenii: casa, vestimentatie si societate. Prima dintre aceste sectiuni va include mesterii in restaurare de mobilier, in arta tapiteriei si in prelucrarea fierului. Cea de-a doua categorie va cuprinde meseriasi moderni in croitorie, in crearea cizmelor sau obiectelor din piele in timp ce a treia ii va avea ca „piese” principale pe pictorii de fatade si reclame, producatorii de hartie si restauratorii obiectelor casnice alaturi de tatuatori sau de confectionieri de papusi de teatru.

„E o noua initiativa in cadrul festivalului Huet.Urban de care suntem mandri. Oamenii tind sa asocieze aceste meserii doar cu istoria. Ele exista, poate la doi pasi de noi, fara ca noi sa fim constienti de prezenta lor. Am reusit sa strangem o parte dintre cei mai buni mesteri care sustin prin munca lor zilnica importanta valorificarii si a revigorarii patrimoniului cultural. Acesta din urma este un aspect pe care noi il promovam la fiecare editie a festivalului”, spune Ioana Deac, responsabila RP a Fundatiei Heritas.

Huet.Urban 2014 va avea loc intre 31 mai si 1 iunie, in Piata Huet. Evenimentul este organizat de Fundatia Heritas si cofinantat de Primaria si Consiliul Local Sibiu. Partener principal: Ambient. Parteneri: Continental, Pegas.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309