ANCHETE

Metoda ”accidentul” face ravagii printre sibieni. Suma imensa cu care au fost inselati

Metoda ”accidentul” face ravagii printre sibieni. Suma imensa cu care au fost inselati

Zeci de sibieni au fost inselati, anul trecut, prin metoda ”accidentul”, iar suma totala pe care acestia au platit-o este uriasa. Marea problema insa este ca, in ciuda avertismentlor si campaniilor IPJ Sibiu, in primele doua luni din 2016, numarul celor care au cazut in plasa teparilor este deja la jumatate din totalul de anul trecut.

Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Sibiu, în 2015 au fost inregistrate 28 de dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, iar alte opt sunt incadrate ca tentative de inselaciune.

Prejudiciul total este de aproape 62.000 euro. Infractorii au luat de la victime  117.193 lei, 34.996 euro si 700 de dolari.

Din pacate insa, in ciuda numeroaselor avertizari ale politistilor, sibienii continua sa cada in capcana escrocilor. In primele doua luni din 2016, la IPJ Sibiu au fost inregistrate nu mai putin de 15 infractiuni de inselaciune, din care 13 prin metoda ”accidentul”. Sumele pe care sibienii le-au dat sunt cuprinse intre 1000 si 30.000 lei, insa sumele totale nu pot fi calculate deocamdata, pentru ca procesele se afla in instanta, a precizat IPJ Sibiu.

Nu lasati strainii in casa!

Cei care incearca sa profite de neatentia oamenilor au gasit si alte metode de a le lua banii. In acest an s-au inregistrat doua cazuri in care infractorii au reusit sa intre in locuinta victimelor, de unde au furat sume mari de bani. O femeie din Selimbar a ramas fara 800 lei dupa ce hotii au pretins ca au o datorie de 100 lei la fiul sau. S-au prezentat cu o bancnota de 200 lei si au cerut rest, moment in care au vazut unde tinea femeia banii. Unul dintre hoti i-a distras atentia, iar celalat a luat banii. O alta familie a ramas fara 13.000 lei, dupa ce doua femei au intrat in casa, sub pretextul ca vor sa cumpere borcane goale de la victima. Modul de operare a fost acelasi, doar ca paguba mult mai mare.

Cele mai frecvent utilizate metode sunt:

–          metoda falsul angajat prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanti ai unor companii de gaz, apa sau electricitate;

–           metoda deratizare care presupune oferirea unor servicii de acest gen de catre falsi  angajati ai unor firme cu acest profil sau

–           metoda „strainul” utilizata de regula de infractorii care motiveaza ca nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul ca au o urgenta medicala si nu au bani romanesti asupra lor, solicitand in acest mod victimelor sa le schimbe sumele de bani in valuta.

Prin aceste metode  reusesc sa ia banii lasand in schimb drept garantie o geanta in care afirma ca se afla valuta sau bunuri de valoare promitand ca se vor intoarce.

Atentie de la cine ”cumparati” un apartament

O alta metoda ingenioasa de inselaciune este ”apartamentul de vanzare”. Chiar daca, pana acum, la nivelul IPJ Sibiu nu a fost inregistrata nicio plangere de acest fel, exista sibieni care au reusit in extremis sa evite o teapa.

Modul de operare este urmatorul: doua persoane, de obicei un barbat si o femeie, inchirieza un apartament sau apartament in regim hotelier, pentru o perioada medie de timp. Apoi, pun un anunt de vanzare a apartamentului pe site-urile specializate si asteapta ”vanatul”. Dupa primele contacte, acestia solicita un avans, intocmind hartii de mana. Dupa ce incaseaza banii, parasesc Sibiul. ”Noi avem doua apartamente in regim hotelier. A venit un cuplu care a platit pentru o saptamana. In aceeasi zi, in fata apartamentului ne-am intalnit cu un prieten care ne-a spus ca a venit sa vada un apartament pentru ca vrea s ail cumpere. Surpriza a fost totala cand am aflat ca era vorba chiar de apartamentul nostru”, a povestit, pentru esibian.ro, un sibian.

metoda accidentul ipj sibiu


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279