Sfârsitul lunii martie a adus pentru sibieni poezia in strada si in alte zeci de locuri neconventionale prin festivalul „Primavara Poetilor”. Aflat la cea de-a doua editie, evenimentul realizat in perioada 23-29 martie reprezinta un real succes, prin numarul mare de participanti la diversele manifestari. Pentru a afla mai multe detalii despre festivalul poetilor si despre poezia la Sibiu, Expres Sibian a stat de vorba cu Mihai Curtean – coordonatorul festivalului la Sibiu.
Reporter: Cea de-a doua editie a festivalului „Primavara poetilor” Sibiu se poate traduce si cu mobilizarea tuturor scriitorilor din Sibiu. Cum au reactionat acestia pentru realizarea acestui proiect care coincide cu Ziua Internationala a Poeziei?
Mihai Curtean: Sigur ca e important sa ai cât mai multe ocazii pentru a sarbatori ceva legat de cultura, cum ar fi aceasta Zi Internationala a Poeziei de care spuneti, dar mie imi repugna profund serbarile goale de sens, gonflate, ca niste baloane sau gogosi umplute cu forta si lansate in aer ca sa gâdile orgoliile asa-zisilor mari artisti. Asemenea manifestari de care tara-i plina, dau seama despre starea in care se gaseste azi poezia in constiinta publica. Totul balteste. Spectatorii stau semi-constienti, motaind, in timp ce poetul X rosteste un discurs sforaitor, umflându-si burta si orgoliul cu falsele aplauze primite. Festivaul pe care l-am organizat nu are nimic de-a face cu asa ceva. Mi-am propus sa fac ceva pentru poetii Sibiului printre care ma numar si eu. Mi-am propus sa-i promovez cum se cuvine si cum merita. Cu alte cuvinte, vrem sa ducem poezia la cititor, sa-i oferim si altceva pe lânga produse manelizate si de fast-food cultural, cu care e intoxicat. Daca oamenii nu mai citesc poezie, atunci o sa ducem noi poezia la oameni, unde se afla ei: in baruri, pe strada, pe bancile scolilor, in facultati etc. Pâna acum, reactiile au fost bune, din toate partile. Asta cred ca trebuie facut acum si de-abia apoi sa asteptam ca ei sa si citeasca si, eventual, sa cumpere poezie din librarii.
Rep.: Ce ,,pret” are poezia azi? Care sunt costurile care implica realizarea unui astfel de eveniment dedicat in exclusivitate poeziei?
M. C.: Bani, bani, bani… Sa scrii nu costa nimic. Evident, asta nu raspunde la intrebarea dvs. Adevarul e ca acum, in criza, nu-ti mai editeaza nimeni volume pe gratis. In ceea ce priveste festivalul nostru, l-am organizat cu fonduri 0. Am facut parteneriate si am obtinut tot felul de gratuitati sau reduceri, in schimbul promovarii firmelor respective. Festivalul, dupa cum s-a scris deja in presa, face parte dintr-un festival mai mare, „Le Printemps des Poètes”, care se desfasoara in Franta si in alte peste 60 de tari. In România, el are loc in peste 50 de orase. Poeta Linda Maria Baros, initiatoarea festivalului la noi in tara, mi-a propus sa organizez festivalul la Sibiu, cu 3 saptamâni inainte. M-am gândit, am zis da, nu ma asteptam la bani si am facut tot ce m-am priceput. Desigur, la anul va fi altfel, voi face un proiect si voi obtine, sper, niste fonduri.
Rep.: Cui i se adreseaza un astfel de festival? Elitelor? Tineretului? Sau… tot poetilor?
M. C.: Touché… Buna-ntrebare. Se tot spune ca ne citim intre noi, poetii astia… Ceea ce-i adevarat in mare parte. Publicul cititor s-a indreptat in ultimele decenii tot mai mult spre proza si s-a departat de poezie. Cum spunea un tânar poet foarte bun, Dan Sociu, limbajul poeziei e unul digital, pe când cel al prozei, unul analogic. Nu stiu daca viitorul apartine poeziei, cum spune el. Probabil ca nu, pentru ca oamenii vor avea tot timpul o nevoie enorma de-a li se spune „povesti”. Suntem toti copii, iar romanele sunt povestile noastre de seara. Totusi, asta nu inseamna ca poezia va disparea sau ca nu mai exista nevoia de poezie, nu inseamna ca nu trebuie sa luptam pentru reabilitarea poeziei in ochii si constiinta publicului. Daca n-as crede in puterea poeziei de-a ajunge la esente, m-as lasa de scris si n-as mai incerca nici sa-i promovez pe altii. O sa va spun câteva evenimente, iar dvs. veti trage concluzia cu privire la publicul-tinta al festivalului: intr-o seara din adrul festivalului, in Imperium Pub, a fost poezie la microfon, cu acompaniament de chitara electrica; pe lânga poetii invitati, a citit poezie oricine a dorit; tot ieri, pe str. N. Balcescu, elevi de la Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna” au impartit poezii trecatorilor; au mai fost lecturi publice si dezbateri in licee si facultati, concerte de muzica si poezie, proiectii de film etc.
Rep.: Va trece festivalul, vor ramâne scriitorii iar in umbra la Sibiu. Cum poate lumea sa ia contact cu autorii lor preferati, ca sa nu ramâna poetii in „turnul lor de fildes” pâna la urmatorul eveniment?
M. C.: Avem cenaclul! Intâlnirile Clubului ASTRA au loc in prima zi de luni din fiecare luna, la Biblioteca ASTRA, Corpul B, la Sala de consiliu (et. I). Totul despre acest cenaclu se poate afla de pe blog, la adresa http://clubastra.blogspot.com/. Eu o sa fac tot ce-mi sta in putinta, cu sprijinul celor doua institutii amintite, pentru ca poetii sa nu ramâna in umbra. Vom mai organiza lecturi publice, lansari de carte si alte evenimente. Publicul va avea mai multe ocazii de-a se intâlni cu poetii Sibiului. In definitiv, daca nu pot ajunge la evenimentele noastre cu poetii burgului, le pot cauta cartile in librarii.
Rep.: Se tot vorbeste de anul 2009 ca anul crizei, in toate domeniile. Este poezia in „criza” la Sibiu?
M. C.: Nu, nu este in criza. Tocmai au aparut, in aceasta luna, doua antologii cu poetii Sibiului: „Visteriile cetatii / The Treasury of the City” si „Piata Aurarilor”. Prima cuprinde 18 poeti, iar poeziile au si traducere in engleza. A doua este o editie de lux, cu ex-libris si cuprinde 50 de poeti ai Sibiului, desigur, si din timpuri mai vechi, nu doar de azi. Tot in decursul acestui an sunt asteptate sa iasa de sub tipar carti de poezie ale câtorva tineri sibieni. Publicul va fi asteptat la lansarile acestora si la lecturile publice care vor avea loc.
Carte de vizita
Mihai Curtean Mihai s-a nascut la Sibiu, la 21.05.1981. In 2004 a absolvit Facultatea de Jurnalistica, in cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu. In perioada 2004-2007 a colaborat la mai multe ziare din Sibiu si din tara, scriind editoriale pe teme politice si culturale. Mihai Curtean a debutat in 2001, cu poezie si proza, in antologia Cenaclului Literar Studentesc CONEXIUNI din Sibiu. Are doua volume publicate: “O foame de rosu” si „Jazz pentru moartea & co”. Sibianul a obtinut premii la mai multe concursuri nationale de poezie si eseu. A fost membru al Cenaclului literar studentesc CONEXIUNI si al grupului de studiu Gnosis, initiatorul Cercului de cultura Minotauriada si editor al revistei de cultura DeLiriKoN din Sibiu (2007). In prezent, este moderator al Clubului ASTRA si responsabil relatii publice la Biblioteca Judeteana ASTRA.