Presedintele partidului Forta Civica, Mihai-Razvan Ungureanu, sustine ca formatiunea sa si-a propus sa obtina cel putin doua mandate de europarlamentar la alegerile din 25 mai si spune ca majoritatea candidatilor FC fac parte din ”generatia decreteilor”, generatia cu cele mai multe varfuri profesionale.
„Oferta noastra este urmatoarea: provocam electoratul Romaniei la o schimbare a clasei politice in integralitate pornind de la acest vot pentru europarlamentare, noi avem drept candidati oameni care stiu ce vorbesc, oameni care sunt perfect indreptatiti sa reprezinte romanii si nu in ultimul rand oameni care apartin in majoritate generatiei din care fac si eu parte, generatia decreteilor, cei care alcatuiesc generatia cea mai numeroasa postbelica din istoria demografica a Romaniei. Noi suntem generatia cu cele mai multe varfuri profesionale, dar, din pacate, si cu cel mai mare numar de exilati”, afirma Ungureanu, intr-un interviu acordat AGERPRES.
AGERPRES: Care este principalul mesaj pe care il transmiteti alegatorilor pentru scrutinul europarlamentar?
Mihai-Razvan Ungureanu: In primul rand avem nevoie de europarlamentari care sa ne reprezinte in Europa stiind ce inseamna Europa si avem demnitatea reprezentarii romanilor ca parte a cetatenilor europeni. Oferta noastra este urmatoarea: provocam electoratul Romaniei la o schimbare a clasei politice in integralitate pornind de la acest vot pentru europarlamentare, noi avem drept candidati oameni care stiu ce vorbesc, oameni care sunt perfect indreptatiti sa reprezinte romanii si nu in ultimul rand oameni care apartin in majoritate generatiei din care fac si eu parte, generatia decreteilor, cei care alcatuiesc generatia cea mai numeroasa postbelica din istoria demografica a Romaniei. Noi suntem generatia cu cele mai multe varfuri profesionale, dar, din pacate, si cu cel mai mare numar de exilati. Peste 20 de ani va fi generatia cea mai numeroasa de pensionari. Noi dorim sa schimbam clasa politica din temelii si primul pas este acesta — al reprezentarii noastre in Parlamentul European. De asta si spunem, este sloganul nostru electoral — „Schimba-i cu Forta”. Cu Forta Civica, evident.
AGERPRES: Acest slogan poate fi interpretat ca unul violent?
Mihai-Razvan Ungureanu: Nu, asta e o interpretare exagerata. In conditiile in care vezi ca furtul, incompetenta, lipsa de responsabilitate la nivelul clasei politice actuale se perpetueaza, indiferent de cum actioneaza legea si ori de cate ori ea intervine, probabil ca singura forma de schimbare, intr-o democratie, este prin vot, iar schimbarea este cu Forta Civica, un partid cu adevarat nou, mai mare decat Partidul Conservator.
AGERPRES: Ce scor electoral sperati sa obtineti?
Mihai-Razvan Ungureanu: Cel putin doua locuri, adica peste 5%.
AGERPRES: Care este miza alegerilor europarlamentare la nivel national si la nivel european?
Mihai-Razvan Ungureanu: In primul rand, viitorul Parlament European urmeaza sa se confrunte cu niste situatii aparte, poate o patrime, poate o cincime din membrii sai vor fi reprezentanti ai partidelor de extrema, eurosceptice sau antieuropene, care vor intra in PE pentru a mina soliditatea UE din interiorul sau. Altfel spus, pentru noi, de vreme ce Romania este o tara care considera ca UE este sansa prosperitatii si a linistii sale, noi trebuie sa trimitem la Bruxelles oameni care sunt capabili sa lupte pe seama propriilor convingeri europene impotriva unui asemenea flagel. Mai mult, acesti reprezentanti de partide de extrema nationalista si antieuropeana sunt si cei care au aplaudat cu putere ocuparea Ucrainei de catre Federatia Rusa. Coloana a cincea a Federatiei Ruse in PE vor fi chiar acesti reprezentanti. Ca sa poti lupta impotriva lor trebuie sa ai o buna structura europeana, sa intelegi ce inseamna UE si sa fii capabil sa o aperi prin propriul discurs. A doua provocare — 32 de europarlamentari romani pregatesc pe seama activitatii lor preluarea de catre Romania, in 2019, a presedintiei Consiliului European timp de sase luni. Va fi cea mai influenta pozitie politica la nivel continental pe care a detinut-o Romania vreodata si poate chiar la nivel global. Contextul regional este foarte dinamic si, din pacate, toxic pentru stabilitatea politica a regiunii. Ceea ce se intampla in Ucraina, practic un inceput de razboi civil, determinat de agresiunea Federatiei Ruse asupra unui stat suveran si independent, pericolele care plutesc asupra Republicii Moldova pe seama reactivarii separatismului transnistrean si a separatismului gagauz obliga la o calitate politica de exceptie a viitorilor europarlamentari. Acestea sunt si criteriile dupa care noi insine am ales in interiorul partidului pe cei care s-au regasit pe lista de candidati. Noi discutam in forurile de conducere o propunere si anume ca viitorii alesi sa-si ia, dupa obtinerea mandatului, si cetatenia Republicii Moldova pentru a-i reprezenta si pe cetatenii acestei republici in PE.
AGERPRES: Cum ii veti convinge pe alegatori sa iasa la vot avand in vedere ca prezenta la urne la alegerile europarlamentare trecute a fost sub media europeana?
Mihai-Razvan Ungureanu: Explicand aceste lucruri. Ținand cont de faptul ca suntem intr-o circumstanta cu totul opusa interesului fata de alegerile europarlamentare oamenii politici uita de faptul ca sunt formatori de opinie, nu vorbesc despre temele europarlamentare, ci despre teme locale, fara incidenta directa europeana. Noi le spunem care vor fi obligatiile implicite ale europarlamentarilor nostri si le vom spune tuturor ca prosperitatea, de la nivel individual la nivel comunitar, trecand prin familie, certitudinea unui confort social si economic de care fiecare dintre noi are nevoie depind de modul in care se implica europarlamentarii.
Pentru noi, europarlamentarul, avand drept circumscriptie Romania, lucreaza trei-patru zile la Bruxelles, dar din cele trei care mai raman doua obligatoriu le petrece in tara, in locurile in care problemele locale pot fi transferate in problemele europene si deci solutiile sa poata fi gasite la nivel european. Altfel spus, nu il vom lega de un birou de europarlamentar intr-un oras al tarii, va trebui sa fie prezent si la Bailesti, si la Hunedoara, si la Vaslui si in Bucuresti, oriunde este nevoie de influenta si prezenta unui europarlamentar. Marea majoritate a europarlamentarilor nostri se vor preocupa de romanii din afara granitelor, fie ca vorbim de comunitatile istorice din Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, fie ca vorbim de comunitatile noi de romani care au aparut in urma migratiei economice, pentru a evita cazurile de discriminare, pentru ca romanii sa nu fie socotiti cetateni de rang doi ai UE. Vom fi primii europarlamentari care vor da public socoteala de felul cum cheltuie banii, pentru ca acesti bani provin si de la contribuabilii romani. Raport de activitate lunar expus public si transparenta in felul in care sunt cheltuiti banii pe care ii primesc.
AGERPRES: Ce atuuri au candidatii dumneavoastra?
Mihai-Razvan Ungureanu: Avem de la medici exceptionali, specializati in chirurgie laparoscopica, care au fost sefi de clinici in strainatate, pana la avocati recunoscuti, de la profesori de liceu foarte buni, pana la secretarul general al Asociatiei producatorilor profesionisti a degustatorilor de vin, este o doamna, avem intreprinzatori, jurnalisti. In al doilea rand — oameni profesionisti care au o cariera in spate si care sunt in situatia de a vorbi, stiind despre ce este vorba, mai ales in clipa in care se iau decizii, se adopta rezolutii ale Parlamentului European sau se fac rapoartele in Parlamentul European. In al treilea rand, o generatie noua in politica. Pe lista noastra sunt foarte putini cei care au mai facut politica, marea majoritate, peste 85%, sunt oameni care se afla la prima lor optiune de partid, media de varsta a candidatilor nostri este de 41 de ani. O treime sunt doamne si domnisoare, doua treimi — domni. Nu avem probleme de ordin penal, toti stiu o limba straina cel putin, toti au instructie universitara, au o facultate, si toti au avut ceva mai mult in comun cu UE si cu Occidentul in general, nu doar turismul, au lucrat acolo, au luat burse acolo.
AGERPRES: Daca Elena Udrea candideaza la prezidentiale o veti sustine?
Mihai-Razvan Ungureanu: Eu ma gandesc in primul rand la candidatura mea pentru Presedintie si ceea ce ma intereseaza in acest moment este cum obtin, pe de-o parte, sustinerea mai multor partide de dreapta, pentru ca aceasta candidatura sa fie eficace. Sunt incurajat sa o fac si o voi face pana la urma, voi duce batalia pana la sfarsit si ceea ce este si mai important de atat sa pot obtine increderea a 5 milioane de romani, intre care poate fi oricine — si dumneavoastra, si doamna Udrea, orice votant din Romania, indiferent de optiunea politica.
AGERPRES: Veti candida chiar daca dreapta nu se reuneste?
Mihai-Razvan Ungureanu: Cu atat mai mult. Vad acum ca toti recunosc, si eu am propus pentru 2013, ca pentru a putea castiga batalia politica trebuie o lista unica la alegerile europene, o alianta electorala, gasirea unui candidat unic la Presedintie din partea partidelor de dreapta si, in orizontul anului 2016, o alianta electorala de bataie medie si lunga capabila la un moment dat sa constituie un partid unic, de dreapta, flexibil, pentru a adaposti mai multe orientari doctrinare. Nu s-a intamplat acest lucru, jocurile marunte de partid si lipsa de viziune ne-au adus in aceasta situatie.