ACTUALITATE

Ministrul agriculturii, anunt incredibil despre un produs pe care il mancam cu totii: Este OTRAVIT!

Ministrul agriculturii, anunt incredibil despre un produs pe care il mancam cu totii: Este OTRAVIT!

Produse pe care si sibienii le gasesc in toate magazinele sunt otravitoare, a anuntat ministrul agriculturii Achim Irimescu.

fructe otravite

„Din pacate, o parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite. Sunt o serie de produse care vin si din alte state si care nu respecta normele europene. In 2012 chiar am identificat un numar de camioane care veneau cu grapefruit din Turcia, fructe care aveau limita de pesticide depasita. Deci otrava. Produsele chimice care pot fi utilizate în Uniunea Europeana sunt produse mai scumpe, pentru ca au alta calitate. Am declansat controlul la frontiera al fructelor si legumelor care vin din alte state pentru a stop astfel de transporturi. Noi avem autoritatea Sanitar-Veterinara care efectueaza controlul. Dar nu ne putem face mari iluzii, pentru ca doar 10% din fructele si legumele care intra in Romania se pot controla potrivit legislatiei UE”, a conchis ministrul Agriculturii.

Acesta a declarat ca, potrivit legislatiei, autoritațile nu pot controla transportatorii care sunt in tranzit prin Romania, aceasta fiind una dintre probelemele care necestia o solutie urgenta, scrie Stiripesurse.ro. Totusi, alte solutii nu sunt decat analiza de risc si controale sistematice.

Analiza de risc trebuie facuta de autoritatea Sanitar-Veterinara. „Si nu s-a facut pentru ca trebuie sa ai oameni capabil sa faca astfel de analize”.

„Si mai este un aspect care trebuie subliniat. Sunt camioane care declara ca sunt in tranzit, trec sigilate si se desigilieaza in tara. In Romania nu ai voie să controlezi un camion care nu se opreste cu transportul in tara noastra. Și de aceea am propus acum cativa ani sa le urmarim prin satelit sau prin GPS ca sa fim siguri ca nu descarca in Romania. Insa, pentru asta trebuie modificata legea. Pana acum nu s-a modificat”, a explicat Achim Irimescu, potrivit RealitateaTV.

Ministrul Agriculturii a afirmat ca va reintroduce controlul la frontiera pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, pe considerentul ca in cazul multor produse din ”gama de jos” care ajung pe piata romaneasca sunt utilizate pesticide interzise pe piata europeana.

Achim Irimescu nu a dorit sa nominalizeze tari de unde ar putea proveni produse pentru care sunt utilizate pesticide interzise in UE, dar a amintit cazul de acum cativa ani al unor transporturi de grapefruit din Turcia.

Sursa: www.realitatea.net


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275