POLITICA

Mircea Cazan: Cine si cand a mintit privind autostrada Pitesti-Sibiu!

Mircea Cazan: Cine si cand a mintit privind autostrada Pitesti-Sibiu!

Mircea Cazan Cine si cand a mintit privind autostrada Pitesti-Sibiu!2

De mai bine de un an si jumatate locuitorii din judetele Sibiu, Valcea si Arges, unitatile industriale din cele trei judete, dar si ceilalti romani interesati asista la un adevarat ping-pong al declaratiilor privind conexiunea rutiera Pitesti — Sibiu.

Pe 26 iulie 2013, aflat la Sibiu, intr-o conferinta de presa, primul ministru Victor Ponta, a fost categoric si a facut urmatoarea declaratie: ‘Lotul de autostrada intre Arad si Sibiu face parte din Coridorul IV paneuropean, care incepe in Germania si se termina la Istanbul. In Romania, traseul trece prin Nadlac, Arad, Deva, Orastie, Sibiu, Bucuresti, Fetesti si Constanta. Acesta include autostrada Bucuresti-Constanta si sapte tronsoane de autostrada: Nadlac-Arad lot 2, Arad-Timisoara, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Deva-Orastie, Orastie-Sibiu, Sibiu-Pitesti’.

De atunci nu doar ca nu s-a miscat un deget privind procedurile preliminare, dar au aparut din nou controversele, si, surpriza, in Masterplanul recent aparut in media, conexiunea Pitesti-Sibiu nu mai apare ca autostrada, ci ca drum expres, dar realizabil dupa anul 2020.

Pe 1 octombrie, in fata comisiilor de transport din cele doua Camere ale Parlamentului, ministrul Iona Rus, spune, fara echivoc ca, ‘Pitesti — Sibiu, conform acestui Master Plan, se califica la regim de drum expres, daca calculam din punct de vedere economic, dar si avand in vedere ca Sibiu — Fagaras — Brasov si tot ce inseamna Valea Prahovei — Ploiesti — Bucuresti se califica la regim de autostrada, din cauza faptului ca se canibalizeaza una pe alta si din cauza ca Sibiu — Brasov — Ploiesti — Bucuresti este disponibila pentru peste doua milioane de persoane plus o activitate economica masiva existenta din Bucuresti pana in Sibiu, iar Sibiu — Pitesti se califica la regim de drum expres pentru ca se adreseaza unui numar de peste un milion de locuitori si o activitate economica deosebita in zona’.

Bombardati cu proteste din partea oficialilor si sindicalistilor de la ‘Dacia’, dar si aflati in campanie electorala, Ioan Rus si Victor Ponta vin cu declaratii linistitoare. Pe 9 octombrie, deci la 8 zile de la afirmatiile categorice de la Parlament, Ioan Rus, aflat la Sibiu spune: ‘ruta Pitesti-Sibiu va fi trecuta in planul operational ca autostrada, executata in 2 faze, drum expres, si apoi autostrada’, dupa care pluseaza: ‘Daca vom avea crestere economica importanta la anul, poate facem direct chiar autostrada’.

Pe 11 octombrie, in Arges, premierul Ponta vine cu o varianta similara: ‘Am stabilit foarte clar ca in Programul Operational de Transport, pe care Guvernul il va aproba pana la sfarsitul acestui an in baza Master-Planului de Transport, segmentul Pitesti-Sibiu este trecut ca segment de autostrada (…) Va prevede foarte clar regim de autostrada, va prevede finantarea in doua faze, pentru drum expres in prima faza, cu tot cu expropriere, studiu de fezabilitate pentru autostrada si imediat ce avem finantarea finala, ca autostrada’.

Se impune o intrebare de bun simt: cine a mintit ? Ioan Rus pe 1 octombrie, sau Ioan Rus pe 9 octombrie ? Victor Ponta in 2013, sau Victor Ponta pe 11 octombrie 2014 ? Legat de declaratiile din 9 si 11 octombrie, se impune din nou o intrebare: daca premierul Victor Ponta nu era luat la intrebari de catre reprezentantii ‘Dacia’ Pitesti, mai declara Ioan Rus ce a spus pe 9 octombrie, si premierul pe 11 octombrie ? Cred ca raspunsul este nu. Personal — dar sunt convins ca nu sunt deloc singurul care gandeste astfel — atat premierul Ponta, cat si ministrul Ioan Rus, NU doresc autostrada pe ruta Pitesti-Sibiu si ca mint. Au facut ultimele declaratii pentru a linisti spiritele in Arges si pentru a nu pierde puncte electorale. Este pentru a doua oara cand premierul Ponta incearca sa-i pacaleasca pe cei de la ‘Dacia’ Pitesti, si pe toti romanii care inteleg ca intre Pitesti si Sibiu este absolut necesara o autostrada.

Presedinte PNL Sibiu, Co-Presedinte ACL Sibiu, Mircea Cazan

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309