ACTUALITATE

Mitropolitul Ardealului la DNA. Intrebare cheie a procurorilor: Ati luat bani de la Becali?

Mitropolitul Ardealului la DNA. Intrebare cheie a procurorilor: Ati luat bani de la Becali?

Inalt Prea Sfintitul (IPS) Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului a parasit sediul DNA dupa ce, timp de cateva ore a raspuns intrebarilor procurorilor, referitoare la implicarea sa in scrierea cartii cu ajutorul careia Gigi Becalii a scapat mai repede de puscarie.

ips laurentiu streza la dna4

La finalul audierilor, IPS Streza nu a facut declaratii decat prinintermediul avocatului sau Daniel Ionascu. Potrivit acestuia, procurorii DNA s-au interesat de natura implicarii mitropolitului Ardealului in scrierea cartii lui Becali si daca a primit bani de la patronul Stelei pentru a-l ajuta.

Potrivit avocatului, Laurentiu Streza a spus ca nu a avizat cartea lui Gigi Becali, ci a dat binecuvantare pentru scrierea ei, precizand ca in schimb nu s-au dat bani si nu au fost facute donatii de catre omul de afaceri.

Daniel Ionascu a mai spus ca audierea ca martor a lui Laurentiu Streza a fost “una model, cu respectarea legii”.

El a precizat ca mitropolitul Ardealului le-a spus procurorilor ca nu a avizat cartea lui Gigi Becali „Muntele Athos, patria ortodoxiei” si ca atunci cand a dat “binecuvantare” pentru scrierea acesteia nu s-a pus problema “niciunui capital, de nicio natura”.

“Binecuvantarea s-a dat pentru scrierea lucrarii. Cand s-a dat binecuvantarea, domnul Gigi Becali a putut sa o foloseasca cum doreste, nu este raspunderea Prea Sfintitului. (…) Este ca atunci cand te duci la arhiereu ca sa ceri binecuvantarea de a scrie despre o experienta personal”, a mai spus avocatul.

Acesta a adaugat ca nu au existat donatii in bani sau bunuri material, iar textul a apartinut calugarilor de la Muntele Athos.

Ionascu a mentionat ca mitropolitul Ardealului nu a fost la penitenciar pentru Gigi Becali, ci a fost o vizita dintre cele pe care le face frecvent in penitenciare.

“A fost o coincidenta faptul ca l-a intalnit pe Gigi Becali. Gigi Becali nu a cerut personal. (…) Este un om plin de calitati. Sarcina clientului meu nu a fost de a aviza sau indruma lucrarea. A fost un referat ce binecuvanta scrierea acestei lucrari despre experientele de viata ale unui om”, a precizat avocatul.

Dupa declaratia avocatului, de la DNA a iesit si mitropolitul Ardealului, care a refuzat sa faca declaratii, spunand doar: “Dumnezeu sa va ajute!”.

Intreabat de unde a avut bani pentru masina Mercedes cu care a venit la DNA, mitropolitul Ardealului a spus ca este achizitionata in rate.

Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, a fost citat sa se prezinte luni la DNA pentru a fi audiat ca martor in dosarul privind cartile scrise in penitenciar, in care se fac cercetari pentru favorizarea faptuitorului, ancheta vizand profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile stiintifice ale detinutilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

Becali a scris in cei doi ani in care a stat in penitenciar cinci carti: „Muntele Athos, patria ortodoxiei”, „Steaua si Becali”, „Becali si politica. Inceputurile”, „Iubirea milostiva si mantuitoare” si „Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei”.

Omul de afaceri Gigi Becali a fost audiat in 8 iunie la DNA, in calitate de martor, in dosarul privind cartile scrise in penitenciar.

Ancheta in acest caz a fost inceputa in ianuarie, dupa ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune savarsirii infractiunii de favorizare a faptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnati pentru coruptie. Anchetatorii sustin ca fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat.

„In aceasta modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu inchisoarea pentru infractiuni de coruptie se regasesc condamnati care au executat sau urmeaza sa execute cu pana la 300 de zile mai putin decat stabilise instanta de judecata, exclusiv ca urmare a activitatii infractionale care face obiectul sesizarii din oficiu”, potrivit DNA.

Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica.

“Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate”, sustin procurorii DNA.

Din datele Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani, printre acestia fiind Gigi Becali, George Copos, Catalin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu si Ioan Niculae.

 Sursa: news.ro

Foto: digi24.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349