CULTURA

Morile Muzeului ASTRA din Sibiu, creatie tehnica a poporului roman!

Morile Muzeului ASTRA din Sibiu, creatie tehnica a poporului roman!

Morile Muzeului ASTRA din Sibiu, creatie tehnica a poporului roman!2

Patrimoniul tehnic preindustrial de care dispune Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” reuseste prin variabilitatea constructiva si tipologica sa ilustreze disponibilitatea pentru creatie tehnica a poporului roman. Acest lucru este posibil datorita contactelor si influentelor multiple mentinute cu Europa Occidentala medievala.

Morile sunt amplasate tematic si tipologic in incinta muzeului, avandu-se in vedere repartitia din punct de vedere constructiv al energiei utilizate pentru macinatul cerealelor, dar si principiile geografice si etnogeografice de provenienta ale morilor expuse.

In tara noastra primele atestari documentare si tehnico-functionale ale morilor de vant, spre exemplu, dateaza de la mijlocul secolului al XVI-lea, cele mai frecvente intalnindu-se in Dobrogea si Basarabia. Dobrogea (cu judetele Tulcea si Constanta) a reprezentat zona cu cea mai mare raspandire si utilizare a morilor de vant si asta datorita conditiilor geo-morfologice (vanturi puternice si retea hidrografica deficitara). Ancheta industriala intreprinsa in anii 1901-1902 in spatiul principatelor istorice romanesti a evidentiat un numar de 437 de mori de vant functionale doar in judetul Tulcea.

In colectia Muzeului ASTRA se regasesc mori de vant care se rotesc cu intreg corpul instalatiei pentru captarea energiei eoliene. Muzeul mai dispune de o moara caciulata (sau olandeza) in cadrul careia doar cupola se invarte pentru receptarea si transmiterea energiei vantului la instalatiile de macinat.

In Muzeul in Aer Liber se mai poate admira un exemplar inedit in colectiile muzeale din Romania si anume o moara dispusa pe un soclu de piatra cu un sistem de douasprezece vele de panza. Astfel, intregul sistem de receptare si transmitere a energiei mecanice la instalatia de macinat este mult mai usor si eficient. Acest tip de moara era foarte raspandit si utilizat in tot bazinul Marii Mediterane (moara se mai numeste si de tip mediteranean) zonele cele mai reprezentative fiind sudul Greciei si litoralul estic al Marii Mediterane.

,,Morile de vant din colectia Muzeului in aer liber sunt mori pivotante, adica ele se pot roti in jurul unui ax central, pentru a permite captarea optima a energiei vantului. Acest ax central este cunoscut sub numele de babalac si are rolul de a mentine verticalitatea corpului morii”, explica muzeograful Stefan Paucean, directorul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA”.

In lunile iunie, iulie si august ale acestui an 99.422 de vizitatori au trecut pragul Muzeului in aer liber, unde sunt expuse mai multe tipuri de mori.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309