REPORTAJ

Mortii celebri ai Sibiului

Mortii celebri ai Sibiului

Nu avem Cimitirul Vesel ca la Sapanta, nici vestitul Bellu din Bucuresti, dar avem personalitatile transilvanene ingropate la loc de cinste sub streasina de biserica in Sibiu. Iar vestea celor doua biserici care vegheaza la somnul de veci al unora dintre reprezentantii cheie ai Transilvaniei,  s-a dus pâna peste hotarele regiunii, si oameni din toata tara vin in pelerinaj la mormantul lui George Baritiu, Ioan Ratiu sau Ioan Metianu.

Biserica dintre Brazi, de pe strada Reconstructiei, este cel mai vechi lacas de cult construit de Biserica Româna Unita cu Roma in Sibiu. Edificiul a fost ridicat intre anii 1778-1788 in stil baroc, pe un teren cumparat de episcopul Inocentiu Micu-Klein. Potrivit site-ului www.razvanpop.ro, din anul 1948 Biserica dintre Brazi si casa parohiala aferenta sunt folosite de Biserica Ortodoxa Româna. Din istoricul Bisericii aflam ca aici exista un „cimitir glorios, un mic panteon ardelenesc, unde isi dorm somnul de veci Iosif Sulitiu, Alexandru Vaida Voievod, Alexandru Papiu Ilarian, George Baritiu si fiul lui, Ioan Ratiu David Urs de Margina, precum si oameni de afaceri, avocati, militari”.  Parintele Samarghitan, unul dintre cei doi preoti care oficiaza slujbe aici, ne explica mai detaliat: „Aici sunt ingropati pasoptistii, pentru ca a fost dorinta lor. Au spus ca daca se intâmpla ceva cu revolutia, sa fie inmormântati la streasina de biserca Aici si-au gasit locul”.

Primul inmormantat aici este baronul Urs de Margina, erou al razboiului de independenta. David Urs de Margina (1814-1897) a fost un  nobil român, purtator al Ordinului Maria Terezia. A sprijinit financiar scolile graniceresti si si-a lasat intreaga sa avere Bisericii Române Unite cu Roma. Cel mai nou mormânt de aici este cel al lui Vaida Voievod: „A fost dezhumat din cimitirul Municopal si a fost reinfumat in 1933 in panteonul Bisercii dintre Brazi. A fost adus intre cei care au dorit binele românilor” ne explica parintele. Alexandru Vaida (1872 – 1950) a fost  medic, politician si publicist. A activat ca deputat român (din partea Partidului National Român din Transilvania) in Parlamentul de la Budapesta si a  fost prim ministru al României. A fost arestat de catre autoritatile comuniste in  1945, iar in 1946 i s-a impus domiciliu fortat la Sibiu unde a ramas pana la sfarsitul vietii.

Intemeietorul presei romanesti, ingropat la Sibiu

La loc de cinste la Biserica dintre Brazi se afla si mormantul lui George Baritiu, nascut in 1812. El a fost economist, politician, jurnalist, pedagog, istoric si luptator pentru cauza româna din Transilvania. Este considerat intemeietorul presei românesti din Transilvania. George Baritiu a participat activ la Revolutia de la 1848 si a fost membru al Academiei Române inca de la infiintare. A murit la Sibiu, la 2 mai 1893, fiind inmormantat alaturi de Al. Papiu Ilarian.

Alexandru Papiu-Ilarian (1827- 1877) a fost un jurist, istoric, lingvist, ministru si unul din principalii organizatori ai revolutiei de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868, Al. Papiu Ilarian a fost unul dintre organizatorii si conducatorii Revolutiei Române de la 1848 din Transilvania. Monumentul sau funerar de marmura  a fost realizat in anul 1880 de sculptorul Carol Cauner.

Ioan Ratiu (1828- 1902) vegheaza si el Biserica de pe Reconstructiei. El a fost om politic avocat, unul din intemeietorii Partidului National Român din Transilvania, al carui presedinte a fost intre 1892-1902. A fost unul principalii autori ai Memorandumului adresat imparatului Francisc Iosif I in numele natiunii române din Transilvania. „Am avut o serbare in cinstea politicienilor taranisti si a venit foarte multa lume” povesteste parintele Sarmaghitan. „Vine foarte multa lume, e un adevarat pelerinaj aici”, ne asigura acesta.

Cimitirul episcopilor- Biserica din Groapa

La cimitirul Biserica din Groapa, primele alei sunt rezervate perosnalitatilor religioase. De ani buni, de cand ingrijeste cimitirul, Mircea Pascu a invatat toate crucile cimitirului. Despre aproape fiecare cruce el poate sa spuna si o istorioara. Asa aflam ca cel mai vechi mormânt de aici este cel din 1813 si apartine fostului preot paroh al bisericii, Iliade Manazsi. Al doilea mormânt este al episcopului grec Bazilus Moga, de la inceputul secolului al XIX-lea. Monumentul negru, masiv si impunator este protejat de fosti episcopi greco-catolici si ortodocsi. Aici, dorm pe vecie: episcopul Ardealului Ioan Metianu, Miron Romanul, cel care a luptat pentru fondarea Mitropoliei Ardealului, scriitorul Mircea Selejan, doctoral Vintila Cristian, membrul Academiei Române Zacharia Boiu. Un mormânt impresionat ca si sculptura este cel al unei foste farmaciste: „Pentru episcopi si acest mormânt vine foarte multa lume in cimitirul acesta. Dar cei mai multi sunt straini care aud din carti de ei, nu sibienii nostri ”, spune  ingrijitorul. Tot aici este ingropat si fruntasul intelectual al romanilor din Transilvania, Moise Fulea si scriitorul Ioan Codru Dragusanu. Tot in acest cimitir s-a ridicat si un monument glorie eroilor neamului prin grija preotului Constantin Mitea.

Mormintele Sibiului

Cel mai vechi cimitir al Sibiului este cel de sub Piata Huet, din secolul al XVII-lea. Dupa ce s-a interzis inhumarea aici, au aparut alte doua cimitire, ambele sterse, astazi, de pe harta orasului: primul cimitir a fost amenajat pe spatiul Spitalui  Judetean de astazi, iar cel de-al doilea, in zona strazii Reconstructiei. In Sibiu, la ora actuala, exista trei cimitire active. Cel mai mare dintre acestea este cel de pe Calea Dumbravii, cimitirul municipal, in care se odihnesc pe veci, pe sectoare, dupa religie, mai toti fostii oameni ai Sibiului. Pe Strada Justitiei, la Biserica din Groapa si in cartierul Gusterita mai functioneaza alte doua cimitire, mai mici. In Sibiu mai sunt si o serie de cimitire ale eroilor si trei cripte ale fostelor manastiri din cetate: cripta Bisericii Romano-Catolice – manastirii iezuite, cripta Bisercii Ursulinelor – manastirea Ursulinelor, cripta Bisericii Franciscane – manastirea franciscanilor.

Ce se mai cauta  in Sibiu

Pe lânga cele doua cimitire de la bisericile amintite, in Sibiu se cauta si mormabiserica din groapa (4)ntul  lui Samuel von Brukenthal, care se afla in cripta Bisericii Evanghelice si mormântul vestitutlui cantaret din perioada interbelica, Cristian Vasile, care este in cimitirul municipal.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309