SANATATE

Motivul pentru care fumatul provoaca placere. Descoperirea surprinzatoare a cercetatorilor

Motivul pentru care fumatul provoaca placere. Descoperirea surprinzatoare a cercetatorilor

Un nou studiu publicat in revista Frontiers in Psychiatry a dezvaluit ca eliberarea de dopamina in urma fumatului unei tigari, deci senzatia de fericire si relaxare pe care o simte fumatorul, se realizeaza numai daca acesta crede in ea, scrie site-ul popsci.com.

FUMATUL INTERZIS

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 24 de fumatori cronici. Specialistii le-au analizat activitatea cerebrala, cu ajutorul unui RMN, imediat dupa ce acestia au fumat.

Fiecarui fumator i s-au dat 4 tigari, dintre care doar 2 era reale. O data li s-a spus ca tigareta contine nicotina, iar o data ca nu. Numai atunci cand subiectilor li s-a spus de existenta nicotinei, aceasta a inceput sa-si exercite puterea asupra lor – Scanarile obtinute de specialisti au aratat o activitate crescuta in insula, una dintre principalele zone din creier care controleaza dorinta pentru substantele care provoaca dependenta, indicand ca fumatorii isi satisfaceau dependenta doar cand stiau de nicotina.

Tigarile false nu au putut satisface subiectii, indiferent de ce li se spunea acestora.

In mod normal, fumatorii se simt fericiti (datorita dopaminei) atunci cand simt nicotina in organism, pentru ca, in sfarsit, au in mana tigara la care ravneau cu atata jind. Tocmai de aceea este nicotina atat de adictiva: fumatorii ravnesc la acea senzatie de placere/ relaxare, atat fizic, cat si psihologic. Dar daca nu crezi ca obtii nicotina cand fumezi, satisfactia nu vine niciodata.

Daca simplul act de a crede sau nu interactioneaza cu efectele nicotinei, ar putea exista si alte metode de a renunta la acest obicei, in afara medicatiei sau a plasturilor antifumat.

In prezent, este dificila gasirea unei solutii eficiente. CDC (Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din SUA) estimeaza ca 70% dintre americanii care fumeaza vor sa se lase de fumat, dar numai 6% materializeaza aceasta dorinta. Asta inseamna, de fapt, multi oameni care nu gasesc solutia eficienta pentru problema lor.

Folosind propria convingere ca o unealta impotriva dependentei ar putea ajuta unii fumatori, dar numai daca si ei cred asta.

Sursa: Mediafax


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309