CULTURA

Muzeul National Brukenthal protesteaza fata de folosirea abuziva a unor informatii ce privesc patrimoniul cultural national de catre postul de televiziune Romania TV!

Muzeul National Brukenthal protesteaza fata de folosirea abuziva a unor informatii ce privesc patrimoniul cultural national de catre postul de televiziune Romania TV!

Muzeul National Brukenthal protesteaza fata de folosirea abuziva a unor informatii ce privesc patrimoniul cultural national de catre postul de televiziune Romania TV!

In urma publicarii de catre Romania TV pe site-ul www.romaniatv.net a stirii cu titlul „Klaus Iohannis si-a agatat in birou un tablou luat din Muzeul Brukenthal. VEZI DOVADA!” formulam urmatorul protest:

Muzeul National Brukenthal protesteaza fata de folosirea injusta, abuziva si subiectiva a informatiilor oferite de institutia noastra postului de televiziune Romania TV, in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

La solicitarea scrisa a doamnei Iuliana Damian, reporter corespondent Romania TV, privind furnizarea de informatii despre tabloul “Vedere generala a orasului Sibiu in anul 1808“, Muzeul National Brukenthal a raspuns ca lucrarea in cauza face obiectul Contractului de imprumut nr. 3304 din data de 8.08.2006 incheiat intre institutia noastra si Primaria Municipiului Sibiu, ca lucrarea este supusa periodic verificarilor specialistilor muzeului cu privire la starea de conservare, expunere si pastrare si ca Primaria Municipiului Sibiu a incheiat contractul de asigurare pe cheltuiala sa pentru aceasta lucrare, nicidecum faptul ca acest tablou a fost luat “abuziv” si “in mod necorespunzator din Muzeul Brukenthal”, asa cum se precizeaza in articolul citat.

Facem, de asemenea, precizarea ca tabloul a fost comandat de magistratul (primarul) orasului la inceputul secolului al XIX-lea pictorului Franz Neuhauser cel Tanar, cu scopul de a fi expus in Primaria orasului, care a functionat vreme de patru secole in Casa Altemberger, actualul sediu al Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului National Brukenthal. In anul 1952, tabloul a fost preluat de la Sfatul Popular al Orasului de catre muzeu.

Prin Contractul de imprumut, incheiat intre muzeu si Primaria Municipiului Sibiu, lucrarea a revenit la destinatia initiala pentru care a fost comandata, aceea de a decora Primaria orasului.

In consecinta, Muzeul National Brukenthal protesteaza fata de folosirea injusta si subiectiva a unor informatii ce privesc patrimoniul cultural national, atata timp cat noi le-am raportat cu obiectivitate.

Anexam la prezentul protest solicitarea doamnei Iuliana Damian, reporter corespondent Romania TV, inregistrata la Muzeul National Brukenthal cu numarul 3738/ 13.11.2014, precum si raspunsul oferit de institutia noastra si inregistrat cu numarul 3742/ 13.11.2014.

Muzeul National Brukenthal protesteaza fata de folosirea abuziva a unor informatii ce privesc patrimoniul cultural national de catre postul de televiziune Romania TV!1

Muzeul National Brukenthal protesteaza fata de folosirea abuziva a unor informatii ce privesc patrimoniul cultural national de catre postul de televiziune Romania TV!2

Muzeul National Brukenthal protesteaza fata de folosirea abuziva a unor informatii ce privesc patrimoniul cultural national de catre postul de televiziune Romania TV!3

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279