CULTURA

Muzeul National Brukenthal reconstituie istoria Sibiului de altadata!

Muzeul National Brukenthal reconstituie istoria Sibiului de altadata!

Muzeul National Brukenthal reconstituie istoria Sibiului de altadata!2

Istoria Sibiului de altadata va fi reconstituita de Muzeul National Brukenthal in expozitia „O istorie prea putin cunoscuta. Spatiile comerciale din centrul Sibiului istoric”.

Locul de desfasurare: Casa Albastra, Sala Multimedia

Durata: 13.11-31.12.2014

Vernisaj: 13 noiembrie, orele 14:00

Curatori: Dr. Danut Nicusor Ivanus, Dr. Raluca Maria Teodorescu, Marian Bozdoc

Actiune cofinantata de Consiliul Local prin Primaria Municipiului Sibiu

 

Desi subiect al unui amplu proces de promovare, orasul Sibiu pastreaza o nota de mister, element ce il defineste drept o atractie deosebita pentru turisti si un spatiu al continuei descoperiri pentru localnici. Complexa si indelungata, istoria Sibiului dezvaluie subiecte ce cuprind deopotriva elemente traditionale si aspecte inedite, oglindite de povesti pe care cetatea le rosteste in limbaje potrivite calatorului, oamenilor din comunitate, istoricului etc.

Subiectul spatiilor comerciale care si-au deschis de-a lungul timpului vitrinele in centrul istoric al orasului este unul ce continua sa fascineze, ramanand actual in peisajul cultural sibian.

Acumuland veacuri de experienta (in secolul XIV orasul era al treilea in Europa sub aspectul numarului de bresle), viata economica a Sibiului a urmarit inca din Evul Mediu standardele calitatii, produsele cetatii fiind comercializate chiar si in Orient. Din secolul al XV-lea, activitatea economica se dezvolta concentric in jurul celor doua piete centrale ale orasului: Piata Mare – conturata de casele orasenilor instariti si Piata Mica – conturata de atelierele si casele mestesugarilor.

Dinamica vietii economice in Sibiul secolelor XVIII-XX a continuat sa fie caracterizata de un ritm intens rezultat din varietatea pietei de desfacere ce reunea de la magazine de galanterie si bijuterii pana la cofetarii, ateliere fotografice, bacanii, frizerii, brutarii, case de moda sau ceasornicarii.

O parte dintre spatiile comerciale ale orasului au functionat constant, chiar daca nu in acelasi domeniu de activitate, pana la nationalizare. Alte spatii nu au rezistat concurentei si au disparut dupa doar cateva luni de la deschidere. Povestea lor se alatura celei a unui oras cosmopolit, un amalgam savuros si romantic de spirit occidental si farmec autohton.

Sibiul zilelor noastre continua sa se dezvolte armonios in tiparele trecutului: viata culturala, civilizatia sociala, industria si economia in continua crestere consacrand cetatea in topul celor mai fermecatoare orase din Europa.

Accesul publicului in aceasta expozitie este gratuit.

Muzeul National Brukenthal anunta demararea lucrarilor de amenajare pentru expozitia  Aurul  si argintul antic al Romaniei

Locul de desfasurare: Palatul Brukenthal

Durata: 19.11.2014 – 18.01.2015

Proiect in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti

 

Expozitia va reuni peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur si argint, descoperite pe teritoriul Romaniei.

Prin intermediul acestor obiecte de o deosebita valoare istorica, estetica si simbolica, expozitia isi propune sa ilustreze perioada de peste sase milenii, cuprinsa intre Neolitic si Antichitatea Tarzie (mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch).

La realizarea proiectului au participat 32 de muzee din tara, Muzeul National Brukenthal contribuind cu 59 de piese (inventarul mormantului de incineratie nr. 1 de la Tilisca si cel al mormantului gepidic M3 descoperit de la Miercurea Sibiului).

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279