ECONOMIE

N-au cantarit bine capitalismul. Inca un simbol al Sibiului a falimentat

N-au cantarit bine capitalismul. Inca un simbol al Sibiului a falimentat

Fabricile cu care Sibiul si Romania se mandreau odata, incep sa dispara, incet-incet. Independenta, Bere Trei Stejari, Sibiana, toate au fost inchise in anii de inceput ai capitalismului romanesc.

eftimie-costeiu, balanta sibiu

Acum, un alt simbol al Romaniei a intrat in faliment: prima fabrica de cantare si aparate de masura din Romania, „Balanta” Sibiu. Avea, in 1990, aproape 2.000 de muncitori. De la exporturi masive in anii comunismului, „Balanța” a ajuns acum trei ani sa nu mai produca nimic.

Probeleme grave ale companiei au inceput imediat dupa inceperea crizei, la sfarsitul anului 2008. In 2009 deja, societeatea raporta comenzi cu 50% mai mici decat in anul precedent. Fostul actionar Eftimie Costeiu (foto) a incercat sa redreseze situatia, insa, dupa decesul sau, in anul 2012, speranta a luat sfarsit pentru Balanta.

Incercarile de reprofilare au fost sortite esecului, iar fabrica a fost ingropata in datorii.

Declinul fabricii de cantare a inceput odata cu privatizarea din 1996, iar criza financiara a ingropat orice sansa de redresare. In fostele birouri s-a construit un hotel, iar o hala a fost folosita anul trecut, in timpul festivalului International de Teatru, drept scena pentru montarea „Faust”, a lui Silviu Purcarete.

Uzina a trecut prin insolventa, restructurari, diversificarea domeniilor de activitate si demersuri de reutilizare a spatiilor.

„In 2012 au stabilit un impozit de 3.000.000 de lei. Pe an? Da. Pe an… Adica 700 si ceva de mii de euro pe an, erau impozite imposibil de platit. Pe fondul crizei au scazut comenzile, preturile au trebuit scazute la produse, preturile la materie prima au crescut. Nici in activitate normala nu puteam sa ne permitem aceste impozite. Cifra de afaceri era, in anii buni de 5, 6 milioane de lei”, spune Camelia Dumitra, administratorul special al fabricii.

In 2013 toți angajații au fost concediați. Fostii muncitori de la „Balanta” isi aduc aminte ca, inaintre de 1989, fabrica era principalul producator de echipamente de cantarire din organizatia economica a statelor comuniste europene. Produsele au ajuns și pe alte continente.

„Lucram pentru Egipt, pentru romani și aveam comenzi foarte multe, se faceau ore suplimentare, se platea bine”, spune unul dintre fostii angajati.

Administratorul judiciar al fabricii a scos halele la vanzare, insa nici macar terenul, de trei hectare si jumatate, nu a atras investitori. In martie, Tribunalul Sibiu a declarat falimentul fabricii.

In 1879, tot ce se cantarea la Sibiu folosea instrumentele produse in atelierul de fierarie a lui Johann Michael Hess. Atelierul s-a dezvoltat si a devenit, in 1886, „Fabrica de cantare Hess”, care a pus bazele viitoarei „Balanta”. Acum, dupa 120 de ani, traditia aparatelor de masurat dispare la Sibiu.

Au vandut si hotelul

Pe langa activitatea Balanta SA, Eftimie Costeiu a ridicat si un hotel in centrul Sibiului. Dupa disparitia sa insa, cei care s-au ocupat de ”Libra” l-au bagat in insolventa, iar recent, hotelul a fost cumparat de magnatul Ilie Carabulea, care mai detine in Sibiu si Hotel Ramada.

Sursa: www.digi24.ro

Foto: citynews.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349