Pana cand autoritatile romane vor reusi sa stabileasca un protocol de interventie in situatiile in care animalele salbatice ajung in localitati, pentru a se evita uciderea acestora, cum s-a intampat cu ursul de la Sibiu, o asociatie sibiana a elaborat ”procedura de interventie si protectie pentru animalele salbatice”. Materialul a fost realizat cu sprijinul WWF si a fost deja inaintat prefectului de Sibiu.
”Oriunde se suprapun zonele naturale cu cele locuite de om exista posibilitate de a se ajunge la conflicte intre animalele salbatice și oameni: zonele limitrofe orasenesti sau din plan rural, acolo unde zonele cultivate agricol se invecineaza cu paduri, unde se cresc animale domestice in semi-libertate, i zone de deal sau munte, sau acolo unde o sosea fragmenteaza un habitat natural. In toate aceste posibile zone de interactiune intre oameni și animale salbatice pot aparea conflicte datorita lipsei de preventie sau a dezinteresului, ori a lipsei de cunoastere si informare din partea cetatenilor sau a autoritatilor in ceea ce priveste necesitatile sau comportamentul animalelor salbatice. La nivel national este nevoie de o entitate care sa poata aplica un plan structurat in functie de tipurile de conflict si speciile de animale implicate, de Serviciul de Urgenta pentru Animale Salbatice care sa rezolve punctual conflicte de acest gen protejand atat viata și bunurile oamenilor dar și viata animalelor. Datorita faptului ca instituirea unei asemenea entitati și a unor proceduri diferentiate pe tipuri de conflicte va dura probabil o perioada mai lunga de timp, va propunem un plan cu aplicare locala concentrat pe situatia particulara, de intrare a animalelor salbatice in localitati”, sustin cei de la Animal Life.
Asociatia sibiana propune doua tipuri de actiuni – privata prin care se intelege ca persoana sa se adaposteasca intr-un spatiu sigur daca este posibil, si sa astepte pana animalul se indeparteaza; si profesionala, in acest caz fiind necesara interventia unui personal specializat pentru aceste situatii de urgenta. De asemenea, se propune infiintarea unei structuri speciale, in subordinea Directiilor Sanitar Veterinare.
”Pentru oricare dintre metodele de mai sus, este necesara crearea unui cadru profesional, insitutional, care sa gestioneze aceste situatii. Pentru metoda de actiune privata, individuala, este nevoie de o informare a populatiei asupra felului in care se poate actiona atat preventiv in primul rand (de exemplu: evitarea formarii de zone de atractie pentru animale in zona locuita de oameni, ca spre exemplu prin depozitarea deschisa de alimente/resturi de alimente, de a ingradi caile de acces, folosirea de garduri electrice pentru ingradirea animalelor domestice, etc…), cat si felul in care populatia trebuie sa se comporte in cazul unei intalniri directe. Lipsa acestei informatii a condus si la Sibiu la formarea unei stari generale de panica și isterie. Pentru metoda de actiune profesionala este necesara formarea unei unitati specializate de interventie, care sa dispuna atat de personal instruit pentru asemenea situatii, cat si de dotarea materiala necesara. In concluzie, venim cu urmatoarea propunere de gestionare a unei astfel de situatii, care speram sa fie instituita la nivel national si anume infiintarea Serviciului de Interventie si Protectie pentru Animale Salbatice (S.I.P.A.) ca o subdiviziune a Directiei Sanitar-Veterinare”, se mai arata in propunerea Animal Life, care propune si modalitati de gestionare, coordonare si informare.
Proiectul Animal Life poate fi consultat integral pe animallife.ro