CULTURA

O piesa de ala Muzeul Brukenthal Sibiu, unica in Europa, in pericol de degradare

O piesa de ala Muzeul Brukenthal Sibiu, unica in Europa, in pericol de degradare

sabin luca si dana roxana trif, muzeul brukenthal sibiu

Un tapet din hartie unic in Europa, conservat de peste 50 de ani intr-un salon inchis al Muzeului National Brukenthal din Sibiu, risca sa se degradeze daca nu va fi restaurat de urgenta.

Reprezentantii Muzeului National Brukenthal din Sibiu au anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca unul din saloanele orientale ale Palatului Brukenthal este inchis de peste 50 de ani si nu a fost vizitat de turisti pentru a conserva un tapet din hartie, unic in Europa.

„Este ultima cladire din Europa in care s-a pastrat tapetul original pe zid”, a declarat managerul Muzeului Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca.

Potrivit acestuia, sunt necesare lucrari urgente de restaurare a acestui tapet, dar si a suportului pe care este montat.

„La tavan avem studiul facut din 2006, sunt probleme de structura, adica trebuie dat jos si repus, destul de grave problemele. Am platit proiectul, am vazut despre ce este vorba si nu putem lucra pentru ca nu avem bani. Va dati seama ca un astfel de proiect trebuie facut in timpi”, a mai spus Sabin Luca.

La randul sau, seful Sectiei conservare-restaurare, Dorin Barbu, a precizat ca problemele tapetului si ale suportului de lemn sunt grave, iar in timp acesta ar putea fi pierdut.

„Prezinta rupturi ale intregului suport tapetar, pentru ca acest tapet este caserat pe carton, cartonul lipit pe panza, panza intinsa pe cadre de lemn. Pe langa imbatranirea naturala a tapetului exista aceste foarte multe degradari fizico-chimice – rupturile, strapungerile tapetului, uzura mecanica, depunerile de murdarie, lemnul tot prezinta urmele unor vopseli neadecvate, pe langa rupturile lemnului, fisuri cu lipsa de material”, a declarat Dorin Barbu.

Pentru a remedia aceasta problema, dar si altele care au aparut la cladirea Muzeului Brukenthal, cel mai vechi muzeu din Romania, reprezentantii institutiei au declansat in urma cu cateva saptamani o campanie de constientizare in privinta restaurarii institutiei.

Prima actiune din cadrul campaniei a fost lansarea unei petitii on-line care a fost deja semnata de peste 5.000 de persoane. Peste 80 la suta dintre aceste persoane sunt din Romania, dar petitia a fost semnata de oameni din 45 de tari.

Petitia poate fi semnata online pe site-ul muzeului www.brukenthalmuseum.ro sau la sediile Muzeului National Brukenthal.

Campania, intitulata „White palace – dark story”, si-a propus in prima faza sa atraga atentia asupra problemelor pe care le are muzeul, urmand ca in cea de-a doua faza sa se caute solutii pentru finantarea lucrarilor necesare.

În 3 martie, reprezentantii institutiei declarau ca, din cauza deteriorarii Palatului Brukenthal, cladire veche de 200 de ani, institutia este la un pas de restrictionarea partiala a accesului vizitatorilor, apropiindu-se de momentul inchiderii portilor.

„«White Palace – Dark Story» este o poveste din Transilvania; nu despre un castel si un conte, ci despre un palat si un baron, nu despre o mostenire misterioasa, ci despre o mostenire publica. Este povestea unui vis vechi de secole a carui lumina se stinge in zilele noastre. Palatul Brukenthal si colectiile Baronului Samuel von Brukenthal au fost destinate prin testament unei vieti publice. Din cauza agravarii starii de conservare a cladirii, restrictionarea partiala a accesului vizitatorilor este iminenta, palatul apropiindu-se treptat de momentul inchiderii portilor”, aratau reprezentantii muzeului.

Potrivit acestora, costurile pentru restaurarea temeinica a cladirii s-ar putea ridica la sume cuprinse intre 30 si 50 de milioane de euro.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349