ACTUALITATE

O sibianca va reprezenta Romania la ONU, intr-o functie pe care n-am mai avut-o de 30 ani

O sibianca va reprezenta Romania la ONU, intr-o functie pe care n-am mai avut-o de 30 ani

Reusita remarcabila pentru scoala de drept sibiana si romaneasca. Un cadru didactic al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu a fost ales reprezentantul Romaniei in Comitetul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pentru Drepturile Economice, Sociale si Culturale (CESCR), organism in care  Romania a mai fost reprezentata o singura data, in anii `80.

Lauramaria craciunean - ulbs

Pentru mandatul care va incepe la 1 ianuarie 2017 si se va finaliza la 31 decembrie 2020, conf. univ. dr. Laurei-Maria Craciunean a concurat, pe cele doua locuri vacante alocate Europei de Est, cu alti doi profesori de drept, din Polonia si Belarus.

”Sunt mandru si foarte bucuros de faptul ca ULBS dovedeste inca odata ca are valori, oameni profesionisti, dedicati profesiei, dar mai ales comunitatii academice sibiene. Ma bucur ca Laura Craciunean a reusit aceasta performanta remarcabila, de a reprezenta nu numai comunitatea sibiana, ci Romania la cel mai inalt nivel. Este o dovada a faptului ca Laura este o profesionista desavarsita, lucru pe care l-am remarcat de-a lungul anilor. Este o muncitoare si un participant activ la evenimentele care s-au desfasurat in universitate. Nu am decat sa o felicit, sa ii urez succes si cu siguranta sunt mandru ca universitatea, prin ea, are o astfel de reprezentare la nivel international. Eu sunt convins ca Laura va face fata, pentru ca are multe calitati, dar una pe care ma remarcat-o este ca stie sa comunice bine, este un om al dialogului si, fie ca e vorba despre momente conflictuale, fie ca nu, dialogul si comunicarea sunt esentiale in anumite momente de negocieri. Pentru ea este un moment deosebit de important in cariera sa profesionala. Sunt convins ca datorita muncii pe care a depus-o, viitorul ei este unul consolidat, pentru ea, in primul rand, dar si pentru comunitatea academica sibiana”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu. Rectorul ULBS mai spune ca este un rezultat important si pentru studentii universitatii sibiene care ar putea valorifica experienta practica a profesorului lor „si, de ce nu, prin intermediul absolventilor ULBS, peste ani, sa existe din nou un reprezentant al Romaniei in Comitet”.

 

Cum ati ajuns sa reprezentati Romania la acest nivel?

Laura-Maria Craciunean: Au fost mai multe etape. La nivel international, prin alegeri. Astfel, candidatura mea a fost depusa de statul roman, in luna septembrie 2015, pentru cele doua locuri vacante alocate Europei de Est. Inital au fost depuse trei candidaturi, pentru aceste locuri, cea a Romaniei, a Poloniei si a Belarusului. La finalul lunii martie 2016, reprezentantul Belarusului s-a retras. Acest lucru a facut posibila alegerea mea si a reprezentantului Poloniei, prin aclamare, de catre cele 54 de state membre ale Comitetului Economic si Social (ECOSOC).

Ce presupune activitatea in cadrul Comitetului?

Laura-Maria Craciunean: Metodele de lucru ale comitetului sunt, in principal, trei iar acestea vizeaza: examinarea rapoartelor statale (pe care statele parti la Pactul International cu privire la Drepturile Economice, Sociale si Culturale le depun, odata la 5 ani, in scopul de a arata cum anume au implementat, la nivel national, drepturile economice, sociale si culturale); examinarea plangerilor individuale si examinarea plangerilor inter-statale.

Prima dintre acestea este metoda de lucru de baza si presupune, din partea Comitetului, o munca de verificare a datelor si sustinerilor din rapoartele statale, adresarea de intrebari si explicatii reprezentantilor statelor precum si, ulterior acestui dialog, formularea de recomadari. In toate cazurile, dialogul constructiv este caracteristica de baza a acestei interactiuni dintre state si Comitet.

Celelalte doua metode de lucru sunt mai noi. Ele au inceput sa fie utilizate incepand din anul 2013 si numai fata de acele state care sunt parti si la Protocolul Optional al Pactului International cu privire la Drepturile Economice, Sociale si Culturale. In esenta, in cazul in care unei persoane fizice i-a fost incalcat, de catre un stat parte la Pact, unul dintre drepturile prevazute in acesta (dreptul la munca, dreptul la educatie, dreptul la un standard de viata adecvat, dreptul de a participa la viata culturala etc.), ea se poate adresa, daca sunt indeplinite toate cerintele din Protocolul Optional, Comitetului cu o plangere. Comitetul are in sarcina sa rezolve aceasta plangere. Aceasta este, in acceptiunea Comitetului, o plangere individuala. Apoi sunt plangerile inter-statale. Respectiv situatiile in care un stat se plange, impotriva unui alt stat, de incalcari ale drepturilor economice, sociale si culturale. Din nou, este, in conditiile Protocolului Optional, sarcina Comitetului sa solutioneze cele sesizate. Si in cazul ultimelor doua metode de lucru, interactiunea dintre statele implicate si Comitet este una care se bazeaza pe dialogul constructiv si, mai putin pe gasirea, cu orice pret, a unui vinovat. Mai mult, intreaga procedura este confidentiala.

Ce sesizare ar putea face, spre exemplu, un sibian la Comitetul din care veti face parte?

Laura-Maria Craciunean: Asa cum am spus, incepand din anul 2013, Comitetul poate, in baza dispozitiilor Protocolului Optional la Pactul International cu privire la Drepturile Economice, Sociale si Culturale, sa solutioneze plangeri individuale adresate de cetateni ai unui stat care a acceptat dispozitiile Protocolului aditional la Pact. Romania nu face parte din categoria statelor care intra sub incidenta prevederilor Protocolului Optional.

In general vorbind, cateva exemple de incalcari ale unui drept prevazut de Pact poat fi: incalcarea  dreptului la locuinta, ca urmare a evacuarii fortate a unei persoane sau incalcarea dreptului la educatie prin faptul ca statul nu a construit suficiente scoli ori accesul la acestea este dificil, sau diferitele tratamente discriminatorii la locul de munca etc.

Veti avea o echipa din Romania cu care veti lucra sau internationala?

Laura-Maria Craciunean: Structura comitetului este una internationala, prin natura sa. Munca mea in comitet presupune sa lucrez cu ceilalti 17 experti independenti, alesi de ECOSOC. Acestia au fost selectati, pe criteriul competentei si potrivit principiului repartitiei geografice echitabile, din cele cinci grupuri regionale ale ONU: grupul regional Europa de Est, grupul regional al statelor din Europa de Vest si alte state, grupul regional al statelor din Asia-Pacific, grupul regional al statelor din America latina si Caraibe si grupul regional al statelor africane. Asadar, voi lucra intr-o echipa.

Practic, eu voi ocupa, pe perioada celor 4 ani, unul dintre cele trei locuri alocate Europei de Est, alaturi de reprezentantul Poloniei (ales si el odata cu mine) si reprezentatul Federatiei Ruse, al carui mandat a inceput in anul 2015. Ambii sunt profesori de drept international.

Cum s-a derulat procesul de selectie la nivel national?

Laura-Maria Craciunean: In luna ianuarie 2014, la Bucuresti, a fost bun proces de selectie la nivel national. Acesta a fost organizat si gestionat de o comisie interministeriala de la Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Justitiei. Am fost trei candidati. In urma acelei selectii am obtinut nominalizarea de candidat din partea Romaniei, pentru a participa la alegerile pentru Comitetul ONU privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale.

Romania a mai avut reprezentati in Comitetul ONU?

Laura-Maria Craciunean: In acest comitet, din cate stiu eu, o singura data. Undeva prin anii 80. Aceasta ar fi prima reprezentare a Romaniei in CESCR, de dupa anul 1989. In alte comitete ale ONU, Romania a avut, si are inca, si alti reprezentanti.

Veti ramane si in cadrul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu?

Laura-Maria Craciunean: Sigur nu plec! Din, cel putin, doua motive. In primul rand, daca nu eram profesor la universitate, cred ca nu intram in discutie pentru un astfel de mandat. Munca in comitet presupune existenta unei expertize anterioare in materia drepturilor economice, sociale si culturale. Practic, aceasta pozitie vine in urma experientei mele de cercetare si de profesor de drept international. Faptul ca am scris lucrari exact pe tema drepturilor economice, sociale si culturale a reprezentat un mare avantaj, pentru ca este o nisa. In al doilea rand, munca in Comitet presupune, din punctul de vedere al deplasarilor, participarea la sesiuni care se desfasoara de trei ori pe an, la Geneva. Asadar, vor exista deplasari, asa cum exista si acum pentru diferite conferinte si proiecte internationale, dar acestea nu sunt, deloc, incompatibile cu activitatea mea de profesor la Facultatea de Drept. Pentru mine, personal, si am spus-o cred si cu alte ocazii, cariera mea de profesor este si va ramane principala preocupare. Dar, nu pot sa neg ca obtinerea acestui mandat este, pe langa un mare motiv de bucurie personala si o mare provocare profesionala. Si asta, cred eu, ca imi va da toate ”ingredientele” necesare pentru a incerca sa fiu foarte buna in activitatea pe care o voi desfasura acolo. Mai mult, cred ca aceasta activitate va fi foarte utila, din punct de vedere al experientei practice pe care o voi dobandi, pentru tot ceea ce voi face apoi si in activitatea mea didactica.

Ce inseamna pentru dvs. aceasta functie? Vorbim de gestionarea inclusiv a relatiilor dintre doua state, vorbim de geopolitica la cel mai inalt nivel.

Laura-Maria Craciunean: In primul rand, este vorba despre respectarea de catre state a unei categorii de drepturi care au fost, vreme indelungata, neglijate. Motivele pentru care au avut acest statut au fost multiple: de la natura lor juridica speciala, la diviziunile ideologice dintre Est si Vest ori la resursele financiare pe care statele trebuie sa le aloce pentru ca aceste drepturi sa nu fie doar ”drepturi pe hartie”. Astfel, da, nu neg, este o mare responsabilitate. Pentru ca sunt multe ”sensibilitati” care trebuie conciliate. Dar cred ca, pe langa cunostintele tehnice, mai sunt si alte experiente anterioare care ma vor ajuta. In primul rand, am reusit sa calatoresc suficient, sa vad cu ochii mei multe ”realitati” si sa interactionez cu oameni proveniti din multe culturi si civilizatii foarte diferite de cea din care provin eu. Acest lucru ma face sa fiu receptiva, sensibila si deschisa la modul in care se poate pune o problema ori la perspectivele diferite din care acesta poate fi privita. In al doilea rand, nu sunt la prima experienta in cadrul ONU. Inca din septembrie 2014 activez in cadrul Comitetului Consultativ al Consiliului Drepturilor Omului, un think-thank al acestuia, in cadrul caruia, anul acesta, la sesiunea din februarie 2016, am fost aleasa, pentru 1 an, vicepresedinte in Biroul de conducere. Asa ca, intr-un fel, pot spune ca mi-am facut ”ucenicia” in cadrul organizatiei.

Ce este CESCR:

Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale si Culturale (CESCR) este un organ subsidiar al Comitetului Economic si Social (ECOSOC), este format din 18 experti (profesori de drept international, drepturile omului, relatii internationale etc.), nominalizati de guvernele statelor parti, dar care, in indeplinirea atributiilor ce le revin, actioneaza independent de acestea.

Comitetul are ca principala responsabilitate monitorizarea implementarii la nivel national, de catre statele parti, a Pactului International cu privire la Drepturile Economice, Sociale si Culturale si, incepand cu anul 2013, solutioneaza plangeri individuale si inter-statale care se refera la incalcarea de catre state a unuia dintre drepturile cuprinse in acest pact.

Activitatea comitetului a devenit foarte vizibila si importanta si in contextul implementarii prevederilor Agendei de Dezvoltare Durabila 2030, adoptata de cele 193 de state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite in luna septembrie 2015.

Alte detalii: http://mpnewyork.mae.ro/local-news/1886

http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/CESCR/Pages/Elections2016.aspx


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279