CULTURA

O viata in slujba folclorului! Mostenirea nepretuita lasata de Lucretia Ciobanu!

O viata in slujba folclorului! Mostenirea nepretuita lasata de Lucretia Ciobanu!

lucretia-ciobanu

Cea mai mare voce a muzicii populare sibiene si una din cele mai importante personalitati ale folclorului romanesc, Lucretia Ciobanu, s-a stins. A trait 90 ani, din care mai mult de jumatate i-a dedicat folclorului. A lasat in urma o mostenire colosala atat Sibiului cat si Romaniei.

Lucretia Ciobanu s-a nascut la 27 octombrie 1924 in localitatea Toparcea, judetul Sibiu. De mica, a fost fascinata de doinele cantate din fluier de oierii care-si manau turmele peste vai si dealuri. Cand s-a despartit de localitatea natala avea doar 14 ani, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

Prin vocea radioului a descoperit cantonetele italienilor. A fascinat-o aceasta muzica. In anul 1953, Lucretia Ciobanu a castigat un premiu national la Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor, unde a interpretat doua strofe dintr-o doina, ”Uite, bade-n ochii mei”. A inceput sa cante apoi in aceeasi orchestra cu Ioana Radu si Ion Luican.

Maria Tanase si Lucretia Ciobanu au deschis prima emisiune difuzata de Televiziunea Romana. A avut numeroase aparitii in emisiunile folclorice. Indragita interpreta iubea doinele ardelenesti, pe care le-a mostenit de la strabuni, precizeaza site-ul amintit.

”Am cunoscut tara intreaga… N-a ramas nimic necolindat… Cu valiza-n mana si… drumul la gara. Toate trenurile le stiam. De cele mai multe ori mergeam cu masina de la IRTA. Erau inchiriate toate vechiturile. Dormeau satele linistite si noi impingeam de ele vara, iarna… Dar totul mergea struna, ca eram tineri”, declara artista intr-un interviu in Jurnalul National, in 2008.

Melodiile populare jienesti interpretate inconfundabil de Lucretia Ciobanu, dar si invartitele din zona Sibiului, sunt foarte cunoscute de iubitorii de folclor: ”Pleaca oile la munte”, ”Codrule, batranule”, ”Ridica-te negura”, ”Cine n-are dor pe vale”, ”Ia uitati-va feciori”, ”Vino, iute, dorule”. Lucretia Ciobanu a dus cantecele din Marginimea Sibiului pana departe, in America si Canada.

”Mergeam cu un magnetofon si culegeam de la muzicanti, dar numai ardeleni, numai banateni… M-am inspirat din ceea ce era apropiat de noi, cei de la Marginimea Sibiului, fiindca astia au creat fara lautari, fara influente lautaresti. Toata ziua erau cu fluieru-n gura: prin munti, pe dealuri, prin vai, prin paduri… Am cules o serie intreaga de piese, de viata lunga, mi-a placut sa cant foarte mult natura, si bine am facut”, spunea artista in interviul amintit.

La 2 august 2013, in cadrul celei de-a XXI-a editii a festivalului de folclor Cantecele Muntilor, Lucretia Ciobanu a primit titlul onorific de Cetatean de Onoare al judetului Sibiu.

A fost decorata de Presedintia Romaniei, la 29 noiembrie 2002, cu Crucea nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, ”pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala” (Decretul nr. 977 din 29 noiembrie 2002 privind conferirea unor decoratii nationale, publicat in Monitorul Oficial nr. 911 din 14 decembrie 2002). Ulterior, i-a fost conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, Categoria D — „Arta Spectacolului”, ”in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului” (Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului si Medaliei Meritul Cultural, text publicat in Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004).

  • Sursa: Agerpres
  • Foto: ziare.com
  • Video: youtube.com

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309