SANATATE

Operatie in premiera la Sibiu

Operatie in premiera la Sibiu

dr.AlinaHelgiuUn medic din Sibiu si unul din Timisoara au realizat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu prima operatie de reconstructie de san din Sibiu. Dr. Alina Helgiu, sefa sectiei de Chirurgie Plastica si Reparatorie din cadrul SCJU Sibiu a facut echipa cu dr. Zorin Crainiceanu, coordonatorul pentru zona Timis a Subprogramului de endoprotezare dupa afectiuni oncologice derulat de Casa Nationala de Sanatate. Cei doi medici au ajutat o pacienta in varsta de 57 care in urma cu 14 ani suferise o mastectomie din cauza unui cancer la san.

Operatia a avut loc in urma cu cateva zile, a durat aproape 4 ore, iar pacienta a fost externata, evolutia ei fiind foarte buna. Din punct de vedere chirurgical, operatia a insemnat prelevarea de pe spatele pacientei a unei bucati de muschi cu piele si repozitionarea ei in locul sanului amputat.

”Ma bucur ca am realizat aceasta operatie, in premiera la Sibiu si, pe langa beneficiile medicale, chirurgicale, ma gandesc la pacienta mea ca de la femeie la femeie. De 14 ani ea a suferit enorm, in special psihic, pentru aceasta mutilare de care nu a fost vinovata, dar pe care a fost nevoita sa o suporte din cauza cancerului la san cu care a fost diagnosticata. Acum si-a recastigat increderea in sine si isi poate continua viata aproape ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat”, spune dr. Alina Helgiu.

”Pentru pacienta de la Sibiu este un prim pas, urmeaza o interventie de implant mamar la Timisoara, in cadrul Subprogramului de endoprotezare dupa afectiuni oncologice derulat de Casa Nationala de Sanatate.  Din punct de vedere medical a fost o placere sa deschid aceasta colaborare cu Spitalul Clinic Judetean Sibiu, cu colega mea, dr. Alina Helgiu, si sper sa putem continua aceasta colaborare mult timp de acum inainte, in folosul pacientilor de aici”, declara dr. Zorin Crainiceanu.

”Este o onoare sa asistam la o asemenea premiera la SCJU, unitate aflata in subordinea Consiliului Judetean. Astfel se deschide calea includerii judetului Sibiu in programul national de finantare a protezelor mamare, viitoarele paciente nemaifiind nevoite sa se deplaseze la alte centre universitare. De altfel preocuparea Consiliului Judetean Sibiu pentru sanatate este una constanta si ii asigur in egala masura pe locuitorii judetului si pe cadrele medicale de tot sprijinul meu pentru imbunatatirea actului medical si a serviciilor medicale”, spune Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu

„„Ne bucuram ca la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu s-a realizat o astfel de interventie chirurgicala in premiera pentru institutia noastra, fapt care evidentiaza pasii rapizi pe care ii facem spre dezvoltare. Pe mai departe, vom face tot ce putem pentru a continua pe aceasta directie, scopul nostru fiind ca spitalul din Sibiu sa faca parte din programul national de finantare a protezelor mamare. Totodata, trebuie subliniate in acest sens eforturile intreprinse de medicii din cadrul Sectiei Chirurgie Plastica si Reparatorie”, a declarat Dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.

Dr. Alina Helgiu si-a inceput cariera la SCJU Sibiu in 1997 ca medic rezident de medicina de urgenta, iar dupa obtinerea specializarilor de chirurgie plastica si medicina de urgenta, cu stagii inclusiv in Franta, din primavara acestui an a preluat conducerea Sectiei de Chirurgie plastica si reparatorie.

Dr. Zorin Crainiceanu este si sef de lucrari la Universitatea de Medicina ”Victor Babes” din Timisoara si a realizat pana acum peste 100 de operatii de reconstructie de san.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309