SOCIAL

Orasul fantoma de la granita Sibiului. Sunt mai multi morti in cimitir decat locuitori in oras

Orasul fantoma de la granita Sibiului. Sunt mai multi morti in cimitir decat locuitori in oras

La doar 60 de km de municipiul Sibiu si la 10 de granita judetului, se afla un oras care se afla in ”moarte clinica”, dupa ce combinatul care asigura viata locuitorilor este aproape falimentar. Tinerii au plecat, majoritatea in strainatate ca sa munceasca, iar acasa mai sunt doar batranii. ”Dupa ce noi murim, orasul va ramane pustiu”, spun oamenii.

Oficial, Orasul Victoria a fost infiintat in 1954, de catre comunisti, insa bazele lui au fost puse de Carol al II-lea, care a dorit sa construiasca un combinat care sa sustina industria de armament a Romaniei. Locul ales a fost padurea Ucea, la 30 km de Fagaras si 60 de Sibiu. Dupa ce au venit comunistii la putere, colonia Ucea Rosie a fost transformata in Orasul Victoria, in 1954. Aici au fost adusi muncitori din toata tara, s-au construit blocuri, scoli magazine. Practic, populatia orasului era de 2700 locuitori, toti angajati ai fabricii. Combinatul a fost si el reprofilat, fiind cel mai mare producator de materie prima pentru industria chimica din Romania. Dupa Revolutie Viromet Victoria a inceput sa acumuleze pierderi, iar in 2006 a fost privatizat. Omul de afaceri Ioan Niculae a fost cel care l-a achizitionat, prin intermediul Interagro, dar dupa ce acesta a fost arestat, in 2015, Viromet mai functioneaza doar la cota de avarie. ”Acum, in 2016, in cimitir sunt mai multi morti decat sunt vii in oras!”, este concluzia deznaduitoare a lui Arsenie, care s-a nascut odata cu orasul. Si, probabil, ca va sfarsi odata cu el.

Citeste reportajul complet pe digi24.ro

viromet-victoria

Foto:

www.primariavictoria.ro

www.bizbrasov.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279