Sarbatoarea Invierii a venit mai repede pentru studentii cazati in caminele Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu. Miercuri seara, acestia au pregatit caminele de sarbatoare, au vopsit oua si au facut gogosi si cozonaci.
Conducerea universitatii le-au pus la dispozitie toate ingredientele, iar studentii si personalul din camine au asigurat ”mana de lucru” pentru ouale rosii, cozonaci si gogosi. Fetele au fost cele care au asigurat ”nucleul dur” al gospodinelor, insa au fost si cativa baieti care au acceptat provocarea de a pregati sarbatoarea alaturi de colegele lor. ”Reteta dupa care am inrosit ouale este una traditionala, pe care o stiu de la bunica. Mai intai am fost in parc si am adunat frunze pentru a orna ouale. Apoi, am pus ouale la fiert in apa cu putin otet, le-am lasat 15-20 de minute, dupa care le-am scos si, asa fierbinti, le-am pus frunzele, le-am prins intr-un ciorap si le-am bagat in vopseaua obtinuta din frunze de ceapa rosie”, a explicat Iuliana Rof, studenta la jurnalism si comunicare.
Dupa ce au prins culoare, a urmat lustruitul. Si, cum totul a fost in ton traditional, luciul oualor a fost dat de o bucata de ”slana”.
Prilej de socializare
Chiar daca nu si-au prea facut aparitia in bucatariile caminelor, in timpul in care s-au pregatit bunataturile, studentii au coborat din camere in momentul in care au simtit mirosul imbietor al gogosilor si al cozonacului.
”Ne bucuram de aceste initiative ale conducerii, pentru ca reprezinta un prilej in care ne adunam, socializam si ne distram impreuna. Altfel, chiar daca stam in acelasi camin, cam fiecare are preocuparile lui. In plus, este frumos pentru ca aceste actiuni sunt organizate inaintea unor sarbatori importante si asa avem si noi posibilitatea de a intra mai bine in atmosfera”, spune Andreea Stefan.
Cantece si povesti de la studentii teologi
Pentru a intelege mai bine semnificatia Sarbatoarii Pastelui si a obiceiului de inrosit oua, un grup de studenti ai Facultatii de Teologie a venit pentru a le explica colegilor de la celelalte facultati, radpcinile acestor traditii, iar la final, au cantat Hristos a Inviat! atat in limba romana cat si in latina.
Strainii, cei mai entuziasmati
Pentru unii din studentii veniti la ULBS prin intermediul programelor ERASMUS + sau profesorii chinezi, din cadrul Institutului Confucius, participarea la acest eveniment a reprezentat o premiera. ”Este pentru prima data cand particip la o astfel de sarbatoare, pentru ca noi, in China, nu sarbatorim Pastele. E fascinanta toata aceasta traditie pe care o aveti”, a spus Zhong Ruo, profesoara venita din China pentru a preda chineza la ULBS.