Noul cod fiscal va aduce modificari importante in privinta cuantumurilor impozitelor pe care sibienii trebuie sa le plateasca Primariei Sibiu. Cele mai fericite sunt persoanele juridice, pentru care impozitele pe cladiri vor scadea.
Conform primarului interimar, Astrid Fodor (foto), noul cod fiscal ofera administratiilor locale posibilitatea de a majora cu pana la 50% valoarea impozitelor, insa acest lucru nu se va intampla la Sibiu. ”In stabilirea cotelor de impozitare am tinut cont de cateva lucruri. Am dorit ca pentru 2016 sa avem tot un buget de dezvoltare, de continuare a investitiilor dar, in acelasi timp, nu am dorit sa fortam nota. Noi avem un excedent bugetar din anii precedenti si am constat ca valoarea acestuia acopera valoarea lucrarilor pe care dorim sa le efectuam in urmatorii ani. Al treilea aspect a fost contextul social in care ne aflam. Chiar daca in Sibiu somajul este aproape inexistent iar nivelul salariului mediu este printre cele mai ridicate din tara, stim ca mai este mult loc de mai bine in ceea ce priveste nivelul de salarizare in Romania, asa ca, nu dorim sa impovaram inutil marea majoritate a cetatenilor din Sibiu. Un al patrulea aspect este acela ca dorim sa dam un semnal persoanelor juridice, celor care creeaza locuri de munca si ne ajuta sa avem un somaj scazut, ca administratia locala doreste sa atraga, in continuare investitori”, a declarat Astrid Fodor.
In aceste conditii, pentru persoanele fizice, cresterile vor fi mici, in timp ce companiile vor beneficia de o scadere a darilor.
Taxe mari pentru proprietatile neingrijite
Exista insa si o categorie de sibieni care ar putea plati cu pana la 500% mai multe taxe. Este vorba despre cei care isi lasa proprietatile in paragina, fie ca vorbim despre terenuri sau imobile. ”In acest moment, noi trimitem somatii celor care nu isi ingrijesc terenurile, iar acestea sunt pline de balarii, dar amenda este mai mica decat l-ar costa pe proprietar sa isi coseasca. Astfel, vom mari impozitele pentru aceste terenuri. Nu vom sari calul nici aici, sa mergem pana la 500%, dar le vom majora. Consiliul local va stabili atat criteriile cat si cresterile”, a explicat Fodor.
Exemple de calcul a noilor impozite:
– In cazul cladirilor rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, cota de impozit prevazuta de noul Cod Fiscal este intre 0.08% – 0.2% (maxim 0,3%, dupa aplicarea cotei aditionale de 50% permisa de Codul Fiscal) asupra valorii impozabile a cladirii. Propunerea Primariei Sibiu este ca din 2016 sa fie redusa cota de la 0,1 % la 0,08%, pentru a atenua astfel impactul asupra marii majoritati a sibienilor ca urmare a introducerii impozitarii si pentru terenul de sub constructii.
– In cazul cladirilor nerezidentiale (spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta) aflate in proprietatea persoanelor fizice cota de impozit prevazuta de lege este intre 0.2%-1.3% (maxim 1.95%, dupa aplicarea cotei aditionale de 50% permisa de Codul Fiscal) din valoarea impozabila a cladirii. Pana in prezent acestea au fost impozitate ca si locuinte, cota de impozit fiind de 0,1%. Pentru anul 2016 Primaria Sibiu propune cota de 1% din valoarea de impozitare a cladirii.
– In cazul cladirilor rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor juridice cota de impozit prevazuta de lege este intre 0,08% – 0,2% (maxim 0,3%, dupa aplicarea cotei aditionale de 50% permisa de Codul Fiscal) din valoarea impozabila a cladirii. In prezent cota de impozit este de 1,8%, fiind impozitate ca si cladiri nerezidentiale. Pentru anul 2016 propunem cota de 0,3% asupra valorii de impozitare, scaderea fata de 2015 fiind de 1,5%
– In cazul cladirilor nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor juridice cota de impozit prevazuta de lege este intre 0,2% – 1,3% (maxim 1.95%, dupa aplicarea cotei aditionale de 50% permisa de Codul Fiscal) din valoarea impozabila a cladirii. In prezent cota de impozit este de 1,8%. Pentru anul 2016 Primaria Sibiu propune reducerea cotei la 1,7% din valoarea de impozitare cu scopul diminuarii impactului cauzat de introducerea impozitarii si pentru terenul de sub constructii.
Codul Fiscal a eliminat impozitarea suplimentara aplicata persoanelor fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri. De exemplu, o persoana fizica care avea in proprietate trei locuinte in afara de cea de domiciliu datora pentru a doua proprietate un impozit suplimentar de 65%, pentru a treia 150% si pentru a patra 300%. In 2015 pentru a patra locuinta in zona A, in suprafata de 50 mp, se platea un impozit de 336 lei, dar in anul 2016 persoana respectiva va plati un impozit de 108 lei pentru respectiva proprietate, cu 228 lei mai putin decat in prezent.
In conformitate cu prevederile noului Cod Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate o cladire mai mare de 150 mp NU vor mai plati impozitul majorat cu 5% pentru fiecare 50 mp. De exemplu pentru o casa de 277 mp situata in zona B s-a platit in 2015 un impozit de 774 lei. In 2016 impozitul va fi de 573 lei, cu 201 lei mai putin.
In cazul cladirilor cu destinatie mixta (pentru locuit, dar si pentru activitati economice) aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se va calcula prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul pentru suprafata folosita in scop nerezidential. Daca la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform regulilor aplicabile cladirilor rezidentiale.
In cazul cladirilor nerezidentiale utilizate pentru activitati in domeniul agricol si aflate in proprietatea unor persoane fizice, cota de impozitare va creste in 2016 de la 0,1% la 0,4% din valoarea impozabila a cladirii, iar in cazul persoanelor juridice cota va scadea in 2016 de la 1,8% la 0,6%, din valoarea impozabila a cla
Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren si impozitul pe mijloacele de transport sunt datorate pentru intregul an fiscal, fara ca aceste impozite sa se mai calculeze pe fractiuni de an. Aceste impozite se vor plati in doua rate egale, pana la data de 31 martie si respectiv 30 septembrie, insa in cazul cladirilor/terenurilor proprietate de stat sau a Municipiului (spatii comerciale, locuinte, etc) impozitul se plateste lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare fiecarei luni din perioada de valabilitate a contractului prin care se transmite dreptul de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta.
Consiliile locale au posibilitatea de a hotari acordarea unor scutiri sau reduceri ale impozitelor. Primaria Sibiu propune ca urmatoarele cladiri sa ramana in continuare scutite de la plata impozitului:
- cladirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectura sau arheologice, muzee ori case memoriale;
- cladirile restituite si retrocedate, cu conditia ca proprietarul sa mentina destinatia de interes public;
- cladirile folosite ca domiciliu de revolutionari, aflate in proprietatea sau coproprietatea lor;
IMPOZITUL PE TEREN
Nivelurile impozitului pe teren se mentin cele din 2015. O modificare adusa de noul Cod Fiscal la acest capitol este eliminarea prevederii conform careia NU se datoreaza impozit pe terenul aferent unei cladiri pentru suprafata de teren care este acoperita de o cladire. In anul 2015 se datora impozit doar pentru terenul neconstruit, dar noul Cod Fiscal prevede ca in anul 2016 se va plati impozit si pentru terenul de sub constructii.
Daca un teren agricol nu este lucrat timp de 2 ani, Consiliul Local poate majora impozitul pe teren cu pana la 500% incepand cu al treilea an. De asemenea, Consiliul Local poate majora impozitul pe cladiri si impozitul pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile, neingrijite, criteriile de incadrare urmand a fi adoptate prin hotarare a Consiliului Local.
IMPOZITUL PE MIJLOACE DE TRANSPORT
Autovehiculele actionate electric si mijloacele de transport folosite exclusiv pentru interventii in situatii de urgenta sunt scutite de impozit;
In cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 50%;
Impozitul pe mijloacele de transport se va plati cat timp un mijloc de transport este inmatriculat, pana in prezent platindu-se cat timp mijlocul de transport era in proprietatea unei persoane.
Persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pentru orice mijloc de transport, fara a mai exista conditia ca acestea sa fie adaptate handicapului.
ALTE TAXE INCASATE IN BUGETUL LOCAL
Taxa de inchiriere a salilor de sport din unitatile de invatamant preuniversitar scade la jumatate fata de 2015 pentru cluburile sportive de drept privat fara scop lucrativ destinate scolarilor si prescolarilor. Astfel, taxa scade in aceste cazuri de la 0,12 lei/mp/ora la 0,06 lei/mp/ora (zona A), de la 0,11 lei/mp/ora la 0,05 lei/mp/ora (zona B) si de la 0,10 lei/mp/ora la 0,04 lei lei/mp/ora (zona C).
Noul Cod Fiscal elimina taxa hoteliera. In prezent taxa hoteliera este de 1% din tariful/noapte de cazare.
Noul Cod Fiscal elimina taxa pe discoteci/videoteci. In cazul videotecilor taxa era de 0,72 lei/mp/zi, iar in cazul discotecilor 2,40 lei/mp/zi.
Taxa de alimentatie publica este in prezent de 3480 lei/an pentru o suprafata de peste 150 mp. Noul Cod Fiscal prevede o taxa de pana la 4.000 le/ani pentru o suprafata de pana la 500 mp si intre 4000 -8000 le/an pentru suprafețele ce depașesc 500 mp.