Spitalul Judetean Sibiu functioneaza in prezent in 23 de cladiri vechi, poate si de 150 de ani, iar pentru a avea un spital european ar fi nevoie de 50 de milioane de euro, o constructie noua de 180 de milioane de euro fiind deocamdata un vis.
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Sibiu este cea mai mare unitate de profil din judetul Sibiu, avand 1.200 de paturi si cateva mii de angajati. Unitatea isi desfasoara activitatea in 23 de cladiri, dintre care 14 sunt sectii medicale.
Majoritatea imobilelor sunt extrem de vechi, unele si de la 1859, iar de aproape 20 de ani nu s-au facut niciun fel de modernizari.
Pentru reabilitarea cladirilor, care nu numai ca stateau sa cada, dar nici nu mai faceau fata afluxului mare de pacienti si noilor norme de autorizare a unitatilor sanitare, in ultimii trei ani au fost aprobate finantari in suma totala de peste 53 de milioane de lei, adica circa 11 milioane de euro. Banii au venit de la Consiliul Judetean, de la Ministerul Sanatatii sau de la Banca Mondiala. Unele lucrari au fost deja terminate, altele sunt in curs de finalizare.
In perioada 2011- 2013, s-au reabilitat sectiile de Oftalmologie, Neurochirurgie, subsolul sectiei de Neurologie, Ambulatoriul de Specialitate, Centrul Stomatologic Universitar si a fost reparat acoperisul cladirii care adaposteste sectiile de Chirurgie, Ortopedie, Urologie si Terapie Intensiva. Suma totala a lucrarilor a fost de 8,7 milioane de lei, bani alocati de Consiliul Judetean Sibiu.
In prezent, se lucreaza la etajarea corpului nou al sectiei de Terapie Intensiva, o lucrare in valoare de aproape 8,5 milioane de lei care trebuie sa fie terminata in martie 2015. In decembrie 2015, trebuie sa se finalizeze lucrarile la Sectia Fizioterapie I, un proiect de 8,2 milioane de lei.
De asemenea, este extinsa Unitatea Primiri Urgente care nu intruneste conditiile necesare pentru clasificarea ca spital regional spre care tind managerii unitatii medicale. Pentru aceste lucrari s-au mai alocat 2,1 milioane de lei, investitia urmand a fi incheiata in ianuarie 2015.
„Acum spitalul este un santier. Mai sunt unii carcotasi care spun ca se sapa cu picamerul si se face galagie…Asta e, se sapa o luna si apoi avem sectii reabilitate. Eu lucrez in acest spital din 1996 si pana acum nu s-a miscat nimic in acest spital. Colegii care lucreaza in sectiile reabilitate sunt multumiti. Locurile care sunt reabilitate arata OK. Oamenii aia nu au ce sa comenteze. UPU va fi reabilitat acum. Oftalmologia e reabilitata, aia sunt foarte multumiti. Unde s-a miscat ceva, oamenii sunt multumiti, unde nu, asteapta. Si sa speram ca nu asteapta decat trei – patru ani de acum inainte. Acum, pe Chirurgie (sectie care nu a fost reabilitata – n.r.) sunt pereti coscoviti si alte lucruri”, povesteste directorul medical al Spitalului Judetean Sibiu, Radu Chicea.
Un alt mare santier este la Maternitatea Sibiu. Lucrarile au inceput in 2011, ar fi trebuit sa fie terminate la finalul anului 2013 si sa coste 16,3 milioane de lei. Cladirea veche a adus periodic noi provocari constructorilor, remedierea tuturor problemelor si realizarea unei constructii care sa satisfaca nevoile unei astfel de sectii intarziind mult lucrarile si ridicand costurile investitiei la peste 25,5 milioane de lei. Noul termen de finalizare este octombrie 2014, 30 de saloane din totalul de 42 fiind deja reabilitate si modernizate.
Saloanele noi arata bine, sunt moderne, curate. Fiecare salon cu doua paturi are grup sanitar propriu in care totul este nou. Exista buton de alarma la fiecare pat, dar si in fiecare grup sanitar, astfel incat, daca pacientele au nevoie de ajutor, sa nu fie nevoite sa iasa din salon pentru a-l cere.
Ce nu exista in noile saloane sunt chiuvete pentru imbaierea bebelusilor, obligatorii in sectiile de neonatologie. Asa ca, desi lucrarile in aceste saloane oficial s-au incheiat, in perioada urmatoare vor trebui montate astfel de chiuvete.
Sectiile nereabilitate – pline de igrasie, mucegai si rugina
In restul spitalului s-au facut lucrari de reparatii absolut necesare si igienizari, valoarea lucrarilor fiind, doar in acest an, de peste 100.000 de lei, dar este putin fata de cat ar trebui sa se investeasca.
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Sibiu, Ioan Cindrea, in subordinea caruia se afla Spitalul Judetean Sibiu, spune ca reabilitarea tuturor cladirilor costa in jur de 40 de milioane de euro, dar tot este doar 20 la suta din cat ar costa un spital nou.
Cindrea afirma ca, pana in 2016, vor fi declansate lucrari la toate cladirile.
„Cele a caror reparatie costa 8 – 9 milioane de lei, deci cam 2 milioane de euro, le vom face din fondurile Consiliului Judetean, celelalte, la care modernizarile se ridica la peste 20 de milioane de lei, vom incerca sa le facem prin fonduri europene. Toate cladirile le si mansardam, le punem toate instalatiile noi: de iluminat, apa, gaz, caldura. Marele avantaj este ca nu mai construiesti. Cladirile sunt bune, ele trebuie modernizate. Tehnologiile moderne iti transforma orice cladire, oricat de veche. Asa ca nu exista niciun impediment. Este un proiect sigur, un proiect care e realizabil”, afirma presedintele CJ Sibiu.
Pana sa existe insa bani pentru toate aceste lucrari, sectiile nereabilitate functioneaza in continuare in cladiri pline de igrasie, mucegai si rugina. Fatadele cladirilor, care mai poarta doar pe ici-colo urme de culoare, sunt degradate si scorojite. Mucegaiul impanzeste peretii pe holuri, dar si in saloane, desi se zugraveste periodic de teama unor infectii. Placile de gresie si faianta sunt desprinse, sparte, innegrite de vreme si igrasie. Toate instalatiile sunt vechi, tevile sunt pline de rugina si, oricat s-ar repara, nu reusesc sa mai faca fata solicitarilor.
Parerile pacientilor – impartite in functie de sectiile medicale unde ajung
Parerile pacientilor care ajung la Spitalul Judetean Sibiu sunt impartite. Unii sunt multumiti de serviciile „hoteliere”, altii se plang de aglomeratie, altii de conditii. Depinde foarte mult si pe ce sectii medicale ajung.
La Maternitate, de exemplu, femeile se plang inca de conditii, dar si de aglomeratie. Saloanele reabilitate nu au fost date inca in folosinta, asa ca toata activitatea sectiei se desfasoara in vechile saloane. Cele mai multe dintre ele nu au grupuri sanitare proprii, iar femeile – care stau si cate patru intr-un salon – trebuie sa ajunga pana la capatul holului pentru a merge la toaleta.
Odata ajunse aici, femeile se confrunta cu instalatii sanitare murdare, vechi si sparte.
„E foarte greu, dar nu avem ce face. Suntem patru femei in salon cu copiii langa noi, nu te poti odihni, pentru ca micutii au programe diferite. Cand trebuie sa mergi la toaleta, e…groaznic. Nici nu pot descrie. WC-uri fara colac, hartie sau sapun nici atat! Totul e ruginit, netencuit de ani de zile! Dezastru! In plus, trebuie sa-ti lasi copilul singur in salon, supravegheat de colegele de salon”, spune una dintre mamicile internate in Maternitatea Sibiu.
Si medicii care lucreaza pe aceasta sectie s-au plans, in repetate randuri, de conditiile in care trebuie sa lucreze, inrautatite de faptul ca, din 2011, maternitatea este un santier continuu. Din lipsa de spatiu, femeile sunt trimise mult mai repede acasa dupa nastere decat ar trebui, medicii stand cu frica in san ca in orice moment s-ar putea intampla ceva rau.
„Am reusit sa nu avem probleme foarte mari de cand se lucreaza pe sectie si am asigurat destul de bine circuitele. Igiena este greu de pastrat in conditiile in care numai cine nu vrea nu intra in sectie”, spune Ecateria Olariu, sefa Sectiei de Neonatologie.
Cel mai mult se plang pacientii din Sectiile Chirurgie, Medicala, Ortopedie care nu au apucat sa fie reabilitate.
„E sub orice critica! Asta este adevarul! Salonul in care am fost internat este numai igrasie, numai mucegai, nu mai vorbesc de grupurile sanitare cum sunt peste tot. Deci, conditiile sunt sub orice critica! Sunt pensionar si trebuie sa rabd! Asta este! Nu am bani sa merg la o clinica privata”, spune un barbat in varsta care tocmai s-a externat.
La polul opus, pacientii care ajung la Ambulatoriul de Specialitate, recent dat in folosinta dupa modernizare, sunt incantati de conditii.
„Era cazul sa arate mai bine si la noi Policlinica. Nimanui nu-i face placere ca trebuie sa ajunga la spital, dar sa mai faci si depresie cand vezi conditii proaste e si mai rau. E foarte bine ca s-a modernizat, cred ca asa ar trebui sa arate orice spital, pentru ca suntem in anul 2014, nu in 1980”, spune o tanara venita la Policlinica pentru a-i face mamei sale o programare la ORL.
Un spital nou, dorit de aproape zece ani, ramane o utopie
Structura pavilionara a spitalului a fost, dintotdeauna, o problema la care s-a cautat rezolvare.
„Prin prisma faptului ca SCJU Sibiu este un spital pavilionar, aspect care nu este neaparat cel mai favorabil, gestionarea circuitelor este mai dificila comparativ cu un spital care sa inglobeze toate specialitatile intr-o singura cladire”, sustin reprezentantii Spitalului Judetean Sibiu.
Pentru a remedia acest neajuns, dar si pentru a scapa de cladirile vechi, pline de igrasie, rugina si mucegai, in care daca repari astazi un lucru alte trei se strica in ziua urmatoare, inca din 2005 autoritatile locale si medicii au luat in calcul construirea unui nou spital. Acesta ar rezolva toate problemele: toate specializarile ar fi intr-un singur loc, pacientii n-ar mai trebui plimbati prin curtea unitatii pentru a ajuge de la o sectie la alta, igiena s-ar pastra mai usor, iar securitatea pacientilor ar fi asigurata. In plus, s-ar construi locuri de parcare suficiente pentru sutele de oameni care ajung zilnic la spital.
Pentru ca terenul pe care ar fi trebuit sa se construiasca acest spital a fost prima problema intampinata, Primaria Sibiu a propus Ministerului Apararii Nationale un schimb de terenuri. MApN detine suprafete mari de teren in oras, suficiente pentru realizarea unei astfel de constructii.
Klaus Iohannis a spus in repetate randuri ca, daca s-ar stabili odata locul pe care ar urma sa fie constructia, s-ar putea cauta si solutii pentru finantarea ei. Desi s-au intalnit in repetate randuri, reprezentantii autoritatilor din Sibiu si cei ai MApN n-au ajuns inca la un consens.
Dupa alegerile din 2012, conducerea CJ Sibiu a fost preluata de social-democratul Ioan Cindrea, iar ideea unui singur spital a fost in continuare avansata. Dupa ruperea USL, Primaria Sibiu si Consiliul Judetean Sibiu nu mai vorbesc despre un proiect comun, iar Ioan Cindrea sustine ca Spitalul Judetean este in sarcina CJ Sibiu, treaba municipalitatii fiind construirea unui spital municipal.
Vicepresedintele CJ Sibiu, Ioan Banciu, spune ca realizarea unui nou spital judetean presupune o investitie de circa 160 – 180 de milioane de euro si nu poate fi realizata din fonduri europene.
„Nimeni nu are atatia bani”, afirma Ioan Banciu care explica faptul ca este exclusa construirea unor spitale noi din bugetul national pentru ca astfel s-ar depasi deficitul bugetar negociat cu FMI.
„Astea sunt realitatile. Am zis: «Asteptam pana in 2020 si-l lasam asa (Spitalul Judetean Sibiu – n.r) si speram sau il transformam pe asta si indeplineste toate criteriile». S-a ajuns la concluzia ca in locul unei iluzii, mergem pe realitate si cu costuri minime”, afirma, la randul sau, presedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea.
Asa se face ca reabilitarea, modernizarea si mansardarea unor cladiri vechi devine singura solutie, cel putin deocamdata, pentru existenta unui spital judetean modern la Sibiu.
In Spitalul Judetean Sibiu se interneaza anual intre 37.000 si 40.000 de pacienti, iar in Maternitatea Sibiu se nasc anual circa 2.800 – 3.000 de copii.
Sursa: mediafax.ro