ACTUALITATE

Piata Taraneasca Transilvania a devenit un adevarat brand al judetului Sibiului!

Piata Taraneasca Transilvania a devenit un adevarat brand al judetului Sibiului!

Piata Taraneasca Transilvania, un brand al judetului Sibiului, este vizitata de tot mai multi sibieni!2

Peste 3.000 de sibieni isi fac piata din Piata Taraneasca Transilvania, care a devenit un brand al judetului Sibiu ce functioneaza fara intrerupere de 20 de luni.

La inceput au participat 50 de producatori din tot judetul, dar interesul a crescut de la o editie la alta, datorita bunei organizari, a conditiilor oferite si a produselor care se gasesc doar aici. In prezent sunt peste 300 de producatori autorizati din judetul Sibiu care vin regulat la piata taraneasca a judetului.

Doua mari obiective stau la baza acestui proiect al Consiliului Judetean Sibiu: sprijinirea producatorilor autohtoni sa isi desfaca gratuit produsele si oferirea sibienilor produse autohtone traditionale sanatoase si mai ieftine decat in alte piete.

”Cresterea de peste sase ori a numarului de producatori si cei peste 3.000 de cumparatori saptamanal demonstreaza utilitatea acestei piete si faptul ca aceste obiective au fost realizate”, apreciaza presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, care adauga: ”Am dorit si, iata ca am reusit, sa incurajam si sa sprijinim producatorii locali si zonali sa isi desfaca produsele agroalimentare intr-un spatiu modern si civilizat. In acelasi timp vrem ca sibienii sa poata cumpara produse autohtone, proaspete si de calitate, la preturi mai mici fata de cele din alte piete ale municipiului Sibiu. Iar asta se datoreaza faptului ca producatorilor nu li se percepe niciun fel taxa. Ma bucur ca oamenii, cumparatori si producatori, au incredere in noi si apreciaza conditiile oferite”.

Consiliul Judetean Sibiu a achizitionat, prin Serviciul Public Sala Transilvania, 100 de mese, 200 de banci, 75 de umbrele si 65 de vitrine frigorifice, ridicand astfel la standarde europene conditiile de desfacere a produselor. Totodata, producatorii si cumparatorii au asigurata parcarea gratuita a masinilor.

Piata este structurata pe sectoare bine delimitate: 73 de producatori comercializeaza lapte si produse lactate, judetul Sibiu fiind renumit pentru aceste produse, 23 de producatori comercializeaza carne si preparate de carne, 19 vin cu oua de gaina si de prepelita, sunt 14 apicultori, 44 producatori de paine si patiserie, 79 aduc legume, fructe si sucuri naturale, 7 vin cu produse mestesugaresti, 12 cu flori, cate 2 cu ulei si plante medicinale si 4 producatori de bauturi. Toti acestia sunt verificati de Camera Agricola, serviciu public aflat in subordinea Consiliului Judetean, care le ofera si consultanta de specialitate si sprijin logistic.

Localitatile din care provin producatorii sunt: Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Sadu, Talmaciu, Talmacel, Jina, Rau Sadului, Sura Mare, Hamba, Altana, Medias, Hosman, Daia, Nou, Racovita, Slimnic, Tilisca, Ernea, Mohu, Ravasel, Ocna Sibiului, Orlat, Cristian, Seica-Mare, Bradu, Boita, Alamor, Cisnadie, Marpod, Casolt, Sorostin, Micasasa, Gusu, Sibiu, Nucet si Cornatel.

In Piata Transilvania se comercializeaza si produse care nu se gasesc in celelalte piete din Sibiu, precum gemurile si sucurile naturale de fructe, tuica traditionala sau prajituri de casa si torturi. Impactul functionarii acestei piete volante gratuite este unul cat se poate pozitiv in randul cetatenilor, numarul cumparatorilor depasind 3.000 la fiecare editie.

Consiliul Judetean Sibiu continua, sustine si promoveaza proiectul Piata Transilvania ale carei concepte au fost prezentate si partenerilor straini. In luna aprilie 2013, la prima deplasare in strainatate, impreuna cu o delegatie economica, presedintele Ioan Cindrea a prezentat la Ille et Vilaine, regiune infratita cu judetul Sibiu, proiectul Piata Transilvania, care a fost considerat de gazde drept unul benefic si de succes pentru stimularea agriculturii si a zootehniei locale.

Piata Taraneasca a fost inaugurata la 1 septembrie 2012, este deschisa in fiecare sambata, intre orele 7:00 si 14:00, iar in saptamana premergatoare Craciunului si a Pastelui, la solicitarea producatorilor si a cumparatorilor, piata a functionat in fiecare zi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279