ACTUALITATE

Planurile lui Iohannis pentru 2015! Cum s-ar putea schimba Guvernul!

Planurile lui Iohannis pentru 2015! Cum s-ar putea schimba Guvernul!

Planurile lui Iohannis pentru 2015! Cum s-ar putea schimba Guvernul!

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis spune ca in urmatoarele saptamani abandonul mai multor parlamentari din coalitia lui Ponta ar putea conduce la caderea Guvernului anul viitor.

Intr-un interviu acordat Reuters, Iohannis a anticipat ca votul prezidential va eroda majoritatea controlata de Partidul Social-Democrat al lui Ponta si aliatii sai.

„Toata lumea vrea sa fie de partea castigatoare. Prin urmare, este posibil ca in urmatoarele saptamani sau luni sa avem schimbari in Parlament”, a declarat Iohannis la sediul Partidului National Liberal din Bucuresti.

„Asadar, este posibil ca in 2015 sa avem aceasta schimbare care sa ofere Partidului National Liberal o majoritate, care va fi folosita pentru a schimba Guvernul”, a declarat el.

Presedintia ii ofera lui Iohannis posibilitatea de a alege un nou premier in cazul succesului unei motiuni de cenzura, dar aceasta inseamna ca zeci de parlamentari sa abandoneze actuala coalitie guvernamentala, inaintea alegerilor generale din 2016.

Ca presedinte, Iohannis a promis o abordare mult mai concilianta decat cea a presedintelui in exercitiu, Traian Basescu.

„Trebuie sa fiu foarte clar, este evident ca prim-ministrul si cu mine am avut o competitie si s-au produs multe prejudicii”, a spus Iohannis. „Dar competitia s-a incheiat: avem un castigator si avem o tara de condus”, a adaugat el.

O prima disputa ar putea aparea in cazul bugetului pe 2015, in care Ponta va trebui sa gaseasca un echilibru intre mentinerea deficitului bugetar de 1,4 la suta din PIB si onorarea promisiunilor facute in campania electorala, precum cresterea pensiilor.

Iohannis va putea trimite politicile guvernamentale in Parlament o data. In timpul interviului, el a refuzat sa precizeze ce propuneri ar putea respinge si daca Romania va semna un nou acord cu Fondul Monetar International dupa expirarea celui actual.

„Evident este foarte dificil de construit un buget cu un deficit de 1,4 la suta, care este tinta”, a declarat el. „Pe de alta parte, nu sunt in favoarea introducerii unor noi taxe, asa ca Guvernul are o misiune dificila si pot doar sa sper ca va veni cu un proiect decent”, a adaugat presedintele ales.

Iohannis a obtinut o prima victorie dupa alegeri prin impulsionarea Parlamentului sa voteze si sa respinga o lege controversata, care acorda amnistie politicienilor inchisi pentru coruptie.

El va continua in aceeasi linie, cerand reducerea numarului de parlamentari si mai multa transperanta in ceea ce priveste finantarea partidelor politice, schimbari despre care el spera ca vor face Romania mai atractiva pentru investitori.

„Vreau sa schimb modul in care se face politica in Romania: aceasta inseamna mai putin spectacol, mai multe solutii pentru Romania”, a spus Iohannis. „Dar o vom lua pas cu pas. Nu este posibil sa schimbi clasa politica sau modul de a conduce o tara peste noapte sau intr-o saptamana sau intr-un an”, a adaugat presedintele ales.

Sursa: mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349