Sibienii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa acasa copiii minori, trebuie sa informeze Serviciul Asistenta Sociala din cadrul Primariei Sibiu.
Intr-o campanie de informare adresata parintilor care pleaca la munca in strainatate reprezentantii Primariei Sibiu atrag atentia asupra copiilor pe care ii lasa acasa. Legislatia prevede o serie de pasi ce trebuie urmati de catre parinti pentru ca minorii sa fie protejati si monitorizati in absenta parinților. In prezent, din evidentele Serviciului Asistenta Sociala rezulta ca in municipiul Sibiu se afla in aceasta situatie un numar de 250 de copii.
Parinții care pleaca la munca in strainatate trebuie sa depuna o notificare in acest sens la sediul Serviciului Asistenta Sociala din subordinea Consiliului Local Sibiu. In aceste situatii, conform prevederilor legale, parintii care locuiesc in municipiul Sibiu sunt obligati sa se prezinte cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara la Serviciul Public de Asistenta Sociala Sibiu – Biroul Protectia Copilului, in sediul de pe bulevardul Victoriei nr.1-3, cam. 24 pentru a depune documentul. Prin aceasta notificare, parintele va desemna in scris persoana in a carei intretinere va ramane minorul in perioada absentei lui.
Aceasta persoana desemnata trebuie sa faca parte din familia extinsa (bunici, matusi, unchi, veri), trebuie sa aiba minim 18 ani si sa faca dovada conditiilor materiale in care va creste copilul. Cel care isi asuma aceasta responsabilitate va trebui sa urmeze in mod obligatoriu si un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in relatia cu minorul. In acest sens, Biroul Protectia Copilului ofera consiliere si sprijin pentru prevenirea situatiilor respective.
Daca parintii pleaca din tara pe o perioada mai mare de 3 luni si doresc sa delege autoritatea parinteasca persoanei care se va ocupa de intretinerea si ingrijirea copiilor, acest lucru se poate realiza printr-o cerere catre Tribunalul Sibiu care va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti asupra copilului in cauza, pe durata lipsei parintilor, dar nu pentru mai mult de un an.
Sprijin si consiliere din partea Serviciului Public de Asistenta Sociala, Biroul Protectia Copilului. In perioada in care parintii se afla in strainatate, Biroul Protectia Copilului din cadrul Serviciului Public de Asistenta Sociala aflat in subordinea Consiliului Local al Municipiului Sibiu ofera persoanelor desemnate sa se ocupe de minori servicii de consiliere si informare si va urmari si, dupa caz, va sprijini copiii pentru a pastra legatura cu parintii. De asemenea, din trei in trei luni angajatii acestui Serviciu vor evalua starea copiilor pentru a preveni eventuale situatii care pot pune in pericol dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala a copiilor, dar si pentru a preveni abandonul acestora de catre parinti.
Centre de zi pentru sprijinul acestor copii. In municipiul Sibiu exista cinci centre de zi private care pot sprijini acesti copii. Municipalitatea subventioneaza partial trei dintre acestea: Centrul de Zi A.R.A.P.A.M.E.S.U, Asociatia Filantropica “Sfantul Nicolae” Sibiu – Centrul de Sprijin si Asistenta pentru Copil si Familie, Asociatia “Soborul Sfintiilor Arhangheli Mihail si Gavriil” Sibiu – Centrul de Zi pentru Copii. Pentru a sprijini persoana in a carui grija a ramas copilul, aceste centre pot primi copiii, le ofera o masa si ii ajuta sa isi faca temele.
Aceasta este o campanie menita sa informeze parintii care pleaca la munca in strainatate cu privire la obligatiile pe care le au pentru a-si proteja copii, pentru a le asigura un minimum de conform psihic si conditiile materiale necesare dezvoltarii normale a acestora. Serviciul Public de Asistenta Sociala ii incurajeaza pe acesti parinti sa tina legatura cat mai strans cu copiii lor pentru ca, in ciuda distantei, copiii sa nu resimta atat de pregnant lipsa lor.
Nerespectarea de catre parinti a obligatiei de a anunta Serviciul Public de Asistenta Sociala cu privire la intentia de a pleca la munca in strainatate constituie contraventie conform legislatiei in vigoare si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
Date de contact pentru formularea notificarilor:
Serviciul Public de Asistenta Sociala Sibiu, Biroul Protectia Copilului, cu sediul pe bulevardul Victoriei nr.1-3, cam. 24, telefon: 0269/208927.