Ponta ar castiga alegerile prezidentiale. Daca ar candida

Actualul premier, Victor Ponta este marele favorit al alegerilor prezidentiale, in cazul in care s-ar decide sa candideze. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP RESEARCH si prezentat de realitatea.net, liderul PSD l-ar invinge intr-o finala, pe presedintele PNL, Crin Antonescu.

Potrivit cercetarii, realizate la comanda cotidianului Adevarul in perioada 16 — 21 ianuarie, Victor Ponta este creditat cu 30% din opţiunile de vot, urmat de presedintele PNL, Crin Antonescu, cu 22%.

Pe poziția a treia se situeaza Mihai Razvan Ungureanu (Forța Civica) cu 11,% din opțiunile respondenților, fiind urmat de Catalin Predoiu (PDL) cu 6%, Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 4,5%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 4% și Dan Diaconescu (PPDD) cu 2%.

Cercetarea INSCOP a vizat și testarea unor eventuale confruntari electorale in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, din totalul populației care a exprimat o opțiune, fara varianta “nu știu/nu raspund”. Astfel, intr-un duel Victor Ponta — Crin Antonescu, actualul premier ar obține 53,5% fața de 46,5% ale liderului PNL, scrie AGERPRES.

Pe cine bate ANTONESCU

Crin Antonescu ar obține 50,9% intr-o confruntare finala cu Sorin Oprescu, actualul primar al Capitalei acumuland 49,1%. Victor Ponta ar obține 59,2% fața de 40,8% Mihai Razvan Ungureanu intr-o finala prezidențiala.

Sondajul releva și opțiunile romanilor și in cazul altor confruntari, respectiv Crin Antonescu vs. Mihai Razvan Ungureanu — 56,1% la 43,9%; Crin Antonescu vs. Catalin Predoiu — 68,4% la 31,6%; Victor Ponta vs. Catalin Predoiu — 68,6% la 31,4%; Calin Popescu-Tariceanu vs. Mihai Razvan Ungureanu — 53,6% la 46,4%.

In ceea ce privește posibilitatea ca USL sa se prezinte la alegerile prezidențiale cu un candidat comun, 34,9% dintre cei chestionați cred ca USL va avea un astfel de candidat, 33,8% cred ca PSD și PNL vor avea candidați proprii, in timp ce 31,3% au ales varianta nu știu/nu raspund.

Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația Romaniei de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ą 3%, la un grad de incredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate in 36 de județe și Municipiul București, intr-un total de 78 de localitați (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensamantului populației din 2011

Cei mai mulți romani (29,8%) ar vota cu Victor Ponta daca președintele PSD ar candida la alegerile prezidențiale, iar 22,4% cu președintele PNL, Crin Antonescu, potrivit unui sondaj INSCOP remis AGERPRES.